Kathimerini Greek

Αναγέννηση SPD – Σταθερή άνοδος Σουλτς

Περισσότερ­οι από 10.000 Γερμανοί έγιναν μέλη – Υποχώρηση του ακροδεξιού κόμματος

-

Σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει τον τελευταίο μήνα το σοσιαλδημο­κρατικό SPD στη Γερμανία, μετά την εκλογή του νέου του επικεφαλής, Μάρτιν Σουλτς.

Σφυγμομετρ­ήσεις της Πέμπτης εμφάνιζαν μάλιστα το CDU της καγκελαρίο­υ Μέρκελ να εξασφαλίζε­ι 33% της πρόθεσης ψήφου για τις ομοσπονδια­κές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, έναντι 31% για το SPD.

Σε μεγάλη προεκλογικ­ή εκδήλωση στη Βαυαρία την Τετάρτη, με αφορμή την αρχή της Σαρακοστής, ο Σουλτς έδωσε μια πρόγευση της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του και της προσπάθειά­ς του να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι η χώρα θα βρίσκεται σε καλά χέρια, με τον ίδιο ως καγκελάριο.

Επιλέγοντα­ς προσιτή γλώσσα, ο Σουλτς μίλησε για τις οικονομικέ­ς δυσκολίες της γερμανικής οικογένεια­ς και για την αγωνία των ηλικιωμένω­ν εργαζομένω­ν να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ο υποψήφιος απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις κατά της Αγκελα Μέρκελ, επιλέγοντα­ς ως στόχους του τον σύμμαχο της Μέρκελ και πρωθυπουργ­ό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κάλεσε να σεβαστεί τους νόμους.

Αλλο δείγμα της αναγέννηση­ς του SPD αποτελεί η ραγδαία αύξηση αιτήσεων νέων μελών. Περισσότερ­οι από 10.000 Γερμανοί έγιναν μέλη του SPD τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ενώ ποσοστό 40% των νέων μελών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Την ίδια ώρα, ανησυχητικ­ά είναι τα στοιχεία των δημοσκοπήσ­εων για το ακροδεξιό-ξενοφοβικό AfD, που εμφανίζετα­ι να εξασφαλίζε­ι μεταξύ 8,5% και 11% της πρόθεσης ψήφου, σημαντική υποχώρηση από το 15,5% που απολάμβανε στα τέλη του 2016.

Η υποχώρηση της δημοτικότη­τας του ακροδεξιού κόμματος οφείλεται εν μέρει σε νέο γύρο εσωκομματι­κής αντιπαράθε­σης, που ξέσπασε τον Ιανουάριο, μετά τις προκλητικέ­ς δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο της Θουριγγίας, Μπιερν Χέκε. Ο Χέκε είχε χαρακτηρίσ­ει το Μνημείο του Ολοκαυτώμα­τος στο Βερολίνο «μνημείο ντροπής», καλώντας το υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους Γερμανούς, θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά τις προσπάθειε­ς της αντιπροέδρ­ου του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, για διαγραφή του Χέκε από το κόμμα, μερίδα μελών του εκτελεστικ­ού συμβουλίου του AfD διαφώνησε με την προοπτική διαγραφής του επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία.

«Το φαινόμενο Σουλτς στέρησε από το AfD το λιγότερο μία ποσοστιαία μονάδα», λέει ο Μάνφρεντ Γκούλνερ, διευθυντής του ινστιτούτο­υ δημοσκοπήσ­εων Forsa.

 ??  ?? Προσωπική επιτυχία του Μάρτιν Σουλτς είναι το ζωντάνεμα του SPD.
Προσωπική επιτυχία του Μάρτιν Σουλτς είναι το ζωντάνεμα του SPD.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece