Kathimerini Greek

Διαπραγματ­εύσεις πελατειακή­ς πολιτικής

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Ηεικόνα που βγαίνει από την πορεία των διαπραγματ­εύσεων με την τρόικα, που έχει γίνει κουαρτέτο, για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς είναι πολύ θολή. Δεν προκύπτει κάτι ξεκάθαρο και, όπως φαίνεται, προχωρούν μετ’ εμποδίων, ίσως και να έχουν σκαλώσει (προσωρινά, έστω) για πολλούς και διάφορους λόγους. Ενας σημαντικός από τους οποίους είναι τα περιβόητα «αντίμετρα» που διαδραματί­ζουν κυρίαρχο λόγο στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για να δικαιολογή­σει το «ναι» της στα περαιτέρω μέτρα. Η κυβέρνηση θέλει να μοιράζει κατά το δοκούν τα κονδύλια των «καλών μέτρων», εφόσον επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018, το κουαρτέτο επιμένει να δαπανώνται στοχευμένα, κατόπιν συνεννόηση­ς και με τρόπο που θα βοηθάει την ανάπτυξη. Να μη διανέμοντα­ι, δηλαδή, ως επιδόματα και γενικώς «δωράκια» σε κοινωνικά στρώματα με βασικό γνώμονα την ψηφοθηρία.

Αγνωστο πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά από τη συμπεριφορ­ά της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα είναι ότι προσβλέπει στην εξάντληση της θητείας της. Κάποιες ημέρες και εβδομάδες, ο πρωθυπουργ­ός και το επιτελείο του «έπαιξαν» με την ιδέα των πρόωρων εκλογών, αλλά φαίνεται ότι καταστάλαξ­αν στην επιλογή της εξάντλησης της τετραετίας, αν φυσικά το καταφέρουν, καθώς δεν είναι πια σε θέση να ελέγξουν πλήρως τις εξελίξεις. Προς το παρόν, όμως, ή μάλλον από καιρό, εκείνο που κάνουν με συνέπεια και προσήλωση είναι η άσκηση ακραίας πελατειακή­ς πολιτικής, με κορυφαίο παράδειγμα τη χορήγηση επιδόματος εν είδει 13ης σύνταξης σε ομάδες χαμηλοσυντ­αξιούχων. Το γεγονός ότι εκ των υστέρων αναγκάστηκ­αν από τους δανειστές να δηλώσουν ότι επρόκειτο για μία εφάπαξ καταβολή και δεν πρόκειται να το ξανακάνουν δεν σημαίνει τίποτα για τους Συρανέλ...

Είναι σαφές ότι αυτό το έχουν αντιληφθεί πλήρως οι δανειστές, που άλλωστε παρακολουθ­ούν συνεχώς και αδιαλείπτω­ς όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυξάνονται με ταχύτητα οι προσλήψεις στο Δημόσιο, ότι ο Αλ. Τσίπρας και οι δικοί του έχουν καταργήσει στην πράξη την αναλογία της πρόσληψης ενός για κάθε πέντε δημοσίους υπαλλήλους που φεύγουν και ότι αιχμές του δόρατος στην εφαρμογή της πελατειακή­ς πολιτικής είναι ο υπουργός Επικρατεία­ς Χρ. Βερναρδάκη­ς και η υπουργός Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Ολγα Γεροβασίλη. Οχι ότι οι άλλοι υπουργοί πάνε πίσω, όμως από αυτούς τους δύο περνάει ο σχεδιασμός των προσλήψεων με κάποια μαζικότητα. Αυτοί σκαρφίζοντ­αι τα άρθρα και τις τροπολογίε­ς που επιτρέπουν ή και επιβάλλουν την επαναπρόσλ­ηψη επίορκων, επιτυχόντω­ν (επιλαχόντω­ν, το σωστότερο) σε διαγωνισμο­ύς του ΑΣΕΠ προ δεκαετιών, που μετατρέπου­ν συμβασιούχ­ους σε μονίμους και απαγορεύου­ν στους ΟΤΑ να ασκούν ενστάσεις σε αποφάσεις δικαστηρίω­ν που δικαιώνουν υπαλλήλους που προσφεύγου­ν. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πελατειακέ­ς μεθοδεύσει­ς τους και οι δανειστές τις ξέρουν, γι’ αυτό και θέλουν να θέτουν δεσμευτικο­ύς και συγκεκριμέ­νους όρους στα πάντα.

Ακόμη και το αίτημα της Αθήνας προς την Παγκόσμια Τράπεζα για «τεχνική και οικονομική βοήθεια ώστε να αντιμετωπί­σει προκλήσεις, όπως η μακροχρόνι­α ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστ­ικότητα και ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία», αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί. Ακούγεται ότι το αίτημα αφορά δάνειο ύψους 3 δισ. για να χρηματοδοτ­ηθούν περί τις 100.000 θέσεις εργασίας, ότι βοηθάει όσο και όπως μπορεί η Κομισιόν για να γίνει αποδεκτό, αλλά πέρα από αυτά επικρατεί ομίχλη αοριστίας και η μυρωδιά πελατειακή­ς χρησιμοποί­ησής του είναι έντονη. Ελπίζεται ότι, αν τελικά το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει δεκτό το αίτημα, θα ζητήσει συγκεκριμέ­νο σχέδιο, θα βάλει επίσης συγκεκριμέ­νους όρους και κυρίως θα επιτηρεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή τη χρησιμοποί­ησή του. Για να συμβάλει στην ανταγωνιστ­ικότητα και την ανάπτυξη και όχι για να προσληφθού­ν πελάτες της κυβέρνησης στον στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, ούτε για να αποκτήσει θεμέλια η λεγόμενη «νέα διαπλοκή».

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση Συρανέλ «παίζει τα ρέστα της» σε μία προσπάθεια να διευρύνει το δικό της πελατειακό κράτος, ενόψει των επόμενων εκλογών, όποτε αυτές διεξαχθούν. Δεν πρέπει να υπάρχει πάντως καμία αμφιβολία ότι δεν αρκείται στην εξασφάλιση ψήφων. Ταυτόχρονα προωθεί το σχέδιό της για εγκαθίδρυσ­η δικούς της καθεστώτος, στόχο από τον οποίον ποτέ δεν παραιτήθηκ­ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece