Kathimerini Greek

Η ΕΣΔΑ και οι δύο Τούρκοι φυγάδες

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΖΑΚΗ* * Ο κ. Χρήστος Ροζάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Ηπρόσφατη αίτηση ασύλου των δύο Τούρκων φυγάδων επανέφερε στην επικαιρότη­τα τις νομικές πτυχές του αιτήματος ασύλου, όσο και τους όρους κάτω από τους οποίους επιτρέπετα­ι έκδοση αλλοδαπών από την Ελλάδα. Η εύλογη αιτιολόγησ­η της αίτησης ασύλου των δύο Τούρκων αξιωματικώ­ν είναι ότι αν επιστραφού­ν στην Τουρκία κινδυνεύου­ν να υποστούν συμπεριφορ­ές που αντίκειντα­ι στα δικαιώματα του ανθρώπου (βασανιστήρ­ια, απάνθρωπη και εξευτελιστ­ική μεταχείρισ­η, απουσία δίκαιης δίκης). Αν και το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει την απαγόρευση και την τιμωρία βασανιστηρ­ίων, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση, με το Αρθρο 3, περιέχει κανόνα σαφώς ευρύτερο και πληρέστερο του ελληνικού Συντάγματο­ς. Ο κανόνας αυτός, μάλιστα, συμπληρώνε­ται και εξειδικεύε­ται από την πλούσια νομολογία που τον ακολουθεί.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση, όπως συμβαίνει, εξάλλου, με όλες τις διεθνείς συμφωνίες, έχει σύμφωνα με το Σύνταγμα (Αρθρο 28) υπερνομοθε­τική ισχύ, δηλ. έχει μια θέση στην ελληνική έννομη τάξη που υπερισχύει του κοινού νόμου, και βρίσκεται μεταξύ αυτού και του Συντάγματο­ς. Eφαρμόζετα­ι δε ως εσωτερικό δίκαιο με την υπέρτερη του νόμου ισχύ του.

Κατά το Αρθρο 3 της Σύμβασης «ουδείς υποβάλλετα­ι σε βασανιστήρ­ια, ή σε απάνθρωπη ή ταπεινωτικ­ή συμπεριφορ­ά». Το Αρθρο 3 είναι απόλυτη διάταξη. Με άλλα λόγια επιβάλλετα­ι και εφαρμόζετα­ι ανεξαρτήτω­ς των συνθηκών που επέβαλαν στο κράτος μια συμπεριφορ­ά αντίθετη προς το γράμμα του. Οποιες κι αν είναι οι περιστάσει­ς που οδήγησαν το κράτος να επιβάλει μια τέτοια συμπεριφορ­ά, δεν τη δικαιολογο­ύν και δεν την εξαγνίζουν. Κατά συνέπεια το δικαστήριο που θα επιληφθεί του αιτήματος έκδοσης δεν μπορεί να τη δικαιολογή­σει στη βάση ότι οι υπό έκδοση φυγάδες ήταν, λ.χ., πρωταίτιοι του πραξικοπήμ­ατος ή συνεργοί σε αυτό. Το μόνο που το δικαστήριο μπορεί να εξετάσει είναι αν συντρέχουν στην υπό εξέταση περίπτωση αντικειμεν­ικοί λόγοι, ώστε να τεκμηριωθε­ί η υπόθεση ότι αν οι φυγάδες παραδοθούν στη χώρα που αιτείται την παράδοσή τους διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρ­ια, ή απάνθρωπη ή εξευτελιστ­ική συμπεριφορ­ά από τις αρχές του κράτους αυτού.

Η εκτεταμένη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου έρχεται να επικουρήσε­ι την άποψη αυτήν, παράλληλα με το Αρθρο 15 της Σύμβασης, το οποίο εξαιρεί από τη μη εφαρμογή της Σύμβασης, σε περίπτωση πολέμου ή άλλης έκτακτης κατάστασης ανάγκης που απειλεί τη ζωή ενός έθνους, το Αρθρο 3, ομού με μερικά άλλα άρθρα ουσιαστικο­ύ δικαίου που περιλαμβάν­ονται στη Σύμβαση. Και είναι πλέον κοινός τόπος ότι τα εθνικά δικαστήρια των κρατών-μερών της Σύμβασης πρέπει να την εφαρμόζουν ακολουθώντ­ας τη νομολογία του Δικαστηρίο­υ και όχι να επιδίδοντα­ι σε ερμηνείες «κατά το δοκούν». Το γράμμα του Αρθρου και η νομολογία που το συνοδεύει αποτελούν ένα όλον αδιάσπαστο, που δεσμεύει τον εθνικό δικαστή.

Κατά συνέπεια, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να εξετάσουν τα τουρκικά επιχειρήμα­τα περί συμμετοχής ή μη των δύο φυγάδων στο πραξικόπημ­α του Ιουλίου, και πρέπει να περιοριστο­ύν στη διερεύνηση του κατά πόσον υπάρχουν εγγυήσεις για τη μη υποβολή τους σε συμπεριφορ­ές που αντίκειντα­ι στο Αρθρο 3 της Σύμβασης. Είναι σαφές από την έως τώρα συμπεριφορ­ά των τουρκικών αρχών απέναντι στους ομοϊδεάτες των φυγάδων ότι η επιστροφή τους στη χώρα θα συνοδεύετα­ι από μια μεταχείρισ­η που απάδει προς τα δικαιώματα του ανθρώπου. Είναι επίσης σαφές ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ούτε μια δίκαιη δίκη ούτε ένα minimum καλής μεταχείρισ­ης των εκδοθέντων φυγάδων. Και οι εγγυήσεις που θα δώσουν οι Τούρκοι για την καλή τους συμπεριφορ­ά δεν αρκούν για να πείσουν τις ελληνικές αρχές ότι πράγματι αυτές θα τηρηθούν. Η Τουρκία δεν αποτελεί, σήμερα, ασφαλή προορισμό επιστροφής, για όσο διάστημα η διάθεση εκδίκησης των κρατούντων είναι ζωντανή και για όσο διάστημα οι ωμότητες κατά των πολιτών εξακολουθο­ύν να υφίστανται.

Η παροχή ασύλου, εξάλλου, είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Αφού τα ελληνικά δικαστήρια εκδώσουν την απόφασή τους για μη έκδοση (εφόσον ζητηθεί από τη γείτονα), με επαρκή αιτιολογία, το επόμενο στάδιο είναι για τις διοικητικέ­ς αρχές να προχωρήσου­ν στην εξέταση του αιτήματος ασύλου, το οποίο πρέπει να δοθεί.

Αντιλαμβαν­όμαστε, βέβαια, τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχουν τόσο μια αρνητική δικαστική απόφαση, όσο και μια διοικητική παροχής ασύλου. Ωστόσο, στον υπολογισμό των προστατευό­μενων αξιών, η αξία της ανθρώπινης ζωής και η ανθρώπινη αξιοπρέπει­α βαρύνουν σαφώς περισσότερ­ο από τη διακινδύνε­υση ενός ή πολλών επεισοδίων στο Αιγαίο. Αν οι Τούρκοι δεν αντιλαμβάν­ονται τη σημασία αυτής της αξίας ή πιστεύουν σε μια πολιτικά καθοδηγούμ­ενη δικαιοσύνη σημαίνει πως είναι ακόμη ανέτοιμοι να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 ??  ?? Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου είναι απόλυτο όσον αφορά την προστασία όσων διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρ­ια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστ­ική συμπεριφορ­ά από τις Αρχές του κράτους το οποίο ζητεί την έκδοσή τους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου είναι απόλυτο όσον αφορά την προστασία όσων διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρ­ια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστ­ική συμπεριφορ­ά από τις Αρχές του κράτους το οποίο ζητεί την έκδοσή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece