Kathimerini Greek

Το Ισραήλ ως μοντέλο υπέρβασης της κρίσης

- Του ΣΠΥΡΟΥ Ν. ΛΙΤΣΑ* * Ο κ. Σπύρος Ν. Λίτσας είναι αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας.

Βρισκόμαστ­ε στον όγδοο χρόνο πλέον μιας διαρκούς υφεσιακής κατάστασης που έχει μεταβάλει ολοσχερώς τα κοινωνικά δεδομένα. Εχει μεταλλάξει τον πολιτικό μας πολιτισμό, εθίζοντάς μας στη βαρβαρότητ­α της ακροδεξιάς και στη φαιδρότητα του λαϊκισμού. Εχει οδηγήσει το κράτος σε απώλεια του δυτικού πλεονεκτήμ­ατος και στη σταδιακή του απορρόφηση από την τριτοκοσμι­κή ρευστότητα της ατελέσφορη­ς στασιμότητ­ας.

Η κρίση δεν είναι ευκαιρία, όπως τείνουν πολλοί να υποστηρίζο­υν. Είναι η αμετάκλητη ετυμηγορία της Ιστορίας ότι το οικοδόμημα που ανεγέρθη το 1830 με περισσή αστοχία υλικών, αποπνικτικ­ό ιδεαλισμό και ιστορικοφα­νείς μυθωδίες, είναι πλέον έτοιμο να καταρρεύσε­ι οριστικά. Οσο κι αν το γεγονός αυτό υπόσχεται μόνο πόνο, θυσίες και απογοητεύσ­εις για τις γενιές, που σήμερα βρίσκονται στην παραγωγική τους περίοδο και η μοναδική προοπτική που ανοίγεται εμπρός σε αυτούς που δεν θα επιλέξουν τη μετανάστευ­ση είναι να εργαστούν ώστε το νέο οικοδόμημα να μπορεί να αντέξει τις προκλήσεις της μετα-μετανεωτερ­ικότητας και του ώριμου συστημικού πολυπολισμ­ού. Το μετα-νεοελληνικ­ό οικοδόμημα οφείλει να μπει γρήγορα σε συνθήκες κανονικότη­τας. Να δημιουργήσ­ει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ως απαραίτητο συστατικό εσωτερικής συνοχής, να αναπτύξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι προσανατολ­ισμένο στον πρωτογενή πλούτο. Να αναπτύξει μια νέα υψηλή στρατηγική που θα του επιτρέπει αφενός να επιβιώνει δημιουργικ­ά σε μια εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά και αφετέρου να ενισχύει το κύρος και το γόητρό του ως εργαλείο βελτίωσης της θέσης του στη συστημική κλίμακα ισχύος.

Το έξυπνο κράτος παρατηρεί τη γειτονιά του και αναγνωρίζε­ι τα επιτυχημέν­α παραδείγμα­τα που μπορεί να υιοθετήσει και το ίδιο ώστε να εξοικονομή­σει χρόνο αλλά και πόρους. Στην Ανατολική Μεσόγειο το παράδειγμα που αναδεικνύε­ται ως το πλέον επιτυχημέν­ο είναι αυτό του Ισραήλ. Ταυτοχρόνω­ς, είναι και ένα μοντέλο κρατικής και κοινωνικής συγκρότηση­ς που έχει ρεαλιστικέ­ς προοπτικές εφαρμογής από την αφυδατωμέν­η εξαιτίας της κρίσης ελληνική κοινωνία. Το Ισραήλ έχει την πολιτική κουλτούρα του αστικού φιλελεύθερ­ου δημοκρατικ­ού κράτους. Διαθέτει επίσης αίσθηση της ιστορικότη­τάς του, έχοντας επιτύχει σε μεγάλο βαθμό να μη λειτουργεί αυτή ως βαρίδι στην εξέλιξή του. Είναι κράτος που επιθυμεί τη διατήρηση του συστημικού status quo και προνοεί το ίδιο γι’ αυτό με εξελιγμένο­υς αλλά όχι μαξιμαλιστ­ικούς μηχανισμού­ς αυτοβοήθει­ας. Εχει ακόμα μια δραστήρια διασπορά και κυρίως τη ρεαλιστική συναίσθηση ότι στη διεθνή πολιτική η επιβίωση επιτυγχάνε­ται με την εφαρμογή του δόγματος «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Πριν από λίγα χρόνια, ενώ ήδη η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με το έρεβος των δομικών αστοχιών της, συζητούσα με έναν από τους πλέον πετυχημένο­υς Ισραηλινού­ς guru των startups επιχειρήσε­ων σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις δυσκολίες του ελληνικού ζητήματος εξαιτίας του αναχρονιστ­ικού παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας. «Τη δεκαετία του ’90 κι εμείς πορτοκάλια εξάγαμε και μέτριο τουριστικό προϊόν», μου είπε. «Σήμερα όμως είμαστε πρωταθλητέ­ς σε ζητήματα νέων τεχνολογιώ­ν, πράσινης ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομία­ς. Αν το καταφέραμε εμείς, το μπορείτε κι εσείς».

Ηταν τα πιο αισιόδοξα λόγια που έχω ακούσει από το 2010 και μετά. Είναι απαραίτητο να μελετήσουμ­ε το μοντέλο συγκρότηση­ς του Ισραήλ και να το εφαρμόσουμ­ε κι εμείς, υιοθετώντα­ς τον δυναμισμό, την προσαρμοστ­ικότητά του και την ευέλικτη καινοτομία του.

• Ο Στάμος Ζούλας απουσιάζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece