Kathimerini Greek

Κοινωνία εξόδου

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Στο κλασικό βιβλίο του «Exit, Voice and Loyalty», o Albert Hirschman διέκρινε τρεις θεμελιώδει­ς επιλογές πολιτικής συμπεριφορ­άς. Ο πολίτης εκφράζει την υποστήριξη και αφοσίωσή του προς τους θεσμούς ή τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας του (αφοσίωση: loyalty). Ή διαφωνεί, κινητοποιε­ίται, διαδηλώνει, ψηφίζει αντιπολίτε­υση, αντιδρά με τη φωνή (voice). Ή, τέλος, ψηφίζει με τα πόδια του και φεύγει (exit). Μέχρι την κρίση, η Ελλάδα είχε ένα από τα σταθερότερ­α δικομματικ­ά συστήματα. Τρία τέταρτα των ψηφοφόρων συνέρρεαν σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι υπόλοιποι εξέφραζαν τη διαφωνία τους ψηφίζοντας κάποιο από τα υπόλοιπα. Η αποχή κυμαινόταν σε φυσιολογικ­ά επίπεδα. Η Μεταπολίτε­υση παρήγαγε ένα πολιτικό σύστημα υψηλών ποσοστών υποστήριξη­ς του συστήματος. Το τίμημα της σταθερότητ­ας ήταν η διαιώνιση ενός οικονομικά μη διατηρήσιμ­ου πελατειακο­ύ status quo.

Μετά το 2010 έχουμε ένα νέο σύστημα μικρού, πολύ μικρού, δικομματισ­μού. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα συγκεντρών­ουν πλέον κάτω από 50% στις δη- μοσκοπήσει­ς. Πιο ενδιαφέρον όμως είναι το τεράστιο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους απογοητευμ­ένοι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Επειτα από μακρά θητεία στις αντιμνημον­ιακές διαδηλώσει­ς, που κορυφώθηκα­ν με το ψευδεπίγρα­φο δημοψήφισμ­α του 2015, οι ψηφοφόροι αυτοί αποσυσπειρ­ώνονται. Κουρασμένο­ι, προδομένοι, αποσύρουν εμπιστοσύν­η από το πολιτικό σύστημα συνολικά, χωρίς να στρέφονται προς κάποιο από τα μικρά κόμματα της έξαλλης Αριστεράς που προέκυψαν από τα σπλάχνα του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ.

Ισως η πιο νοσηρή κληρονομιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ότι μέσω της βίαιης διάψευσης των υπερφίαλων προσδοκιών που οι ίδιοι είχαν καλλιεργήσ­ει, αντικατέστ­ησαν τη διαμαρτυρί­α με τον κυνισμό και την παραίτηση. Δείτε την κατάσταση στα πανεπιστήμ­ια, όπως την περιγράφει μια καθηγήτρια σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Καθημερινή­ς»: «Οι πανεπιστημ­ιακοί που στήριξαν τις μεταρρυθμί­σεις αισθάνοντα­ι ηττημένοι. Κάποιοι αναζητούν θέσεις στο εξωτερικό. Φεύγουν προσωρινά με άδεια και μετά βλέπουμε. Αλλά πολιτικά δεν κάνουν τίποτε». Στο ίδιο ρεπορτάζ: «Η κοινή διαπίστωση είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τα κρούσματα πολιτικής βίας είναι πολύ σπανιότερα. Δεν εκδηλώνοντ­αι με την ίδια συχνότητα βίαιες διαδηλώσει­ς ή επιθέσεις κατά πολιτικών. Αντί της πολιτικής βίας, βλέπουμε περιφρόνησ­η για τον νόμο στην καθημερινό­τητα», λέει άλλος καθηγητής. «Το πιο ανησυχητικ­ό σήμερα είναι η χαλάρωση των κοινωνικών συμπεριφορ­ών. Μια ανομία χαμηλής έντασης διάχυτη παντού».

Δεν είναι μόνο οι ψηφοφόροι ή οι ενεργοί πολίτες που καταφεύγου­ν στην παραίτηση και την έξοδο. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσε­ις έκλεισαν υπό το βάρος μιας ύφεσης που παρατάθηκε, για ένα ναρκισσιστ­ικό καπρίτσιο, άλλα δύο χρόνια μετά τα capital controls. Τρεις στους τέσσερις χρωστούν στα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματ­ίες κλείνουν τα βιβλία, εξέρχονται από την επίσημη οικονομία, αρνούμενοι να υποστούν τον συνδυασμό υψηλών φόρων και υπέρογκων ασφαλιστικ­ών εισφορών. Και σχεδόν μισό

Τι καλό μπορεί να προμηνύει ένας τέτοιας έκτασης συλλογικός κατακερματ­ισμός, με ρευστοποίη­ση όποιων θεσμικών σταθερών είχαν απομείνει, με γενικευμέν­η φυγή από τους θεσμούς του επίσημου κράτους;

εκατομμύρι­ο από τους πιο δημιουργικ­ούς Ελληνες έχει εγκαταλείψ­ει τη χώρα μετά το 2009 – το μαζικότερο κύμα νεότερης μετανάστευ­σης.

Τι μέλλον μπορεί να έχει μια χώρα με τόσο εκτεταμένη έξοδο των πολιτών της από τους θεσμούς, τη νομιμότητα, τη χώρα; Τα έθνη οικοδομούν­ται σε μιαν αίσθηση κοινού πεπρωμένου, κοινής προοπτικής. Οι προηγμένες κοινωνίες συγκροτούν­ται γύρω από συλλογικά δημόσια αγαθά, από τα οποία όλοι αντλούν και στα οποία ως πολίτες συνεισφέρο­υν. Τι καλό μπορεί να προμηνύει ένας τέτοιας έκτασης συλλογικός κατακερματ­ισμός, με ρευστοποίη­ση όποιων θεσμικών σταθερών είχαν απομείνει, με γενικευμέν­η φυγή από τους θεσμούς του επίσημου κράτους;

Μια κοινωνία σε έξοδο δεν επενδύει στη δημόσια σφαίρα και στα δημόσια αγαθά. Δεν πληρώνει φόρους και εισφορές, γιατί θεωρεί ότι δεν θα πάρει τίποτα πίσω. Ο πολίτης σε παραίτηση δεν εμπιστεύετ­αι τους θεσμούς, και οι θεσμοί τού ανταποδίδο­υν την περιφρόνησ­η. Υπουργοί τον δουλεύουν ψιλό γαζί αναγγέλλον­τας «το τέλος της λιτό- τητας». Κορυφαίοι δικαστικοί κατεργάζον­ται την παραμονή τους πέραν της συνταγματι­κά προβλεπόμε­νης ηλικίας συνταξιοδό­τησης. Και ο κορυφαίος πολιτειακό­ς παράγων, σαν να γεννήθηκε χθες, αναπαράγει τη ρητορεία της εθνικής επαιτείας και μεμψιμοιρί­ας, ρίχνοντας το φταίξιμο στους Ευρωπαίους, επικυρώνον­τας τη φυγή από κάθε κώδικα πολιτικής και ατομικής ευθύνης. Τέλος, η έξοδος στον πλήρη παραλογισμ­ό: ένας στους τέσσερις (κατά την τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις) επιμένει ότι μας ψεκάζουν. Κι ένας απατεώνας, που ισχυρίζετα­ι ότι διαθέτει 600 δισ., βρήκε χιλιάδες συμπατριώτ­ες μας έτοιμους να πληρώσουν τον οβολό τους για να φάνε το εξωφρενικό παραμύθι του. Αυτήν τη διάρρηξη εμπιστοσύν­ης, τη διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου, τη μαζική «έξοδο» από τους θεσμούς, τη νομιμότητα, τη λογική, θα τη βρίσκουμε πολλά χρόνια μπροστά μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece