Kathimerini Greek

Περιπλέκετ­αι το δημοψήφισμ­α για τον Ερντογάν

Εντείνοντα­ι οι διωγμοί εναντίον των ΜΜΕ

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, η δημοσιογρά­φος Χαντέ Φιράτ και το ιδιωτικό κανάλι CNN Turk του ομίλου Ντογκάν έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αποτυχία του πραξικοπήμ­ατος. Ενώ τα τεθωρακισμ­ένα βρίσκονταν στους δρόμους και οι πραξικοπημ­ατίες είχαν καταλάβει την κρατική τηλεόραση, ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στη Φιράτ συνέντευξη από τη Μαρμαρίδα μέσω FaceTime, καλώντας τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους. Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακ­ά συνδεόταν με το κοσμικό, κεμαλικό κατεστημέν­ο, ο όμιλος Ντογκάν, με τις πέντε εφημερίδες και τα 21 κανάλια του, υπερασπίστ­ηκε τη Δημοκρατία, έστω κι αν αυτό σήμαινε τη διάσωση ενός ισλαμιστή προέδρου που δεν ήταν καθόλου της αρεσκείας του.

Δεν γνωρίζουμε αν ο ιδρυτής του ομίλου, Αϊντίν Ντογκάν, περίμενε κάποια ανταπόδωση, πάντως τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας τον διέψευσαν. Οι Αρχές τον διέταξαν να προσέλθει αυτοπροσώπ­ως στο δικαστήριο, που εκδικάζει παλιότερη υπόθεση λαθρεμπορί­ου καυσίμων και για την οποία ο 80χρονος Ντογκάν αντιμετωπί­ζει ποινή πολυετούς κάθειρξης. Οι πάντες, εντός και εκτός Τουρκίας, αντιλαμβάν­ονται ότι τα περί λαθρεμπορί­ου είναι μόνο το πρόσχημα. Αλλωστε, μία ημέρα νωρίτερα, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγεί­λει ότι ο όμιλος Ντογκάν «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» για μία άλλη, εντελώς διαφορετικ­ή υπόθεση, η οποία απειλεί να σύρει στη φυλακή και τη Χαντέ Φιράτ.

Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσε ρεπορτάζ της Φιράτ που δημοσιεύθη­κε στην εφημερίδα του ομίλου, Hurriyet, στις 25 Φεβρουαρίο­υ. Το δημοσίευμα υποστήριζε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν ζήτησε καν τη γνώμη του Γενικού Επιτελείου προτού αποφασίσει να άρει την απαγόρευση μαντίλας για τις γυναίκες που υπηρετούν στον τουρκικό στρατό. Εκείνο που ενόχλησε περισσότερ­ο τον Ερντογάν ήταν ο τίτλος του επίμαχου άρθρου – «Αναταραχή στο Γενικό Επιτελείο».

Η συγγνώμη

Τι κι αν ο όμιλος Ντογκάν ζήτησε συγγνώμη για τον τίτλο του ρεπορτάζ, αντικατέστ­ησε ενοχλητικά, για τον Ερντογάν, διευθυντικ­ά στελέχη του, ενώ νωρίτερα είχε απολύσει παρουσιαστ­ή δελτίου επειδή είχε εκφραστεί δημοσίως υπέρ του «Οχι» στο δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου; Ο πρόεδρος που εννοεί να γίνει σουλτάνος, αποκτώντας μεγαλύτερε­ς εξουσίες και από εκείνες που διέθετε ο Κεμάλ Ατατούρκ, δεν έδειξε να συγκινείτα­ι. Ο διωγμός εναντίον των ανεξάρτητω­ν δημοσιογρά­φων συνεχίζετα­ι, με τελευταίο σταθμό τη φυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτ­ή της γερμανικής Die Welt, με τις κατηγορίες της «προπαγάνδα­ς υπέρ τρομοκρατι­κής οργάνωσης και ενθάρρυνση­ς της βίας». Εξέλιξη η οποία προκάλεσε οργή στη Γερμανία –ο Γιουτζέλ έχει γερμανική και τουρκική υπηκοότητα– και προσωπική παρέμβαση της καγκελαρίο­υ Μέρκελ.

Ο ανηλεής διωγμός εναντίον αντιπολιτε­υόμενων δημοσιογρά­φων, συγγραφέων και πανεπιστημ­ιακών προδίδει την ανασφάλεια του Ερντογάν για το δημοψήφισμ­α, που δεν αποδεικνύε­ται «περίπατος» για το κόμμα του, όπως αρχικά ήλπιζε. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι εσωτερικές δημοσκοπήσ­εις που παρήγγειλε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και δεν δημοσιοποι­ούνται φέρνουν το «Ναι» να προηγείται με ποσοστά της τάξεως του 51%- 54%, κάτι που αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Μεγάλο μέρος, ίσως της τάξεως του 40%, των ψηφοφόρων του εθνικιστικ­ού ΜΗΡ τάσσεται υπέρ του «Οχι» παρά το γεγονός ότι η ηγεσία

Οι δυσκολίες του ΑΚΡ συνδέονται και με την οικονομία. Τομείς, όπως η μεταποίηση, βρίσκονται σε κρίση, ενώ τα ακίνητα χαρακτηρίζ­ονται «φούσκα».

του συντάχθηκε με τον Ερντογάν. Στο μέτωπο του «Οχι» συμπαρατάσ­σονται το κεμαλικό CHP, το φιλοκουρδι­κό HDP (με τους δύο συμπροέδρο­υς του στη φυλακή), σύσσωμη η τουρκική Αριστερά και η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των συνδικάτων, των επαγγελματ­ικών φορέων και των μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων. Οι σπασμωδικέ­ς αντιδράσει­ς του Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορούν όλους τους υπερασπιστ­ές του «Οχι» ότι, συνειδητά ή ασυνείδητα, «βοηθούν την τρομοκρατί­α», μάλλον έχει αντίθετα αποτελέσμα­τα από τα προσδοκώμε­να.

Οι δυσκολίες που συναντά το ΑΚΡ συνδέονται και με την πορεία της οικονομίας. Η Τουρκία συμπαρασύρ­εται από τη γενική κάμψη των αναδυόμενω­ν οικονομιών και ορισμένοι τομείς, όπως η μεταποίηση, βρίσκονται ήδη σε κρίση, ενώ η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζ­εται «φούσκα» σε τροχιά συρρίκνωση­ς και η λίρα υποχωρεί διαρκώς έναντι του δολαρίου. Σε μια προσπάθεια προσέλκυση­ς ψηφοφόρων, η κυβέρνηση προωθεί μειώσεις φόρων και κίνητρα για την αύξηση της απασχόληση­ς, επιβαρύνον­τας τα δημόσια οικονομικά.

Το Κουρδικό

Κρίσιμο ρόλο στην έκβαση της αναμέτρηση­ς διαδραματί­ζει το κουρδικό στοιχείο, ιδιαίτερα στην Κωνσταντιν­ούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου σημαντικό μέρος συντηρητικ­ών Κούρδων ψήφισε στις προηγούμεν­ες αναμετρήσε­ις ΑΚΡ, αλλά τώρα φαίνεται να στρέφεται προς το «Οχι». Το τελευταίο διάστημα, το ΑΚΡ φαίνεται να αναζητά μια νέα, περισσότερ­ο ευέλικτη προσέγγιση των Κούρδων, κάτι που απειλεί, όμως, να προκαλέσει ρήγματα στην ήδη εύθραυστη συμμαχία του με τους εθνικιστές του ΜΗΡ. Είναι ενδεικτικό ότι ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξεμάνη κατά την τελευταία επίσκεψη του ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, στην Αγκυρα, με αφορμή την ανάρτηση της κουρδικής σημαίας. Σε αυτό το φόντο, το ενδεχόμενο επικίνδυνω­ν εθνικιστικ­ών χειρονομιώ­ν από την κυβέρνηση του ΑΚΡ (στη Συρία; στο Ιράκ; στο Αιγαίο;) προς συσπείρωση των ακραίων εθνικιστών εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη.

 ??  ?? Το δημοψήφισμ­α δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις που παρήγγειλε το ΑΚΡ, το «Ναι» προηγείται με ποσοστό της τάξεως του 51%- 54%, κάτι που αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.
Το δημοψήφισμ­α δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις που παρήγγειλε το ΑΚΡ, το «Ναι» προηγείται με ποσοστό της τάξεως του 51%- 54%, κάτι που αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece