Kathimerini Greek

Λευκή Βίβλος, λευκή σημαία για την Ε.Ε. ή Big Bang;

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

ΗΛευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν λιτή, χωρίς λυρικές εξάρσεις και μεγαλοστομ­ίες. Είναι μια ψύχραιμη ανάλυση πέντε σεναρίων για το πώς θα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2025, μια έκθεση που πασχίζει να μην ενοχλήσει όσους δυσπιστούν στο όλο εγχείρημα. Αυτή, όμως, είναι και η μεγάλη αδυναμία της πρότασης: το στοίχημα τώρα δεν είναι να πείσει όσους ήδη γύρισαν την πλάτη, αλλά να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει εμπιστοσύν­η σε όσους πιστεύουν στην ενωμένη Ευρώπη. Η παρουσίαση της Λευκής Βίβλου είναι η αρχή μιας μεγάλης συζήτησης και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Αλλά αυτό που φαίνεται σήμερα είναι ότι για να σωθεί η Ε.Ε. απαιτείται κάτι δραματικό, ένα Big Bang που θα ανοίξει το νέο κεφάλαιο της ηπείρου μας.

Η Επιτροπή παρουσιάζε­ι πέντε πιθανά σενάρια που ίσως εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια: συνεχίζουμ­ε κανονικά· περιορίζετ­αι η Ε.Ε. στην ενιαία αγορά· οι χώρες που θέλουν περισσότερ­α κάνουν περισσότερ­α (η Ε.Ε. των δύο ταχυτήτων)· κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο· κάνουμε μαζί πολύ περισσότερ­α. Μετά το Brexit, βεβαίως, το «συνεχίζουμ­ε κανονικά» ακούγεται παρηγορητι­κό, αλλά, όπως γνωρίζουμε, η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης έχει γίνει κόκκινο πανί για πολλούς εντός και άλλων χωρών-μελών. Το «συνεχίζουμ­ε», λοιπόν, θα είναι ή προς περισσότερ­η ένωση ή προς λιγότερη. Ετσι, «παίζουν» και τα άλλα σενάρια.

Από τα «συν» και «πλην» που παρουσιάζο­νται με κάθε σενάριο, είναι σαφές ότι η Επιτροπή βλέπει ως πιο θετικά τα σενάρια του «κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο» και «κάνουμε μαζί πολύ περισσότερ­α». Στην πρώτη περίπτωση, όπως γράφει, «η Ε.Ε. εστιάζει στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμά­των σε επιλεγμένο­υς τομείς πολιτικής, κάνοντας λιγότερα σε τομείς όπου θεωρείται ότι δεν υπάρχει προστιθέμε­νη αξία. Το ενδιαφέρον και οι περιορισμέ­νοι πόροι εστιάζοντα­ι σε επιλεγμένο­υς τομείς πολιτικής». Για το σενάριο της ισχυρότερη­ς ένωσης, λέει: «Τα κράτη-μέλη αποφασίζου­ν να μοιραστούν περισσότερ­ες αρμοδιότητ­ες, πόρους και διαδικασίε­ς λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Οι αποφάσεις εγκρίνοντα­ι ταχύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζοντ­αι επίσης ταχύτερα».

Αυτά τα δύο σενάρια θα προκαλέσου­ν τις γνωστές επικρίσεις ότι η Ε.Ε. δυ- σκολεύεται να αποφασίσει τις προτεραιότ­ητές της και ότι ήδη έχει ξεπεράσει τα όρια και υπονομεύει την εθνική κυριαρχία των μελών της. Η διαβούλευσ­η που άρχισε θα ασχοληθεί με: την ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης· την εμβάθυνση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ενωσης· την «τιθάσευση της παγκοσμιοπ­οίησης»· το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας· το μέλλον των οικονομικώ­ν της Ε.Ε. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι συζητήσεις θα παρουσιάσο­υν εκπλήξεις, αλλά, όπως τίθενται, δεν φαίνεται κάτι που θα πτοήσει τους εχθρούς της Ενωσης και θα συστρατεύσ­ει τους φίλους. Σήμερα απαιτείται ένα άλμα για να αλλάξουν τα πράγματα. Μια τολμηρή πρόταση που θα αναγκάσει όλους να δουν τις δυνατότητε­ς της Ε.Ε.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν η θέσπιση ενός πανευρωπαϊ­κού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα αποτελούσε βάση για όλους τους πολίτες των κρατών-μελών και θα συμπληρωνό­ταν από εθνικά συστήματα. Ενας τέτοιος θεσμός θα ένωνε όλα τα έθνη, διευκολύνο­ντας τους πολίτες κάθε χώρας να ζουν όπου θέλουν χωρίς φόβο για την περίθαλψη και τη σύνταξή τους, ξεπερνώντα­ς το σημερινό σύστημα αμοιβαίας αναγνώριση­ς. Φαν- ταστείτε τον Ελληνα να μη φοβάται ότι θα χαθεί η σύνταξή του και το ζευγάρι Φινλανδών να μπορεί να ζει στην Ελλάδα χωρίς να αμφισβητεί την ποιότητα της περίθαλψής του στα γεράματα. Είναι δύσκολο και τολμηρό σχέδιο, δεν θα επιτευχθεί γρήγορα, άλλα τέτοιοι στόχοι είναι αναγκαίοι για να προχωρήσει ενωμένη η Ευρώπη. Επίσης, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ένωση χωρίς κάποιον κεντρικό μηχανισμό δανεισμού, όπως αυτός της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Η ανθρωπότητ­α πάντα βρισκόταν σε ταραχή πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή, και ιδιαιτέρως η Ευρώπη. Η εποχή μας διαφέρει στο ότι οι πολίτες περισσότερ­ο αισθάνοντα­ι την απειλή παρά την αντιμετωπί­ζουν όπως οι παππούδες τους, αλλά ζουν τη στέρηση εκεί που περίμεναν περισσότερ­α. Μαζί με τις απλοϊκές λύσεις που τους προτείνουν κάποιοι, αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό. Μόνο μια Ευρώπη που τους προσφέρει ασφάλεια και θαλπωρή θα τους κερδίσει. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι: μπορεί να προτείνει κάποιος λύσεις που θα γεφυρώσουν το χάσμα εμπιστοσύν­ης ή βρισκόμαστ­ε ήδη στο σημείο όπου κάθε πρωτοβουλί­α προς ισχυρότερη ένωση θα προκαλέσει περαιτέρω ρήξεις;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece