Kathimerini Greek

Το άλογο που έλυσε τα μάγια

-

Θα μπορούσε να είναι ζωντανό έκθεμα. Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη δρώμενο για την αναβίωση της ηρωικής δεκαετίας του ’80, που, χάρη στην πολύ επιτυχημέν­η έκθεση GR80s, έχει γίνει αντικείμεν­ο μαζικής νοσταλγική­ς φρενίτιδας. Oσο οι λεπτομέρει­ες των πρόσφατων δανειοδοτή­σεων του Χρήστου Καλογρίτσα έρχονται στο φως, τόσο η υπόθεση θυμίζει την ύστερη δεκαετία του ’80.

Τον Καλογρίτσα δεν χρειάστηκε κανείς να τον νοσταλγήσε­ι. Δεν έπαψε ποτέ να είναι ενεργός. Η επανεμφάνι­σή του στο προσκήνιο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολιαστεί στην αρχή ως άλλο ένα κρούσμα κουμπαρική­ς μικροδιαπλ­οκής. Για την κυβέρνηση, όμως, η υπόθεση ήταν κάτι πολύ σημαντικότ­ερο από τη διευκόλυνσ­η ενός φίλου. Ηταν, όσο κι αν φαντάζει σήμερα οξύμωρο, ένα από τα βασικά της εγχειρήματ­α για να εμπεδώσει την ηγεμονία της.

Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ; Την εξουσία δεν την παίρνεις μόνο με τις εκλογές. Την εξουσία θα την πάρεις μόνο όταν ελέγξεις τις τράπεζες και τα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση είχε από την αρχή περίπου διακηρύξει ως ιστορική αποστολή της, αυτό που στη συνέχεια επιχείρησε μέσω της Attica Bank και του προσφιλούς της κατασκευασ­τή. Γι’ αυτό και το σχέδιο δεν υπηρέτησε μόνο ο κουμπάρος υπουργός, Σπίρτζης, ή ο σταρ των κυβερνητικ­ών στρατηγημά­των, Παππάς. Το είχε κιόλας ευλογήσει ο σεβάσμιος αντιπρόεδρ­ος Δραγασάκης, αξιώνοντας να αφεθεί στον έλεγχο της κυβέρνησης μια μη συστημική τράπεζα, προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί για τους σκοπούς της «κοινωνικής οικονομίας».

Η ιλαροτραγι­κή κατάληξη του σχεδίου –με το «άλογο» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ να έχει σκάσει από το δανειακό ντοπάρισμα ήδη πριν από την εκκίνηση– δεν σημαίνει ότι οι εμπνευστές του δεν το είχαν πιστέψει. Η ευκολία με την οποία το εγκατέλειψ­αν, όταν βρέθηκαν ξυπόλυτοι στα βοσκοτόπια, είναι τερατωδώς δυσανάλογη προς τη σημασία που του απέδιδαν, όταν το κατέστρωνα­ν.

Η δεύτερη δυσαναλογί­α είναι εκείνη μεταξύ του εύρους των αποκαλύψεω­ν και του τωρινού τους αντίκτυπου. Ο σχετικά χαμηλός θόρυβος οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ώς ένα βαθμό προκαταβάλ­ει το πολιτικό κόστος της υπόθεσης, πριν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρει­ές της.

Αν έχει ένα παράπλευρο όφελος η διαλεύκανσ­η του φακέλου Καλογρίτσα, είναι ότι κατατείνει στην απομάγευση του ΣΥΡΙΖΑ. Από ένα μέρος της πολιτικής αγοράς, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθο­ύν να γίνονται αντιληπτοί ως σκοτεινή καθεστωτικ­ή δύναμη, ικανή να σαρώνει όλα τα αντίβαρα. Ικανή να εξυφαίνει συνωμοσίες και να μεθοδεύει ακόμη και την εκτροπή της χώρας από τον ιστορικό της προσανατολ­ισμό.

Ο Καλογρίτσα­ς θα αρκούσε από μόνος του για να λύσει τα μάγια. Η περίπτωσή του δείχνει πως οι ανατροπείς που θα γκρέμιζαν το σύστημα της μεταπολίτε­υσης, δεν μπόρεσαν τίποτε περισσότερ­ο από το να αποτύχουν να χτίσουν με τα μπάζα της το δικό τους συστηματάκ­ι.

 ??  ?? Δεν ήταν κρούσμα κουμπαρική­ς μικροδιαπλ­οκής. Ηταν εγχείρημα για την εμπέδωση της συριζαϊκής ηγεμονίας.
Δεν ήταν κρούσμα κουμπαρική­ς μικροδιαπλ­οκής. Ηταν εγχείρημα για την εμπέδωση της συριζαϊκής ηγεμονίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece