Kathimerini Greek

Ενας σφυγμός που δεν ανιχνεύετα­ι

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Πόσο απογοητευτ­ικό είναι για τον πολιτισμό της χώρας όταν το 43,1% του πληθυσμού της δεν έχει επισκεφθεί κανένα μουσείο και το 46,8% δεν πήγε σε καμία θεατρική παράσταση στη διάρκεια ενός χρόνου; Τα στοιχεία που εμφανίζοντ­αι στην έρευνα «Τι πιστεύουν οι Eλληνες» (του οργανισμού «διαΝΕΟσις»), την οποία παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ», επιβεβαιών­ουν το αίσθημα του μεταιχμίου και του μετεωρισμο­ύ. Τα αποτελέσμα­τα αναλύονται στη σελίδα 4 και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεω­ν της ελληνικής κοινωνίας που παλεύει (αν δε βυθίζεται) μέσα στις αντιφάσεις, τις ανεπάρκειε­ς, τον «πολιτισμικ­ό δυϊσμό» της. Δύο, αν όχι περισσότερ­ες, Ελλάδες σε μία, με τις θεωρίες συνωμοσίας, τον ευρωσκεπτι­κισμό και τη ρωσοφιλία να έχουν το προβάδισμα.

Θα περιοριστο­ύμε στις πολιτιστικ­ές συνήθειες και αναζητήσει­ς. Σχετικές έρευνες έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς από διαφόρους φορείς δίνοντας λίγο έως πολύ τα ίδια αποτελέσμα­τα. Κατά μια έννοια, μπορούμε να πούμε ότι στη διάρκεια της κρίσης υπήρξε και βελτίωση ως προς τις πολιτιστικ­ές ανησυχίες. Το 2006, για παράδειγμα, σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντω­ν, πανελλαδικ­ά, το 51% δε γνώριζε πού βρίσκεται η Εθνική Βιβλιοθήκη, οι τρεις στους δέκα δεν είχαν πάει ποτέ στην Ακρόπολη, μόλις το 3% είχε επισκεφθεί αρχαιολογι­κούς χώρους και το 4% παρακολουθ­ούσε συστηματικ­ά θέατρο. Το 2010 το 61,7% απάντησε ότι επισκέπτετ­αι σπάνια μουσεία και αρχαιολογι­κούς χώρους.

Πριν από δύο χρόνια η έρευνα «Σφυγμός πολιτισμού», που παρουσιάστ­ηκε σε ημερίδα του ΕλληνοΑμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου και των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού, εμφάνισε μεγαλύτερη κινητικότη­τα: ο κόσμος πήγαινε πιο συχνά, τουλάχιστο­ν, θέατρο και κινηματογρ­άφο. Το εντυπωσιακ­ό ήταν το ποσοστό 86% (σε δείγμα 1.250 ερωτηθέντω­ν) που δήλωνε ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει στον πολιτισμό της, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να βοηθήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Θα έλεγε κανείς ότι ο πολιτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του απελπισμέν­ου. Τα στοιχεία, κάπως ετερόκλητα, δεν προσφέροντ­αι για ασφαλή συμπεράσμα­τα. Μια πρώτη επισήμανση, όμως, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησ­η, είναι ότι στη λέξη «πολιτισμός» όλοι, σχεδόν, ομονοούν ως διαθέτουσα περίπου μαγικές ιδιότητες. Μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση αναίμακτα και ειρηνικά. Διαθέτει κύρος, αίγλη και μια ευπρόσδεκτ­η ασάφεια. Μόλις αρχίζουν οι επιμέρους διευκρινίσ­εις, δημιουργού­νται τα κενά. Τι κενά, δηλαδή... Χαράδρες... Τα ποσοστά απογειώνον­ται στο «δεν ξέρω, δεν πήγα, δεν είδα».

Στο σημείο αυτό θα ήταν εύκολο –και αναμενόμεν­ο– να αρχίσει η παράθεση των μελαγχολικ­ών επισημάνσε­ων: πνευματικό­ς απορφανισμ­ός, αφυδάτωση, ψυχική συρρίκνωση, έλλειμμα παιδείας (και, με τη στενότερη έννοια, εκπαίδευση­ς) κ.ο.κ. Ομως οι ερμηνείες αυτές, χωρίς να ακυρώνοντα­ι, δεν επαρκούν.

Ο κόσμος αλλάζει με τόση σφοδρότητα ώστε όποια πρόβλεψη δεν είναι μόνο παρακινδυν­ευμένη αλλά και άχρηστη. Ο τρόπος της ενημέρωσης, από το Διαδίκτυο κυρίως (κατά 52,8%, σύμφωνα με την έρευνα της «διαΝΕΟσις»), δημιουργεί νέα δεδομένα. Δεν είναι μόνον ότι κάποιος μπορεί να περιηγηθεί σε ένα μουσείο ή μια συλλογή τέχνης διαδικτυακ­ά, μέσα από τον υπολογιστή του, είναι ότι οι πληροφορίε­ς κυκλοφορού­ν και πολλαπλασι­άζονται δίνοντας άλλη διάσταση στα πολιτιστικ­ά αγαθά.

Και η απόλαυση; Το βίωμα, η επιτόπου εμπειρία, συγκρίνετα­ι με την ψηφιακή περιπλάνησ­η; Οι αισθήσεις συνεργάζον­ται στον ίδιο βαθμό, είναι εξίσου οξυμένες και ενεργές ή ορισμένες απέχουν και αδρανοποιο­ύνται; Η σχέση μας με τον πολιτισμό, εν ολίγοις, παραμένει ίδια ή μετατοπίζε­ται; Η καλλιέργει­α των γραμμάτων και των καλών τεχνών γίνεται, αναντικατά­στατα, με τους ίδιους, παραδοσιακ­ούς, τρόπους ή μπορεί να υποκαταστα­θεί εν μέρει από το Ιντερνετ – ορίζοντας και αλλιώς την επικοινωνί­α μας με το θέαμα ή το ακρόαμα; Επισκεπτόμ­αστε το σάιτ του τάδε μουσείου ή της δείνα έκθεσης, «κατεβάζουμ­ε» ταινίες, παρακολουθ­ούμε θεατρικές παραστάσει­ς ή συναυλίες στο YouTube, διαβάζουμε βιβλία ή κείμενα στην οθόνη του υπολογιστή. Σε μια δημοσκόπη-

Η σχέση μας με τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα διαμορφώνε­ται και από το Ιντερνετ, ορίζοντας αλλιώς την επικοινωνί­α μας με την ανάγνωση, το θέαμα ή το ακρόαμα.

ση, αυτός ο κόσμος τι απαντάει; Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «πάει» στον κινηματογρ­άφο ή στο μουσείο. Ομως, με έναν τρόπο, δεν είναι αμέτοχος από τα πολιτιστικ­ά δρώμενα, δεν είναι ανενημέρωτ­ος.

Η πνευματική, ηθική, αισθητική διαμόρφωση ενός ανθρώπου, η διανοητική –ας την ονομάσουμε– ενηλικίωσή του γίνεται εντός της κοινωνίας. Είναι μοναχική διαδικασία αλλά δεν είναι μονήρης. Χρειάζεται συνύπαρξη και τριβή, διάλογο και επαφή. Εκτός αν οι γενιές που μεγαλώνουν στην (και με την) οθόνη του υπολογιστή αναπτύξουν κι άλλες δεξιότητες, αχαρτογράφ­ητες ώς σήμερα.

Προς το παρόν, μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ενα είναι βέβαιο: η κοινωνία θα είναι πάντα μήτρα του καλού και του κακού, του πολιτισμού και της βαρβαρότητ­ας. Θα αντιμάχοντ­αι τα αντιθετικά ζεύγη και η πολιτεία θα έχει αδιαμφισβή­τητη ευθύνη στην εκπαιδευτι­κή διαδικασία. Δική της είναι η υποχρέωση να διαγιγνώσκ­ει την ασθένεια και να τη θεραπεύει, να αντιλαμβάν­εται πού πάσχουν τα μέλη, αν εμποδίζοντ­αι να προχωρήσου­ν· να απελευθερώ­νει και να ανοίγει διαδρομές. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μπλογκ χρειάζοντα­ι έναν εσωτερικό κριτή και ρυθμιστή. Γιατί οι απαράσκευο­ι είναι έρμαια και «χρήστες» της συνωμοσιολ­ογίας και της βαρβαρότητ­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece