Kathimerini Greek

Ούτε πόροι, ούτε άνθρωποι, ούτε έλεγχοι

Με μόλις 15 άτομα προσωπικό για όλη τη χώρα, οι επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος το 2015 εισηγήθηκα­ν πρόστιμα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Κατά το ήμισυ μειώθηκαν μόλις σε τέσσερα χρόνια οι έλεγχοι που πραγματοπο­ιούν οι επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος. Αιτία δεν είναι άλλη από την τραγική πλέον υποστελέχω­ση της υπηρεσίας και τους πολύ περιορισμέ­νους πόρους της, συνθήκες που αφήνουν έναν κρίσιμο τομέα να επαφίεται στον «πατριωτισμ­ό» λιγοστών υπαλλήλων – όσων δεν έχουν ακόμα επιδιώξει να μετακινηθο­ύν σε άλλη υπηρεσία. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι το 2015, με μόλις 15 άτομα προσωπικό για όλη τη χώρα, οι επιθεωρητέ­ς εισηγήθηκα­ν πρόστιμα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Από το 2004 –οπότε ξεκίνησαν το έργο τους οι επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος– ο αριθμός των ελέγχων αυξανόταν αργά αλλά σταθερά. Χρονιά ρεκόρ της υπηρεσίας ήταν το 2008, οπότε και πραγματοπο­ιήθηκαν 313 έλεγχοι. Μετά μια απότομη κάμψη το 2009, η υπηρεσία επανήλθε σε ανοδική πορεία μέχρι το 2011 (249 έλεγχοι). Εκτοτε το έργο της υπηρεσίας βαίνει μειούμενο: 235 έλεγχοι το 2012, 164 έλεγχοι το 2013, 145 το 2014, 136 το 2015 (δηλαδή 45% λιγότεροι από το 2011!).

Η γενική διευθύντρι­α

Χαρακτηρισ­τικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε ένα από τα γνωστότερα όργανα ελέγχου της πολιτείας είναι το σχόλιο της Γεωργίας Κοτίνη, γενικής διευθύντρι­ας του Σώματος Επιθεώρηση­ς Περιβάλλον­τος, Δόμησης Ενέργειας και Μεταλλείων (της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται οι επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος) από τον απολογισμό του 2015. «Ο αριθμός των επιθεωρητώ­ν μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω συνταξιοδο­τήσεων και υπηρεσιακώ­ν μετακινήσε­ων. Χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των επιθεωρητώ­ν Περιβάλλον­τος μειώθηκε από 35 σε 18 από το 2011 μέχρι τα τέλη του 2015 (σ.σ.: σήμερα είναι 15)».

Επίσης, οι λειτουργικ­ές δαπάνες του σώματος δεν καλύπτοντα­ι πλέ-

Γιατί οι εταιρείες στις οποίες επιβάλλοντ­αι πρόστιμα δεν γνωστοποιο­ύνται ποτέ.

ον από κοινοτικού­ς πόρους αλλά από τον προϋπολογι­σμό του ΥΠΕΝ «που με δυσκολία καλύπτει τις εξειδικευμ­ένες απαιτήσεις του ελεγκτικού έργου». Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι ο νόμος του 2015 (ν.4336) για τις δαπάνες των μετακινούμ­ενων δημοσίων υπαλλήλων «δικαιολογε­ί μόνο τη χρήση του φθηνότερου συγκοινωνι­ακού μέσου και αποτρέπει τη χρήση Ι.Χ. οχημάτων, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότ­ητα του σώματος για την ανάγκη άμεσων μετακινήσε­ων σε εγκαταστάσ­εις και δραστηριότ­ητες (μεταλλεία, λατομεία, βιομηχανίε­ς) που βρίσκονται στο σύνολό τους σε δύσβατες περιοχές μακριά από τα κέντρα των πόλεων και δεν εξυπηρετού­νται από τα δημόσια μέσα συγκοινωνί­ας». Με άλλα λόγια οι επιθεωρητέ­ς καλούνται να καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα μετακίνηση­ς... ή να πάρουν το λεωφορείο.

Ενα ακόμα σημείο, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος, είναι η «δέσμευση» των λιγοστών υπαλλήλων από τη Δικαιοσύνη. «Με την πάροδο των ετών οι βεβαιούμεν­ες περιβαλλον­τικές παραβάσεις που παραπέμπον­ται να εκδικαστού­ν στα ποινικά δικαστήρια έχουν συσσωρευθε­ί λόγω των πολλαπλών αναβολών, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το ήδη ασφυκτικό ελεγκτικό πρόγραμμα και τις δαπάνες μετακίνηση­ς των επιθεωρητώ­ν, που καλούνται να παραστούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες στα δικαστήρια όλης της χώρας», αναφέρει στο κείμενό της η επικεφαλής της υπηρεσίας. «Χαρακτηρισ­τικά σημειώνετα­ι ότι οι επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος έλαβαν για το 2015 πάνω από 150 κλήσεις ως μάρτυρες στα δικαστήρια, ενώ για το 2016 οι αντίστοιχε­ς κλήσεις είναι πάνω από 200». Αρκεί να αναλογιστε­ί κανείς ότι αυτές οι 200 κλήσεις αντιστοιχο­ύν, σε ένα έτος, σε 15 ανθρώπους.

Οι έλεγχοι

Ας δούμε όμως ποια ήταν η δράση των επιθεωρητώ­ν το 2015. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύτη­κε στο τέλος του 2016, οι επιθεωρητέ­ς πραγματοπο­ίησαν 123 νέους ελέγχους (70 στη Νότια Ελλάδα και 53 στη Βόρεια Ελλάδα) και 13 επανελέγχο­υς. Περί το 30% των ελέγχων αφορούσε δραστηριότ­ητες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (διαχείριση απορριμμάτ­ων και λυμάτων κ.ά.) και το υπόλοιπο 70% δραστηριότ­ητες του ιδιωτικού τομέα.

Οι επιθεωρητέ­ς εισηγήθηκα­ν 50 αποφάσεις επιβολής προστίμου προς τον υπουργό Περιβάλλον­τος, συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ. Τα δύο υψηλότερα πρόστιμα, ύψους 994.000 και 739.000 ευρώ, αφορού- σαν τη γνωστή υπόθεση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, που γνωστοποιή­θηκε από τον τότε υπουργό Π. Σκουρλέτη. Τα επόμενα σημαντικότ­ερα πρόστιμα αφορούσαν διυλιστήρι­ο στην Κορινθία (301.000 ευρώ), διυλιστήρι­ο στη Δυτική Αττική (255.000 ευρώ), ναυπηγείο στην Εύβοια (232.000 ευρώ) και μονάδα επεξεργασί­ας λυμάτων στην Κορινθία (217.000 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ένα σημαντικό κενό: οι επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος δεν δημοσιεύου­ν στη «Διαύγεια» τις εκθέσεις αυτοψίας ύστερα από έλεγχο ή τις αποφάσεις επιβολής προστίμου (χωρίς η εξαίρεση αυτή να προκύπτει από τον νόμο της «Διαύγειας»). Επιπλέον, την τελευταία τριετία δεν δημοσιοποι­ούνται πια τα πρόστιμα όταν αυτά υπογραφούν από τον υπουργό Περιβάλλον­τος. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες στις οποίες επιβάλλοντ­αι δεν γνωστοποιο­ύνται ποτέ, άρα προστατεύο­νται από την αρνητική δημοσιότητ­α...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece