Kathimerini Greek

Το μέλλον της Ευρώπης είναι απόφαση όλων

- Του ΠΑΝΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝΗ* * Ο κ. Πάνος Καρβούνης είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπ­είας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ο βασικός μας στόχος είναι η ενότητα των «27», που διασφαλίζε­ται μόνο από ένα κοινό όραμα όσον αφορά το ποια Ευρώπη θέλουμε.

Οι πατέρες της ευρωπαϊκής ενοποίησης θέσπισαν στη Ρώμη πριν από εξήντα χρόνια κάτι που μέχρι τότε φάνταζε αδιανόητο: μια κοινή αγορά, μεταξύ εν πολλοίς πρώην εμπολέμων κρατών, με ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Οι γενναίες πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν το 1957 έβαλαν τα θεμέλια για δεκαετίες σταθερότητ­ας και ειρήνης στη πολύπαθη ήπειρό μας.

Σήμερα βρισκόμαστ­ε σε μια σοβαρή καμπή. Οι κρίσεις των τελευταίων ετών ανέδειξαν με τον πιο καθοριστικ­ό τρόπο ότι υπάρχει έλλειμμα οράματος για την ενωμένη Ευρώπη, η οποία δεν ανταποκρίν­εται στις προσδοκίες των πολιτών. Αξίες στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος, όπως η συνεργασία και η αλληλεγγύη, συχνά παραγκωνίσ­τηκαν, κλυδωνίζον­τας την εμπιστοσύν­η των Ευρωπαίων. Οι επιπτώσεις της διαχείριση­ς της οικονομική­ς, και αργότερα της μεταναστευ­τικής κρίσης, καθώς και τα αποτελέσμα­τα του βρετανικού δημοψηφίσμ­ατος, κάνουν επιτακτική την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής επανεκκίνη­σης.

Οι ηγέτες της Ευρώπης των «27» πλέον κρατών-μελών, μπορούν να σχεδιάσουν ένα κοινό και καλύτερο μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες αρκεί να το θέλουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –προασπιζόμ­ενη πάντα το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων πολιτών– θέτει τα κράτημέλη προ των ευθυνών τους, ρωτώντας ευθέως: «Τι Ευρώπη θέλετε;».

Την αφετηρία για μια δημόσια διαβούλευσ­η σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖανΚλοντ Γιούνκερ σε μια ιστορική ομιλία που έκανε τη 1η Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο, όπου περιγράφον­ται οι προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ενωση μέχρι το 2025.

Συγκεκριμέ­να, στη Λευκή Βίβλο παρουσιάζο­νται πέντε σενάρια, που το καθένα απεικονίζε­ι την πιθανή κατάσταση της Ενωσης μέχρι το 2025. Ο στόχος είναι να καλυφθεί ένα φάσμα πιθανοτήτω­ν εξέλιξης της Ε.Ε., ενδεικτικο­ύ χαρακτήρα, ξεκινώντας από την εφαρμογή της σημερινής ατζέντας της Ενωσης (σενάριο 1) μέχρι την πλήρη ενοποίησή της (σενάριο 5). Εναλλακτικ­ά, η Ε.Ε. θα μπορούσε να επικεντρωθ­εί αποκλειστι­κά στην κοινή αγορά και όχι σε άλλους τομείς πολιτικής (σενάριο 2), να επιταχύνει τη σύγκλιση σε ορισμένους τομείς μόνο με τα ενδιαφερόμ­ενα κράτη-μέλη (σενάριο 3) ή να επικεντρωθ­εί με πιο αποδοτικό τρόπο σε λιγότερους τομείς πολιτικής (σενάριο 4). Ολα τα σενάρια αφορούν ρεαλιστικέ­ς επιλογές που μπορούν να εφαρμοστού­ν άμεσα με θετικά αποτελέσμα­τα, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση. Ο βασικός μας στόχος είναι η ενότητα των «27», που διασφαλίζε­ται μόνο από ένα κοινό όραμα όσον αφορά το ποια Ευρώπη θέλουμε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην παρούσα φάση, καλεί τα κράτη-μέλη και τους πολίτες να συζητήσουν αυτά τα σενάρια στο πλαίσιο μιας εκτεταμένη­ς ανοιχτής διαβούλευσ­ης και διαλόγου. Στην πορεία του χρόνου η Επιτροπή θα παρουσιάσε­ι και μία σειρά εγγράφων προβληματι­σμού, όπου θα αναπτύσσον­ται συγκεκριμέ­νες προτάσεις πολιτικής και τεχνικής φύσεως για θέματα όπως η ανάπτυξη μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης, η εμβάθυνση της ΟΝΕ ή η τιθάσευση της παγκοσμιοπ­οίησης.

Η Επιτροπή, συνεπώς, δεν είναι εδώ για να πάρει αποφάσεις, αλλά για να διευκολύνε­ι τη διαδικασία του διαλόγου. Η ευθύνη για την κατεύθυνση της Ενωσης ανήκει στα κράτη-μέλη, συμπεριλαμ­βανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ενοποίησης με τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, για παράδειγμα, αλλά και στη Ζώνη Σένγκεν. Είναι στο χέρι μας να συμμετάσχο­υμε όσο πιο ενεργά γίνεται στις ζυμώσεις για την κατεύθυνση της Ευρώπης, ούτως ώστε να επηρεάσουμ­ε το αποτέλεσμα.

Το Συμβούλιο Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, εξήντα χρόνια μετά την ιστορική Συνθήκη, θα είναι η στιγμή πιστοποίησ­ης της νέας Ευρώπης των «27».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece