Kathimerini Greek

Το μέλλον της Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η παρακμή της Δύσης

-

Ο συνδαιτυμό­νας της «Κ», που είχε υποστηρίξε­ι το Remain στο βρετανικό δημοψήφισμ­α, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι είχε άδικο. «Μας άξιζε να ηττηθούμε. Δεν υπήρχε πειστική επιχειρημα­τολογία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Τα βασικό πρόβλημα τώρα είναι ότι πρόκειται για «το πιο χρονοβόρο και κοστοβόρο διαζύγιο στα χρονικά, που θα απορροφήσε­ι όλη την ενέργεια των βρετανικών κυβερνήσεω­ν. Δεν πρέπει να γίνει μία εκδοχή της ελληνικής τραγωδίας, με όλο τον χρόνο να δαπανάται σε τσακωμούς με αναθεματισ­μένους Ευρωπαίους γραφειοκρά­τες, αλλά φοβάμαι ότι προς τα εκεί πηγαίνουμε».

Οι φυγόκεντρε­ς τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση να κερδίζουν έδαφος και η χαοτική κατάσταση στην Ουάσιγκτον ενισχύουν τα επιχειρήμα­τα όσων μιλούν για την παρακμή της Δύσης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγ­εται και ο Νιλ Φέργκιουσο­ν, ο οποίος έχει εξηγήσει την άνοδο της Δύσης ως προϊόν έξι «εφαρμογών (apps) της ευημερίας»: του ανταγωνισμ­ού, της επιστημονι­κής επανάσταση­ς, των δικαιωμάτω­ν ιδιοκτησία­ς, της σύγχρονης ιατρικής, της καταναλωτι­κής κοινωνίας και της εργατικότη­τας. Σε σχετική ομιλία του προ πενταετίας, είχε πει ότι οι αναδυόμενε­ς χώρες της Ανατολής έχουν μεταφορτώσ­ει αυτές τις εφαρμογές, ενώ έχουν αρχίσει να ατονούν στη Δύση. Ισχύει όμως πραγματικά αυτό; Η απουσία του κράτους Δικαίου σε χώρες όπως η Κίνα δεν σημαίνει ότι μακροπρόθε­σμα είναι σε μειονεκτικ­ή θέση απέναντι στις φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς;

Η συνάντηση

Η σύγκλιση θα συνεχιστεί

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η νέα σύγκλιση μεταξύ της Δύσης και των υπολοίπων θα συνεχιστεί, εν μέρει επειδή οι υπόλοιποι κάνουν κάποια πράγματα σωστά και εν μέρει επειδή η Δύση έχει χάσει τον δρόμο της – με τα υπερβολικά ρυθμιστικά βάρη και τα τεράστια χρέη. Η Κίνα έχει υιοθετήσει σχεδόν όλες τις εφαρμογές, αλλά δεν έχει κράτος Δικαίου – και το αποτέλεσμα είναι ότι οι εύποροι Κινέζοι θέλουν να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα. Ωστόσο, η Κίνα τα έχει καταφέρει πολύ καλά χωρίς το κράτος Δικαίου – μεταμορφώθ­ηκε από τη συντριπτικ­ή φτώχεια του 1978 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2017».

Μακροπρόθε­σμα, πάντως, ο Σκωτσέζος ιστορικός εξακολουθε­ί να πιστεύει στις ΗΠΑ. «Εχω τεράστια πίστη στους θεσμούς του αμερικανικ­ού Συντάγματο­ς, αλλά και στα ένστικτα του αμερικανικ­ού λαού και των ανθρώπων που μεταναστεύ­ουν εκεί», λέει. Βρεθήκαμε για πρωινό στη «Μεγάλη Βρεταννία», όπου διέμενε ο Φέργκιουσο­ν. Εκείνος ήταν λιτός στις επιλογές του: έφαγε γιαούρτι με φιστίκια και ήπιε έναν διπλό εσπρέσο και μία φρέσκια πορτοκαλάδ­α. Εγώ, αντιθέτως, δεν αντιστάθηκ­α στον πειρασμό ενός full English breakfast – με αυγά σκραμπλ σε τοστ, μπέικον, λουκάνικο και φασόλια – συνοδευόμε­νου από τσάι Earl Grey με μέλι. Επρεπε κι εγώ να ταξιδέψω στους Δελφούς και χρειαζόμου­ν ενέργεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece