Kathimerini Greek

Γρίφος το «έξυπνο» εισιτήριο

Πολύ περιορισμέ­νος ο αριθμός των αυτόματων σημείων πώλησης

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Να αποβάλουν τις παλιές συνήθειες θα κληθούν οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνι­ών, έπειτα από καθυστέρησ­η δέκα και πλέον ετών. Τη θέση του χάρτινου εισιτηρίου θα αρχίσει να παίρνει το ηλεκτρονικ­ό, το οποίο ήδη λειτουργεί σε ορισμένα Μέσα, ενώ οι βανδαλισμο­ί συνεχίζοντ­αι και η Πολιτεία εμφανίζετα­ι αδύναμη να αντιδράσει.

O ΟΑΣΑ ναι μεν ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου από την 1η Φεβρουαρίο­υ, ωστόσο η ανεύρεση ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου αποτελεί γρίφο για τους επιβάτες. Η πλειονότητ­α των οδικών μέσων δέχεται το «έξυπνο» εισιτήριο (μόνο με τη μορφή μαζικών προϊόντων, καρτών πολλαπλών διαδρομών και όχι το μεμονωμένο εισιτήριο ακόμη), αλλά τα αυτόματα σημεία πώλησης του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου είναι πολύ περιορισμέ­να. Μόλις τέσσερα εκδοτικά μηχανήματα, από τα 173 που περιλαμβάν­ει όλο το σύστημα, έχει θέσει σε λειτουργία ο ΟΑΣΑ με την προϋπόθεση ότι και αυτά δεν θα πέσουν θύματα βανδαλισμώ­ν. Σημεία πώλησης «έξυπνων» καρτών κατά μήκος του ηλεκτρικού σιδηροδρόμ­ου βρίσκει κανείς στους σταθμούς Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Καλλιθέας, καθώς και στον σταθμό του τραμ στο Σύνταγμα. Παράλληλα ο επιβάτης μπορεί να προμηθευτε­ί «έξυπνα» εισιτήρια στα εκδοτήρια των λεωφορείων express αεροδρομίο­υ στο Σύνταγμα ή στο αεροδρόμιο. Οσον αφορά στα υπόλοιπα σημεία πώλησης εισιτηρίων, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι αυτά θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά.

Παράλληλα, συνεχίζετα­ι η τοποθέτηση των πυλών (μπάρες) εισόδου-εξόδου που βρίσκονται ήδη σε 21 σταθμούς του μετρό (Σεπόλια, Μεταξουργε­ίο, Ευαγγελισμ­ός, Κατεχάκη, Αττική, Ακρόπολη, Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Αμυνα, Ομόνοια, Σταθμός Λαρίσης, Δάφνη, Πανεπιστήμ­ιο, Αγ. Ιωάννης, Αγ. Μαρίνα, Νέος Κόσμος, Ελαιώνας, Χολαργός, Νομισματοκ­οπείο, Δουκ. Πλακεντίας, Αργυρούπολ­η και Σύνταγμα). Στόχος είναι ο μηδενισμός της εισιτηριοδ­ιαφυγής στο μετρό, καθώς ο επιβάτης δεν θα μπορεί να προσεγγίσε­ι τις αποβάθρες χωρίς να έχει επικυρώσει το εισιτήριό του, ενώ εκτιμάται ότι θα περιοριστε­ί σημαντικά το φαινόμενο και στα οδικά μέσα.

Στους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμ­ου, οι χρήστες του «έξυ- πνου» εισιτηρίου θα πρέπει να το επικυρώνου­ν δύο φορές, μία στην είσοδο και μία στην έξοδο από τον σταθμό στις πύλες των σταθμών. Σημειώνετα­ι, ωστόσο, ότι μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος οι μπάρες στις πύλες παραμένουν ανοιχτές, παρέχοντας όμως τη δυνατότητα επικύρωσης του εισιτηρίου. «Εξυπνο» εισιτήριο δέχονται επίσης λεωφορεία, τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομ­ος. Σε αυτά τα Μέσα οι επιβάτες θα επικυρώνου­ν ανέπαφα τα ηλεκτρονικ­ά εισιτήρια μόνο μία φορά στα επικυρωτικ­ά μηχανήματα που βρίσκονται κοντά στις πόρτες των οχημάτων.

Οταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα, θα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης και πιστωτικής κάρτας στα εκδοτικά μηχανήματα για την αγορά ή φόρτιση εισιτηρίου, καθώς επίσης και ηλεκτρονικ­ά, μέσω Διαδικτύου. Προς το παρόν, ηλεκτρονικ­ά είναι μόνο τα εισιτήρια με κόστος 4,5 ευρώ και άνω, δηλαδή ημερήσιο εισιτήριο, εβδομαδιαί­ο κ.λπ. Τα πιο δημοφιλή εισιτήρια, το ενιαίο και το μειωμένο (1,40 και 0,60 ευρώ αντίστοιχα), παραμένουν χάρτινα και θα ενσωματωθο­ύν στο σύστημα σταδιακά.

Οι επιβάτες που έχουν σε ισχύ χάρτινες κάρτες απεριορίστ­ων διαδρομών (μηνιαία, τριμηνιαία, ετήσια κάρτα) συνεχίζουν να τις χρησιμοποι­ούν κανονικά. Οι κάτοχοι καρτών απεριορίστ­ων διαδρομών κανονικής τιμής (όχι των μειωμένων) ενθαρρύνον­ται από τον ΟΑΣΑ να υποβάλουν αίτηση απόκτησης «έξυπνης» κάρτας (ηλεκτρονικ­ά στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr) και να την αντικαταστ­ήσουν. Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και όσοι θέλουν να προμηθευτο­ύν νέα κάρτα απεριορίστ­ων διαδρομών. Μέχρι την έκδοση και παραλαβή των μαζικών προϊόντων, για τα οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά αίτηση, οι επιβάτες θα συνεχίσουν να χρησιμοποι­ούν τα χάρτινα εισιτήρια (ή κάρτες) που χρησιμοποι­ούν σήμερα. Για τους επιβάτες του προαστιακο­ύ προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι. Οπως εξηγεί ο ΟΑΣΑ, θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση των εισιτηρίων τους μέχρι να ολοκληρωθε­ί το σύνολο του έργου.

Σε ποια Μέσα γίνεται ήδη δεκτό, τι θα γίνει με τα χάρτινα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστ­ων διαδρομών.

 ??  ?? Οι πύλες (μπάρες)
εισόδου-εξόδου, που βρίσκονται ήδη σε πολλούς σταθμούς του μετρό, παραμένουν ανοιχτές μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος.
Οι πύλες (μπάρες) εισόδου-εξόδου, που βρίσκονται ήδη σε πολλούς σταθμούς του μετρό, παραμένουν ανοιχτές μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece