Kathimerini Greek

Το πόρισμα για το καρτέλ

Ποιες ενστάσεις προβάλλουν οι ελληνικές κατασκευασ­τικές

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού θα συμφωνήσει τις επόμενες μέρες την επιβολή προστίμου στις κατασκευασ­τικές εταιρείες στο πλαίσιο της προβλεπόμε­νης διευθέτηση­ς. Την ίδια ώρα, όμως, οι εταιρείες που τιμωρούντα­ι και καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού εκφράζουν αντιρρήσει­ς, ενστάσεις αλλά και προβληματι­σμούς.

Αυτά ειπώθηκαν και στην ακρόαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού. Οι περισσότερ­ες ενστάσεις έχουν σχέση με τη διακριτική μεταχείρισ­η έναντι των ξένων κατασκευασ­τικών κολοσσών, για τους οποίους η έρευνα διαχωρίστη­κε και παραπέμφθη­κε, σύμφωνα με ελληνικές εταιρείες, στις ελληνικές καλένδες. Να σημειωθεί ότι ξένες εταιρείες δεν ζήτησαν να περιληφθού­ν στη ρύθμιση της διευθέτηση­ς. Εκείνες, πάντως, που δεν θα περιληφθού­ν κινδυνεύου­ν, αν συμφωνηθεί η διευθέτηση, να τιμωρηθούν με μεγαλύτερα πρόστιμα, εφόσον αποδειχθεί η συμμετοχή τους.

Για τις ξένες πολυεθνικέ­ς με δεσπόζουσα θέση στα μεγάλα έργα, αρχικά δεν υπήρξε καν διερεύνηση του ρόλου τους (η «έφοδος» της Επιτροπής έγινε μόνο στα γραφεία ελληνικών εταιρειών και πέρασε περίπου ενάμιση έτος πριν κληθούν για κατάθεση εκπρόσωποι ξένων εταιρειών). Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στις ελληνικές κατασκευασ­τικές εταιρείες σημείωναν ότι αυτή η μεταχείρισ­η δίνει στους ξένους κατασκευασ­τικούς κολοσσούς συγκριτικό πλεονέκτημ­α έναντι των ελληνικών εταιρειών.

Η ξένη εμπειρία

Tα τελευταία 20 χρόνια ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού έχουν εντοπίσει καρτέλ κατασκευασ­τών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, στη Δανία, στην Ισπανία, στην Πολωνία, στη Γαλλία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία, στη Λιθουανία, στη Λετονία, στην Εσθονία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Σε υποθέσεις καρτέλ στον κατασκευασ­τικό κλάδο σε άλλες – πλην των εθνικών τους– αγορές έχουν εμπλακεί, μεταξύ άλλων, εταιρείες από τη Σουηδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία. Πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν καρτέλ στην Ευρώπη έχουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικέ­ς κατασκευασ­τικές εταιρείες, οι οποίες είχαν και έχουν δεσπόζουσα θέση στα μεγάλα έργα και στην Ελλάδα.

Ετσι, για παράδειγμα, στην Πολωνία, όπου σημειώθηκε και η πιο πρόσφατη μεγάλη υπόθεση, ενεπλάκησα­ν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές κατασκευασ­τικές εταιρείες, όπως η αυστριακή Strabag, η πορτογαλικ­ή MotaEngil, η ισπανική Ferrovial και οι γαλλικές Bouygues Constructi­on και Vinci.

Η συνήθης κατάληξη στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς διερεύνηση­ς καρτέλ είναι να επιβάλλον- ται χαμηλά πρόστιμα και αποφάσεις που ρίχνουν τις εταιρείες στα «μαλακά». Στην Ολλανδία επιβλήθηκε πρόστιμο 80 εκατομμυρί­ων σε 642 εταιρείες, στην Ισπανία το καρτέλ για τη συντήρηση των οδικών αξόνων 2008-2009 (όπου πριν από τον κανονικό διαγωνισμό γινόταν εικονικός διαγωνισμό­ς, ο νικητής του οποίου υπέβαλε υψηλότερη προσφορά στον επίσημο διαγωνισμό, μοιράζοντα­ς τα οφέλη με τις άλλες εταιρείες του καρτέλ) το πρόστιμο έφτασε τα 47 εκατομμύρι­α, για 47 εταιρείες του κλάδου. Στη Μεγάλη Βρετανία τα πρόστιμα έφτασαν το 1,25% του ετήσιου τζίρου των εταιρειών που εμπλέκοντα­ν στο ντόπιο καρτέλ.

Μια εξήγηση

Από την πλευρά τους, πηγές κοντά στην έρευνα σημείωναν ότι για τις ξένες εταιρείες δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθ­ούν τα επιβαρυντι­κά στοιχεία που είχαν συγκεντρωθ­εί για τις ελληνι- κές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη «διάρκεια και τις μεθόδους σε μια πρακτική που αφορούσε μοίρασμα της αγοράς».

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ακρόασης στην Ε.Ε., οι εταιρείες διατύπωσαν επιχειρήμα­τα για την «κρατική συμβολή» στη δημιουργία των καρτέλ που δεν θα περιληφθού­ν στην απόφαση, καθώς θα ανεβάσουν το κόστος για το ελληνικό κράτος έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ταμείων της.

Μιλούν για διακριτική μεταχείρισ­η των ξένων κολοσσών, για τους οποίους η έρευνα διαχωρίστη­κε.

 ??  ?? Αντιρρήσει­ς
και προβληματι­σμούς εξέφρασαν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού οι κατασκευασ­τικές που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο.
Αντιρρήσει­ς και προβληματι­σμούς εξέφρασαν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού οι κατασκευασ­τικές που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece