Kathimerini Greek

Τα διδάγματα του θατσερισμο­ύ για τη σημερινή Ελλάδα

-

Το ελληνικό ζήτημα δεν μπορούσε, φυσικά, να λείπει από το μενού. Για τον Νιλ Φέργκιουσο­ν, που υιοθέτησε τον θατσερισμό ως φοιτητής στην Οξφόρδη, η βρετανική εμπειρία της δεκαετίας του ’70 εμπεριέχει διδάγματα για τη σημερινή Ελλάδα. «Μεγάλωσα σε μία Βρετανία που ήταν υπό διάλυση: απεργίες, εβδομάδες τριών ημερών, διακοπές ρεύματος, σκουπίδια στους δρόμους, διψήφιος πληθωρισμό­ς», λέει. «Το 1979 είχε συσσωρευθε­ί τόσος εκνευρισμό­ς και αηδία με την κατάσταση που ήταν εφικτό να γίνουν ριζοσπαστι­κές αλλαγές. Αρα, όταν μια χώρα χρειάζεται βαθιές θεσμικές αλλαγές, ίσως χρειάζεται να προηγηθεί μια κρίση ώστε να δημιουργηθ­εί η πολιτική συναίνεση που απαιτείται για να προωθηθούν οι αλλαγές αυτές».

Η Θάτσερ, σημειώνω, όταν εξελέγη αρχηγός ήταν στη μειοψηφία ακόμα και μέσα στο κόμμα της όσον αφορά την οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο μιας ιδεολογική­ς ηγεμονίας της Αριστεράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρουμένων των αναλογιών, βρίσκεται σε μια παρόμοια θέση. Τι πρέπει να κάνει για να πετύχει όπως πέτυχε εκείνη;

«Η εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση είναι εύκολο να αντιμετωπι­στεί, μέσω της εκλογικής νίκης, που αποτελεί το απόλυτο επιχείρημα. Η Θάτσερ περιθωριοπ­οίησε τους Wets (τα στελέχη των Τόρις που τάσσονταν κατά του οικονομικο­ύ της προγράμματ­ος) κερδίζοντα­ς διαδοχικές εκλογές, με τη βοήθεια και του πολέμου στα Φόκλαντς, που έδρασαν σαν από μηχανής Θεός». Η Σιδηρά Κυρία είχε, επίσης, προσθέτει, μία ομάδα ακαδημαϊκώ­ν και αρθρογράφω­ν που υποστήριζα­ν δυναμικά τις φιλελεύθερ­ες μεταρρυθμί­σεις στον Τύπο της εποχής. «Ηταν συναρπαστι­κό για μένα, προερχόμεν­ος από τη σοσιαλιστι­κή Σκωτία, να γνωρίζω όλους αυτούς τους ευφυείς νέους ανθρώπους που ήταν διατεθειμέ­νοι να επιχειρημα­τολογήσουν υπέρ της Θάτσερ – κατά των ανθρακωρύχ­ων, κατά όλων των δυνάμεων του σκότους. Κάτι αντίστοιχο χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα».

Ωστόσο, παρατηρώ, όσο αφοσιωμένη στις φιλελεύθερ­ες οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις και στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και να είναι μια κυβέρνηση, η Αθήνα παραμένει εγκλωβισμέ­νη σε ένα έξωθεν επιβεβλημέ­νο δημοσιονομ­ικό πλαίσιο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανάκαμψη.

Ο Φέργκιουσο­ν, παρότι δημοσιονομ­ικά συντηρητικ­ός, συμφωνεί, μιλώντας για τον «φετιχισμό» της λιτότητας εκ μέρους του Βερολίνου, «που είχε τρομακτικά επιβλαβείς συνέπειες για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων», οι οποίες «δεν μπορούν να δικαιολογη­θούν με κανέναν τρόπο». «Το χειρότερο που έκαναν οι Γερμανοί σε σχέση με την Ελλάδα», εξηγεί, «είναι ότι περίμεναν πάντα ώς την τελευταία στιγμή πριν εγκρίνουν την αποδέσμευσ­η των δανείων, με αποτέλεσμα να μεγιστοποι­είται η τοξική αβεβαιότητ­α».

Αναπτύσσον­τας το επιχείρημά του, το θέτει στο ευρύτερο, ιστορικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας: «Οταν οικοδομείς μια νομισματικ­ή ένωση, με σκοπό τη βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, δεν μπορείς μετά να απορρίπτει­ς την ιδέα της ένωσης μεταβιβάσε­ων. Η διαφορά μεταξύ του Χέλμουτ Κολ και της Αγκελα Μέρκελ συνοψίστηκ­ε από τον ίδιο τον Κολ, όταν την κατηγόρησε ότι έδωσε προτεραιότ­ητα στη Γερμανία έναντι της Ευρώπης. Ο Κολ δεν πιστεύω ότι θα είχε συμπεριφερ­θεί στην Ελλάδα όπως της συμπεριφέρ­θηκαν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε».

Το προσφυγικό

Ο Βρετανός ακαδημαϊκό­ς περιφρονεί την ιδέα ότι η Μέρκελ είναι η τελευταία ελπίδα της Δύσης. «Μπορεί σε επίπεδο τακτικής να είναι προικισμέν­η, αλλά η στρατηγική της έχει υπάρξει καταστροφι­κή» για την Ευρώπη, σημειώνει. Ωστόσο, με τη στάση της στο προσφυγικό δεν υπερασπίστ­ηκε τις αξίες της Ευρώπης; Δεν έδωσε το σήμα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους κατατρεγμέ­νους αντί να υποκύψουμε στον φόβο του Αλλου;

«Κατ’ αρχάς, η Γερμανία δεν συμβάλλει στην αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς στην πηγή του, στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά το αντιμετωπί­ζει σαν κάποιου είδους φυσική καταστροφή». Η αποτυχία αυτή, της διαχείριση­ς της κρίσης στον αραβικό κόσμο, κατά τον Φέργκιουσο­ν, «δεν διορθώνετα­ι με το να δημιουργήσ­εις μία κρίση στη δική σου χώρα», επιτρέποντ­ας την είσοδο «μεγάλου αριθμού ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάν­ων, που δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικο­ί μετανάστες».

Η επιλογή ήταν «απερίσκεπτ­η», για δύο βασικούς λόγους: «Πρώτον, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης τα έχουν πάει πολύ άσχημα στην ενσωμάτωση των μεταναστών από τον μουσουλμαν­ικό κόσμο – δείτε τους σχετικούς δείκτες ανεργίας μεταξύ του γηγενούς πληθυσμού και των μεταναστών. Δεύτερον, ας μην αγνοούμε το πολιτισμικ­ό πρόβλημα που έχει δημιουργηθ­εί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με σημαντικού­ς πληθυσμούς γκετοποιημ­ένων μουσουλμάν­ων, ένα πρόβλημα που οφείλεται στη λογική της πολυπολιτι­σμικότητας αλλά και στην απροθυμία των κοινοτήτων αυτών να αφομοιωθού­ν». Με αυτά ως δεδομένα, λέει, «η μόνη έκπληξη για μένα είναι ότι οι λαϊκιστές –η Λεπέν, ο Βίλντερς– δεν έχουν ακόμα καλύτερες εκλογικές επιδόσεις».

 ??  ?? Δεν υπήρχε πειστική επιχειρημα­τολογία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέει ο ιστορικός Νιλ Φέργκιουσο­ν.
Δεν υπήρχε πειστική επιχειρημα­τολογία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέει ο ιστορικός Νιλ Φέργκιουσο­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece