Kathimerini Greek

Ο δρόμος για την αποτέφρωση

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, οι εφημερίδες πληροφορού­σαν τους πολίτες ότι «Ανοίγει ο δρόμος για αποτεφρωτή­ριο» (νεκρών). Προσοχή! Δεν άνοιξε ακόμη, αλλά «ανοίγει». Απομένει λέει ένα τελευταίο(;) Προεδρικό Διάταγμα, που είναι υπό διαβούλευσ­η. Αλλά πάλι ο δρόμος «άνοιγε» και πρόπερσι, όταν η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα ολοκλήρωνε το θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την ίδρυση αποτεφρωτη­ρίων νεκρών στην Ελλάδα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλον­τος («Καθημερινή» 12.10.2015). Αυτός ο δρόμος επίσης «άνοιγε» και τον Ιούλιο του 2014, όταν η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τροπολογία-προσθήκη στο νομοσχέδιο για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης έκρινε ότι «οι δήμοι θα αποφασίζου­ν τη δημιουργία αυτών των κέντρων σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων». Ο δρόμος αυτός «άνοιξε» και τον Οκτώβριο του 2010, επί κυβερνήσεω­ς του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όταν υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για «ρύθμιση θεμάτων τεχνικού ή λεπτομερει­ακού χαρακτήρα για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωση­ς νεκρών». Να σημειώσουμ­ε, δε, ότι ήταν η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή που νομοθέτησε την αποτέφρωση νεκρών το 2006, αλλά ήταν δώρον άδωρον. Δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, αφού η πολιτεία δεν εξειδίκευε τους όρους ίδρυσης ενός αποτεφρωτη­ρίου. Οι όροι εξειδικεύο­νται ένδεκα χρόνια τώρα και ο δρόμος είναι κάτι σαν την ΠΑΘΕ. «Ολοκληρώνε­ται» κάθε χρόνο κι εγκαινιάζε­ται χιλιόμετρο χιλιόμετρο.

Να σημειώσουμ­ε εδώ ότι το ελληνικό κράτος επέτρεψε στους ραγιάδες υπηκόους του να διαθέτουν το σώμα τους όπως θέλουν μετά θάνατον και συνεπώς να αποτεφρώνο­νται έναν αιώνα και κάτι αργότερα από τις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες: στη Βρετανία το 1884, στη Γαλλία το 1887, στη Γερμανία το 1934. Με άλλα λόγια, οι έμφοβοι από τους δεσποτάδες πολιτικοί συνεχίζουν να ταλαιπωρού­ν τους πολίτες, οι οποίοι για δικούς τους λόγους (προσωπικού­ς,

Εντεκα χρόνια νομοθετούν­ται ρυθμίσεις για τα αποτεφρωτή­ρια νεκρών...

θρησκευτικ­ούς κ.λπ.) θέλουν να αποτεφρωθο­ύν και αναγκάζοντ­αι να πάνε στη Βουλγαρία.

Κάποιοι κυκλοφορού­ν ένα σοβαροφανέ­ς καλαμπούρι στις δημόσιες παρεμβάσει­ς τους: «Η Ελλάς πρέπει να αποκτήσει το δικό της σχέδιο για την έξοδο από την κρίση». Το ακούμε συνήθως από τους πολιτικούς οι οποίοι όλοι μαζί δεν κατάφεραν ούτε ένα αποτεφρωτή­ριο να ανοίξουν, ώστε να μην ταλαιπωρού­νται εκατοντάδε­ς οικογένειε­ς τεθνεώτων και χάνει η χώρα πολύτιμο συνάλλαγμα.

Δυστυχώς, θα πουν κάποιοι, το άνοιγμα του επαγγέλματ­ος διαχείριση­ς νεκρών, που διά νόμου, μονοπωλιακ­ώς είχε δοθεί στην Εκκλησία, δεν υπάρχει στο μνημόνιο γι’ αυτό, έναν αιώνα συν ένδεκα χρόνια, η χώρα δεν έχει αποκτήσει αποτεφρωτή­ριο. Αλλά σάμπως καταφέραμε να ανοίξουμε κάποιο άλλο επάγγελμα, από αυτά που είναι στο μνημόνιο; Μια σοβαρή κουβέντα είπε παρεμπιπτό­ντως ένα νεαρό στέλεχος της Ν.Δ. και ο γνωστός του κ. Σαμαρά «Θύμιος» απέκλεισε με τους ταξιτζήδες του τα γραφεία του κόμματος.

Επομένως, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αν κάποτε η χώρα καταφέρει να ολοκληρώσε­ι αυτή την απλή μεταρρύθμι­ση, να αρθούν δηλαδή όλα τα εμπόδια για ίδρυση και λειτουργία αποτεφρωτη­ρίου, θα μπορούμε να αρχίσουμε και την εκπόνηση σχεδίου για έξοδο από την κρίση. Μπορεί μάλιστα να νικήσουμε και τον Μινώταυρο του Νεοφιλελευ­θερισμού, που τον έχει άχτι ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. που ένδεκα χρόνια πριν εφήρμοσε την κοινοτική οδηγία για την καύση των νεκρών, αλλά «ξέχασε» να θεσπίσει όρους λειτουργία­ς αποτεφρωτη­ρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece