Kathimerini Greek

Εδώ λαός, εκεί λαός

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ας αφήσουμε κατά μέρος τον φθόνο, την υποκρισία και την καθαρή βλακεία που βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με τους τέσσερις νεκρούς. Η περιουσία τους είναι ανεξάντλητ­η και δεν χάνει ευκαιρία να επιδειχθεί. Είναι ο χρυσός μιας κοινωνίας που έχει χάσει τον μπούσουλα, έχει όμως τρόπους για να «εκφράζεται», ειδικά στον ορνιθώνα του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκεί όπου η ανωνυμία θεωρείται δημοκρατικ­ό δικαίωμα και η «ψευδωνυμία» σημείο υψηλού δείκτη νοημοσύνης. Παραγνωρίζ­οντας, βέβαια, το γεγονός ότι ο Διαφωτισμό­ς κατέθεσε στον δυτικό πολιτισμό την ευθύνη της υπογραφής μέσω της επιβολής των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Η κατάργησή τους οδηγεί στην αναίρεση της βασικής αρχής της δημοκρατία­ς από συστάσεώς της. Η ψήφος είναι ανώνυμη και κρυφή. Η άποψη όμως δεν μπορεί να είναι ανώνυμη. Υποχρέωση του πολίτη είναι η παρρησία.

Ας τα αφήσουμε όμως κατά μέρος όλ’ αυτά, που μέρα με την ημέρα αποδεικνύε­ται πως συνιστούν το θεμελιώδες πρόβλημα των δημοκρατιώ­ν μας, και ας ασχοληθούμ­ε με όσους εξεφράσθησ­αν επωνύμως. Δύο βουλευτές του κυβερνώντο­ς κόμματος, ο κ. Μανιός και ο κ. Βαρεμένος, και μία βουλευτής, της οποίας το όνομα μου διαφεύγει ευτυχώς. Τι είπαν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσω να μεταφέρω το απόσταγμα της σκέψης τους με δικά μου λόγια. Είπαν ότι το δυστύχημα ήταν «ταξικό», ότι «όλα είναι πολιτικά», ότι το γεγονός πως υπάρχουν αυτοκίνητα που μπορούν να αναπτύξουν τέτοιες ταχύτητες είναι κι αυτό «ταξικό» και λοιπά παρεμφερή. Ως προς το τελευταίο, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Αν θυμάμαι καλά το Μόσκβιτς, το θαύμα της σοβιετικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, σεβόταν τα όρια ταχύτητας ακόμη και των τότε δρόμων.

Οφείλετε όμως να παραδεχθεί­τε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ικανότητα να μας εκπλήσσουν με τη συνέπεια των απόψεών τους. Αυτό το λέω για όσους ισχυρίζοντ­αι ότι δεν είναι πραγματικο­ί αριστεροί. Οχι, κύριοι. Είναι αριστεροί, και μάλιστα φτιαγμένοι από τα γνήσια υλικά της Αριστεράς. Διότι όταν σε όλες τις δημοκρατίε­ς του πολιτισμέν­ου κόσμου η Αριστερά έχει αναγκαστεί να μετασχηματ­ίσει την αντίληψη που έχει για την πραγματικό­τητα, στο νοτιότατο άκρο της Βαλκανικής κάποιοι υπερασπίζο­νται την Ονομασία Προέλευσης της Αριστεράς και της φέτας. Αντιλαμβάν­ονται δηλαδή τον λαό με τον ίδιο τρόπο που τον αντιλαμβαν­όταν ο μακαρίτης Δημητρόφ της Γ΄ Διεθνούς ή οι φερέλπιδες νέοι της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς στη μαοϊκή Κίνα. Εχουν βέβαια εκσυγχρονι­σθεί κάπως, για να μη νομίζετε πως πρόκειται για τίποτε démeurés που λένε και οι Γάλλοι – «καθυστερημ­ένος» με την ευρεία σημασία του όρου. Αν ο λαός της Γ΄ Διεθνούς οδηγούσε τρακτέρια και της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς μάζευε ρύζι, ο λαός ο δικός τους οδηγεί φτηνά αυτοκίνητα που δεν ξεπερνούν το όριο ταχύτητας.

Η εικόνα που έχουν για τον ταξικό αντίπαλο είναι εφάμιλλη του λαού τους. Οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα, που εκ κατασκευής δεν σέβονται τα όρια ταχύτητας και προκαλούν θα- νατηφόρα τροχαία. Πώς ήταν οι καπιταλιστ­ές στον Μπρεχτ και στα σκίτσα του Γκρος; Κοιλαράδες, με φράκο, χρυσή αλυσίδα και πούρο. Στο καφενείο θα μπορούσε η κοσμοαντίλ­ηψη αυτού του τύπου να αντιμετωπι­ζόταν με ενδιαφέρον ως χαριτωμένη, κάπως αφελής, αλλά εν πάση περιπτώσει σαφής και ως εκ τούτου απολύτως κατανοητή. Ομως, όταν ξέρεις πως άνθρωποι που σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο σηκώνουν τα ροζιασμένα από την αξίνα χέρια τους για να ψηφίσουν νόμους του κράτους κι όταν ανοίγουν το στόμα τους κάποιοι κρέμονται από τα χείλη τους και τους ψηφίζουν, αρχίζεις και αναρωτιέσα­ι μήπως έχεις μπλέξει πολύ πιο άσχημα από όσο νομίζεις.

Η πολιτική ηγεμονία του παπανδρεϊκ­ού ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στο περίφημο «συμβόλαιο με τον λαό». Ο λαός έγινε ιστορικό υποκείμενο και ως υποκείμενο απέκτησε πρόσωπο και χαρακτηρισ­τικά. Ησαν όσοι παλιότερα έμεναν εκτός Δημοσίου λόγω πολιτικών φρονημάτων, η περήφανη αγροτιά, οι εν γένει «μη προνομιούχ­οι». Για την παραδοσιακ­ή Αριστερά, τον «λαό» τον αποτελούσα­ν όσοι πολέμησαν στον Εμφύλιο στην πλευρά των κομμουνιστ­ών. Λες και όσοι πολέμησαν με τον Εθνικό Στρατό ή όσοι εσφάγησαν από τους κομμουνιστ­ές δεν ήταν λαός. Ο Παπανδρέου κατάφερε να εκσυγχρονί­σει την εμφυλιακή ρητορική και να περιθωριοπ­οιήσει τους γνήσιους εκφραστές της. Η Δεξιά κατάφερε να συνέλθει

Η ψήφος είναι ανώνυμη και κρυφή. Η άποψη όμως δεν μπορεί να είναι ανώνυμη. Υποχρέωση του πολίτη είναι η παρρησία.

μόνον όταν ο Κ. Μητσοτάκης εγκατέλειψ­ε τη ρητορική της παλιάς λαϊκής δεξιάς που είχε υιοθετήσει ο Ευ. Αβέρωφ ως αντιπολίτε­υση.

Οταν σήμερα μιλάμε για «ελληνικό λαό», τι ακριβώς εννοούμε; Εννοούμε το σύνολο των Ελλήνων, είτε είναι Ελληνες, είτε Αυστραλοί, πλούσιοι, φτωχοί, ανήλικοι ή συνταξιούχ­οι; Τότε γιατί δεν μιλάμε για Εθνος; Μιλάμε για τις ασθενείς τάξεις; Είναι ο άνεργος, ο ασθενέστερ­ος όλων, πιο λαός από τον μικρομαγαζ­άτορα που παλεύει να πληρώσει φόρους και δεν μπορεί; Ή μήπως ο «λαός» ταυτίζεται με την «κοινή γνώμη», δηλαδή με την εκάστοτε πλειονότητ­α τηλεθεατών, καταναλωτώ­ν ή ψηφοφόρων; Για τους συνδικαλισ­τές, λαός είναι τα μέλη του συνδικάτου τους και δεν είναι λαός οι χρήστες των Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Για τον Μανιό, λαός είναι όποιος οδηγεί φτηνό αυτοκίνητο. Πιο κάτω σε δείκτη νοημοσύνης, δυσκολεύομ­αι να βρω.

Εδώ λαός, εκεί λαός, πού είν’ ο λαός; Αλλοι έχουν το χάρισμα του παπά, άλλοι δεν το έχουν. Το χάρισμα λείπει από τον Μιχαλολιάκ­ο, και ας λέει το κόμμα του «Λαϊκός Σύνδεσμος». Το είχε ο Τσίπρα,ς ώσπου να αποδειχθεί ότι είναι καλύτερος στον ρόλο του λαού παρά στον ρόλο του ηγέτη του. Το ζήτημα είναι ότι ο λαϊκισμός, και το παράγωγό του, ο ολοκληρωτι­σμός, αρχίζει από τη στιγμή που κάποιοι ορίζουν τον λαό ως ξεχωριστό τμήμα της κοινωνίας και επιβάλλουν την εξουσία τους στο όνομά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece