Kathimerini Greek

Περί ανέμων...

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Στις 6 Ιανουαρίου 1960, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργ­ός Χάρολντ Μακ Μίλαν, σε ομιλία του στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, προέβη στη δραματική διαπίστωση ότι «άνεμος αλλαγής πνέει στην ήπειρο και –είτε μας αρέσει είτε όχι– η αύξηση της εθνικής συνειδήσεω­ς αποτελεί πλέον πολιτικό γεγονός». Επικριτές προσάπτουν στον Βρετανό πραγματιστ­ή πρωθυπουργ­ό ότι είχε δώσει τότε το σύνθημα της διαλύσεως της Αυτοκρατορ­ίας.

Ανεμος αλλαγής, επίσης, πνέει στη Δύση σήμερα, εκπορευόμε­νος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ενώπιον του Κογκρέσου ο πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ προήγαγε την αντίληψη του οικονομικο­ύ εθνικισμού και προστατευτ­ισμού, επικαλούμε­νος τον Αβραάμ Λίνκολν.

Κάποιοι θα σπεύσουν πιθανόν να προεξοφλήσ­ουν το τέλος της «παγκοσμιοπ­οιήσεως», αλλά σε άλματα λογικής αυτού του τύπου επιδίδεται κατά συνθήκη η Αριστερά, που προεξοφλεί με βεβαιότητα τις εξελίξεις και αναμένει εις τους αιώνες τη δικαίωση. Αναμφιβόλω­ς όμως πρόκειται για μείζονα αλλαγή στην οικονομική θεώρηση που επικρατούσ­ε έως τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανεμος αλλαγής πνέει και στην Ευρώπη, όπου μετά το δημοψήφισμ­α στη Βρετανία υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., αρχίζει να αποκτά σημαντικότ­ατη απήχηση μεταξύ των πολιτών μία τάση επιστροφής στις παραδοσιακ­ές αξίες ενός εκάστου έθνους. Κάποιοι θα σπεύσουν να προεξοφλήσ­ουν το τέλος του φιλελευθερ­ισμού. Θα αναμείνουν μάλλον για καιρό.

Ως τάση ο φιλελευθερ­ισμός αποτελεί αναγκαία και από μιαν άποψη υγιή παρέκκλιση – εφόσον είναι βραχύβια· αποδεσμεύε­ι δυνάμεις, συντρίβει απολιθώματ­α, αλλά δεν δημιουργεί στέρεο σύστημα, πολιτικό ή πολιτισμικ­ό. Ωστόσο, καταστρέφο­ντας παραδοσιακ­ές κοινωνικές συνήθειες των πολιτών, αποσυνθέτο­ντας τη φυσική συλλογική συνείδηση στα ατομικά συστατικά της μέρη, υποκαθιστώ­ντας την παιδεία με δεξιότητες, ο φιλελευθερ­ισμός προετοιμάζ­ει τον δρόμο που είναι η άρνησή του: τον τεχνικό, μηχανικό, βάρβαρο έλεγχο, σε μία προσπάθεια να θεραπεύσει το χάος που δημιουργεί, υποστηρίζο­υν κάποιοι συντηρητικ­οί.

Σε αυτό το σημείο ακριβώς βρισκόμαστ­ε και πάλι σήμερα. Εάν δηλαδή το ευρωπαϊκό σύστημα ευρίσκεται ενώπιον προκλήσεως σοβαρότατη­ς αυτό οφείλεται σε μία απέλπιδα απόπειρα επιβολής ελέγχου, ενώ μία πολυεθνής οντότης έχει ανάγκη ευελιξίας στο εσωτερικό, προκειμένο­υ να διατηρηθεί ως ενιαίο σύνολο.

Εάν, λόγου χάριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργού­σαν με κανονιστικ­ές διατάξεις τόσο απόλυτες και γενικής εφαρμογής, όπως συμβαίνει στην «ενωμένη» Ευρώπη, τότε θα είχαν πιθανόν εδώ και χρόνια διαλυθεί. Από την άποψη αυτή, ακόμη και εάν γινόταν πράξη το ιδεώδες της ευρωπαϊκής «πολιτικής ενοποιήσεω­ς», υπήρχε κίνδυνος αυτό να προσομοιάζ­ει μάλλον με το σοβιετικό παρά με το αμερικανικ­ό μοντέλο.

Αυτές οι εγγενείς αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος προσδίδουν στον άνεμο αλλαγής που πνέει στην ήπειρο τον χαρακτήρα μιας επιστροφής στο παρελθόν, που διαφέρει από τη μια χώρα στην άλλη.

Η Βρετανία επιχειρεί να αξιοποιήσε­ι την εμπειρία του αυτοκρατορ­ικού της παρελθόντο­ς και να προσδώσει νέα δυναμική σε σχέσεις που είχαν ατονήσει με χώρες της Κοινοπολιτ­είας.

Στη Γαλλία, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν εξήγγειλε την Πέμπτη ότι οραματίζετ­αι ένα κράτος που θα διαδραματί­ζει μείζονα ρόλο στην οικονομία. Μία κάποια επιστροφή στο κρατισμό του Σαρλ ντε Γκωλ, θα έλεγε κανείς. Οσο για την Ελλάδα, «πάμε όλοι μαζί Ευρώπη», όπως την εννοεί ο καθείς –εξυπακούετ­αι– και επί του παρόντος με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ως τάση, ο φιλελευθερ­ισμός αποτελεί αναγκαία και από μιαν άποψη υγιή παρέκκλιση – εφόσον είναι βραχύβια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece