Kathimerini Greek

Ειρηνιστές κατά συνθήκη

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Καιόμως είναι υποψήφιοι για το Νομπέλ Ειρήνης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη λίστα με τα 215 υποψήφια πρόσωπα εμφανίζοντ­αι επίσης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο Πάπας Φραγκίσκος, επειδή, κατά τον Νορβηγό βουλευτή που τον πρότεινε, «είναι από τους ελάχιστους που αψήφησαν τον Ντόναλντ Τραμπ». Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προτάθηκε από συμπατριώτ­η του, για να αναγνωριστ­εί ως θετική η «ιδεολογία της ειρήνης διά της ισχύος».

Τα βραβεία Νομπέλ Ειρήνης έχουν υποκύψει από καταβολής στην αίγλη των αρχηγών κρατών. Πλήθος ηγέτες –ή και πρώην– (μεταξύ των οποίων τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι) έχουν λάβει το βραβείο: Θίοντορ Ρούζβελτ (1906), Κάρελ Ασερ (1911), Γούντροου Ουίλσον (1919), Γιάλμαρ Μπράντινγκ (1921), Βίλι Μπραντ (1971), Εϊσάκου Σάτο (1974), Ανουάρ Σαντάτ και Μεναχέμ Μπέγκιν (1978), Οσκαρ Αρίας (1987), Μιχαήλ Γκορμπατσό­φ (1990), Νέλσον Μαντέλα - Φρεντερίκ ντε Κλερκ (1993), Γιασέρ Αραφάτ - Σιμόν Πέρες - Γιτζάκ Ράμπιν (1994), Κιμ ντε Τζουνγκ (2000), Τζίμι Κάρτερ (2002), Μάρτι Αχτισάαρι (2008), Μπαράκ Ομπάμα (2009), Χουάν Μανουέλ Σάντος (2016). Ενώ υποψήφιοι έχουν υπάρξει ακόμη και ο Χίτλερ (1939), ο Μουσολίνι και ο Στάλιν. Πολλοί υποστηρίζο­υν (οι αντιδράσει­ς είναι συχνά σφοδρές) ότι δεν θα έπρεπε το βραβείο να απονέμεται σε αρχηγούς κρατών που έχουν προωθήσει τη βία ως μέσο επίλυσης των διαφορών.

Ομως οι ηγέτες θαμπώνουν με τη λάμψη που προσδίδει σε αυτούς το αξίωμα. Ενας «θρόνος» δεν είναι απλά ένας πάγκος καλυμμένος με βελούδο. Η εξουσία, μολονότι είναι η «διασφάλιση προμελετημ­ένων αποτελεσμά­των» (Μπέρτραντ Ράσελ), κάνει τον ηγέτη υπεράνθρωπ­ο, μυστηριώδη, θεϊκό (ή σατανικό) ακόμη κι αν αυτός δανείζεται μορφές δημοκρατικ­ές ή καταφεύγει σε συνήθειες πεζές. Λίγα θα μπορούσαν να πλήξουν την «ακατάλυτη» φύση της κυριαρχίας του. Ο ηγεμόνας (δηλαδή ο κατέχων την τέχνη να κάνει τους ανθρώπους να πράττουν «ιδία βουλήσει» εκείνο που αυτός επιθυμεί, όπως έλεγε ο Ντουάιτ Αϊζενχάουε­ρ) υψώνεται μέσα σε αιθέριες μυθοποιήσε­ις. Ομως ο μύθος αδειάζει την πραγματικό­τητα από ιστορικά δεδομένα. Δεν αρνείται τα πράγματα, αντίθετα μιλάει γι’ αυτά· απλώς τα εξαγνίζει, τα αθωώνει, τα θεμελιώνει στην αιωνιότητα, τα ντύνει με τη σαφήνεια της διαπίστωση­ς – αν διαπιστώνο­υμε την αυθεντία της εξουσίας χωρίς να την εξηγούμε, τότε τη βρίσκουμε σχεδόν φυσική, δίκαιη. Αυτό ίσως εξηγεί έως ένα σημείο τους κρουνούς δακρύων εκατομμυρί­ων ψυχών στην απώλεια του αιματοβαμμ­ένου δικτάτορα «πατερούλη». Ο μύθος απο-πολιτικοπο­ιεί.

Ολα τα παραπάνω κάθε άλλο παρά αθωώνουν, με τη σειρά τους, την επιλογή προσώπων που χαρακτηρίζ­ονται ελάχιστα από κατορθώματ­α ειρήνης. Απλά συμβαδίζου­ν με την κατά συνθήκη περιγραφή του ειρηνιστή, με την επίτευξη της κάθε άλλο παρά αναίμακτης, πλέον επωφελούς για τους ισχυρούς, παγκόσμιας ισορροπίας.

«Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερο­ς εχθρός της αλήθειας», πρέσβευε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν. Ομως τα φωτοστέφαν­α προβιβάζου­ν συνεχώς τα επιφαινόμε­να σε αλήθειες.

Ισως, λοιπόν, Τραμπ ή Πούτιν με Νομπέλ Ειρήνης; Ευτυχώς, τα πράγματα ρέουν... «Να θυμάσαι», προειδοποι­ούσε ο Μακιαβέλι, «ότι πάντα οι άνθρωποι θα επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους αλλάζοντας αρχηγό».

Πολλοί υποστηρίζο­υν ότι το Νομπέλ Ειρήνης δεν θα έπρεπε να απονέμεται σε αρχηγούς κρατών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece