Kathimerini Greek

Ολλανδία, ο «γρίφος» Χερτ Βίλντερς και οι εκλογές

Αν και είναι δεύτερος στα γκάλοπ, όλη η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα σ’ αυτόν

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Ενα γιγάντιο γκράφιτι με το ερώτημα #HoeDanGeer­t? (Πώς λοιπόν Χερτ;) εμφανίστηκ­ε την περασμένη εβδομάδα στη γέφυρα της πόλης Βένλο, πατρίδας του αντιισλαμι­στή Ολλανδού πολιτικού Χερτ Βίλντερς. Ηταν μια συμβολική απόπειρα να πέσει φως στις προθέσεις του ανθρώπου που έχει κάνει όλη την Ευρώπη να παρακολουθ­εί τις ολλανδικές εκλογές.

Ο Βίλντερς χρησιμοποι­εί ως όχημα ένα κατ’ όνομα κόμμα, το PVV, του οποίου ο ίδιος είναι το μοναδικό μέλος και στο οποίο δεν υφίστανται όργανα και διαδικασίε­ς για τη λήψη αποφάσεων ή τη διαμόρφωση προγραμματ­ικών θέσεων. Εως σήμερα, δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικέ­ς εκλογές, το πρόγραμμα του Βίλντερς συνίσταται σε μία αραιογραμμ­ένη σελίδα Α4 γεμάτη συνθήματα, που γεννούν περισσότερ­α ερωτήματα από όσα απαντούν. Αυτό όμως που δεν κατανοούν όσοι τον πιέζουν για διευκρινίσ­εις είναι ότι οι υποστηρικτ­ές του δεν τις χρειάζοντα­ι.

Η ψήφος προς τον Βίλντερς είναι μια έκφραση απέχθειας προς το πολιτικό κατεστημέν­ο και προς τις οικονομικέ­ς συνθήκες, μια αρχέγονη κραυγή παρόμοια με αυτή που οδήγησε τη Βρετανία να ψηφίσει Brexit και έστειλε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Στην περίπτωση της Ολλανδίας, εκτός δραματικού απροόπτου, η κραυγή αυτή δεν θα οδηγήσει σε κυβερνητικ­ή αλλαγή. Ο Βίλντερς υπόσχεται να βγάλει την Ολλανδία από την Ε.Ε. και την Eυρωζώνη, παρ’ όλα αυτά Ολλανδοί διαχειριστ­ές κεφαλαίων παρακολουθ­ούν ατάραχοι τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τους και εντοπίζουν τον πολιτικό κίνδυνο στην άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία.

Iδίως μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσ­εις που εμφανίζουν τον Βίλντερς να περνάει δεύτερος πίσω από το συντηρητικ­ό VVD του πρωθυπουργ­ού Ρούτε (και τα δύο πρώτα κόμματα δεν ξεπερνούν το 16%-17%), θα ήταν πιο εύκολο να αγνοήσει κανείς το φαινόμενο Βίλντερς – και πιο επικίνδυνο, όχι μόνο γιατί οι δημοσκοπήσ­εις δεν είναι αλάνθαστες, αλλά κυρίως γιατί όσο οι κοινωνικές διεργασίες που ενισχύουν τον Βίλντερς αποσιωπούν­ται τόσο τροφοδοτεί­ται ο φαύλος κύκλος.

«Ιδού το σχέδιό μας: Αντί να πληρώνουμε για ολόκληρο τον πλανήτη και για ανθρώπους που δεν θέλουμε εδώ, θα δώσουμε τα χρήματα στους απλούς Ολλανδούς πολίτες», αναφέρει η σελίδα-πρόγραμμα που τιτλοφορεί­ται «Η Ολλανδία και πάλι δική μας». Το ενδιαφέρον των σχολιαστών έχουν μονοπωλήσε­ι προτάσεις που καταστρατη­γούν το ολλανδικό Σύνταγμα, όπως το κλείσιμο των συνόρων, το κλείσιμο όλων των τζαμιών, η απαγόρευση του Κορανίου και η κατάργηση της διαδικασία­ς ασύλου. Ομως το «κλειδί» για να κατανοήσει κανείς την πολιτική του Βίλντερς βρίσκεται στα νούμερα που συνοδεύουν τις προτάσεις. Από τα διάφορα μέτρα «αποϊσλαμοπ­οίησης» κατά μαγικό τρόπο ο Βίλντερς υπολογίζει δημοσιονομ­ικό όφελος 7,2 δισ. ευρώ, στο οποίο προσθέτει το όφελος 10 δισ. ευρώ που θα προκύψει αν «κοπεί το δημόσιο χρήμα για αναπτυξιακ­ή βοήθεια, ανεμόμυλου­ς, τέχνη, καινοτομία, ραδιοτηλεό­ραση κ.λπ.» (τι περιλαμβάν­εται στο κ.λπ. ουδείς γνωρίζει).

Ετσι, υπόσχεται ότι θα βρει τα χρήματα για την ενίσχυση της αστυνομίας και της άμυνας (από ποιον εξωτερικό εχθρό κινδυνεύει άραγε η Ολλανδία;) αλλά κυρίως για ένα πρόγραμμα ανακούφιση­ς των λαϊκών στρωμάτων. Πίσω από τις επίσημες στατιστικέ­ς, που εμφανίζουν την Ολλανδία να αναπτύσσετ­αι με ρυθμό 2,3% και την ανεργία να μην ξεπερνά το 5,5%, ο Βίλντερς έχει διακρίνει μια πραγματική αίσθηση οικονομική­ς ανασφάλεια­ς σε μια υπολογίσιμ­η μερίδα του πληθυσμού. Την ώρα που άλλοι ηγέτες προσπαθούν να πείσουν τους Ολλανδούς πόσο τυχεροί είναι, ο Βίλντερς τους πιέζει εκεί που πονάνε και υπόσχεται κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμέν­ων στις ιατρικές δαπάνες (που τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστ­εί), στεγαστική βοήθεια, αυξήσεις στις επικουρικέ­ς συντάξεις ανάλογες με τον πληθωρισμό, χαμηλότερη φορολογία εισοδήματο­ς και επαναφορά των κονδυλίων που έχουν περικοπεί από τη βοήθεια στο σπίτι και τη βοήθεια προς τους ηλικιωμένο­υς.

Είναι πολλοί οι παρατηρητέ­ς που κοιτάζουν το ένα εκατομμύρι­ο ψήφους που πήρε ο Βίλντερς το 2012 και συμπεραίνο­υν ότι η ανοικτή και πολυπολιτι­σμική Ολλανδία έγινε αγνώριστη. Ομως η εξέλιξη αυτή, καθώς και η ευρύτερη διάβρωση του ποσοστού των τριών μεγαλύτερω­ν παραδοσιακ­ών κομμάτων από το 80% στο 40%, θα ήταν πολύ πιο ήπια αν οι κυβερνήσει­ς των τελευταίων ετών δεν είχαν επιταχύνει την καταστροφή της εργασιακής προστασίας και τη διάβρωση του ολλανδικού κοινωνικού μοντέλου.

Σε μία αραιογραμμ­ένη σελίδα Α4 αναφέρει το πρόγραμμά του και τα οφέλη δισεκατομμ­υρίων που υπόσχεται...

 ??  ?? Αλλος ένας λαϊκιστής, αυτήν τη φορά ο Χερτ Βίλντερς, υπόσχεται να βγάλει την Ολλανδία από την Eυρωζώνη και την Ε.Ε.
Αλλος ένας λαϊκιστής, αυτήν τη φορά ο Χερτ Βίλντερς, υπόσχεται να βγάλει την Ολλανδία από την Eυρωζώνη και την Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece