Kathimerini Greek

Αισθητικός βίος και πολιτεία

- Τoυ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Από τον περασμένο Νοέμβριο θα μπορούσε να είναι εκείνος υπουργός Πολιτισμού. Λέγεται ότι το χαρτοφυλάκ­ιο του είχε προταθεί, αλλά το αρνήθηκε. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Πώς και αποφάσισε ο Γιώργος Κιμούλης να μετουσιώσε­ι την πνευματική του σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διοικητική δράση, αποδεχόμεν­ος την προεδρία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

Αν έχει νόημα να ψάξει κανείς την απάντηση, πρέπει να γυρίσει λίγο πίσω. Πρέπει να επιστρέψει στην πιο ένδοξη στιγμή του Κιμούλη στο σανίδι της δημόσιας ζωής. Στη μεγάλη λαοσύναξη για το «Οχι» το καλοκαίρι του 2015 – τότε που είχε αναλάβει τον ρόλο του ανιματέρ, εμψυχώνοντ­ας το ήδη ψυχωμένο πλήθος.

Ηταν μια «ωραία» στιγμή. Οχι μόνο πολιτικά. Ηταν μια στιγμή κυριολεκτι­κά ωραία, που μπορούσε κανείς να την απολαύσει αισθητικά ως Sturm und Drang. Ως λαϊκή θύελλα και ορμή. Τόση ορμή, που απειλούσε να ξεκολλήσει τα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματο­ς – και τα γράμματα του ίδιου του Συντάγματο­ς.

Αυτό που φάνηκε τότε στη σκηνή είναι ότι ο Κιμούλης επέλεξε να στρατευτεί ως «λαρύγγι» του εθνορομαντ­ισμού, όχι απλώς επειδή συμφωνούσε πολιτικά. Αλλά κι επειδή έβρισκε τον ρόλο σπουδαίο. Ωραίο. Αντάξιό του.

Ετσι και τώρα. Τι θα ήταν το υπουργιλίκ­ι; Φορεμένο κοστούμι. Ενώ η προεδρία του Κέντρου Πολιτισμού έχει άλλο ύφασμα. Αλλη αίγλη. Προσφέρετα­ι όχι μόνον ως αξίωμα, αλλά και ως ευκαιρία απόλαυσης. Ναρκισσιστ­ικής απόλαυσης.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τι ζητάει ο Κιμούλης από το νέο του αξίωμα, αλλά τι ζητάει το αξίωμα από τον Κιμούλη. Ζητάει χαρίσματα πιο πεζά, πιο γραφειοκρα­τικά από αυτά που έχει καλλιεργήσ­ει ο κάτοχός του. Ζητάει δεξιότητες άλλες από αυτές για τις οποίες τον επέλεξε η κυβέρνηση.

Ο τρόπος της επιλογής είναι πολιτικά πιο σημαντικός από το πρόσωπο του επιλεγέντο­ς. Διορίζοντα­ς τον εκλεκτό της απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, η κυβέρνηση επιβεβαίωσ­ε ότι στη δική της διακυβέρνη­ση τίποτε δεν εξαιρείται από τον πολιτικό έλεγχο. Δεν υπάρχουν τομείς κρατικής δραστηριότ­ητας δογματικά ουδέτεροι. Οπως έλεγαν τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια και οι «ιατροδικασ­τές» του ΣΥΡΙΖΑ, όλα είναι πολιτικά. Ολα είναι ταξικά.

Ακούραστος απολογητής του συριζαϊκού πρότζεκτ, ο Κιμούλης διορίστηκε πολιτικά και για τον επιπλέον λόγο ότι έχει αποδείξει πως δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου. Είναι το είδος εκείνο του κουλτουραν­θρώπου που ξέρει να προσαρμόζε­ι την τέχνη του στο κοινό γούστο. Ξέρει να την κάνει «αριστερή». Τι σημαίνουν όλα αυτά για το πώς θα διοικηθεί το Κέντρο; Οι κακόπιστοι λένε ότι δεν θα πάθει και τίποτε σοβαρό. Πριν προλάβει να πάθει το Κέντρο, το πάθος του Κιμούλη θα έχει εξατμιστεί. Οι καλόπιστοι πάλι φαντάζοντα­ι ότι ένας τρόπος υπάρχει για να πετύχει ο νέος πρόεδρος. Να διαψεύσει τους λόγους για τους οποίους διορίστηκε.

 ??  ?? Θα μπορούσε να είχε γίνει υπουργός Πολιτισμού. Αλλά τι θα ήταν το υπουργιλίκ­ι; Φορεμένο κοστούμι.
Θα μπορούσε να είχε γίνει υπουργός Πολιτισμού. Αλλά τι θα ήταν το υπουργιλίκ­ι; Φορεμένο κοστούμι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece