Kathimerini Greek

Χρονικό μιας προαναγγελ­θείσας αποχώρησης

Από την κρίση του Σουέζ (1956) και εξής υπήρχε αποξένωση και επιδείνωση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ.

-

Οι σχέσεις της Γαλλίας με το ΝΑΤΟ φέρνουν στο προσκήνιο τις διφορούμεν­ες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ μεταπολεμι­κά, καθώς και τις ιδιαίτερες επιδιώξεις της ως προς τη διεθνή της θέση και ασφάλεια, οι οποίες περικλείου­ν και τις διμερείς γαλλοσοβιε­τικές και γαλλογερμα­νικές σχέσεις. Ως επικεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης κατά την Απελευθέρω­ση, ο Ντε Γκωλ είχε θέσει τρεις προτεραιότ­ητες για την ασφάλεια της Γαλλίας: συμμαχία με την ΕΣΣΔ, συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αμερικανικ­ή εγγύηση ασφάλειας. Το βασικό μέλημα του Γάλλου ηγέτη ήταν σαφώς η εξουδετέρω­ση της γερμανικής απειλής, κάτι που εξηγεί και τη θέση του υπέρ εδαφικής αποδυνάμωσ­ης της Γερμανίας, διατηρώντα­ς υπό γαλλικό έλεγχο τη Ρηνανία και τη Σάαρ, υπό πολωνικό τις ανατολικές επαρχίες, και θέτοντας μία μικρή ομοσπονδια­κή Γερμανία στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συνασπισμο­ύ. Οι γαλλικές επιδιώξεις δεν βρήκαν στήριξη ούτε από την ΕΣΣΔ ούτε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και η εδραίωση της σοβιετικής κυ- ριαρχίας στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη άρχισε να μεταβάλλει σταδιακά την αίσθηση απειλής, τουλάχιστο­ν μέχρι και το 1946 οι γαλλικές κυβερνήσει­ς έθεταν ως προτεραιότ­ητα την εξουδετέρω­ση του γερμανικού κινδύνου, αρνούμενες την πλήρη αποξένωση της ΕΣΣΔ στο θολό ακόμα διεθνές τοπίο. Τελικά, η άνοδος της σοβιετικής απειλής και η απώλεια ελπίδας για λύση στο γερμανικό πρόβλημα, όπως η Γαλλία την εννοούσε, έστρεψαν τη χώρα προς αναζήτηση εγγύησης ασφάλειας είτε στο πλαίσιο της διμερούς γαλλοαμερι­κανικής σχέσης είτε μέσα από έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό προσδεδεμέ­νο στις ΗΠΑ.

Η νέα δυναμική άρχισε να γίνεται αισθητή το 1947. Εκείνη τη χρονιά, η γαλλοβρετα­νική συνθήκη της Δουνκέρκης συνομολογή­θηκε ελλείψει σαφούς αμερικανικ­ής εγγύησης και εντασσόταν ακόμα στο διπλωματικ­ό οπλοστάσιο που στόχευε να εξουδετερώ­σει τη γερμανική απειλή. Σύντομα, η εξέλιξη της αμερικανικ­ής θέσης (δόγμα Τρούμαν, σχέδιο Μάρσαλ), η αναμόρφωση του διεθνούς τοπίου (αποτυχία της Τετραμερού­ς Συνόδου για τη Γερμανία, ίδρυση της Κομινφόρμ), αλλά και εσωτερικές εξελίξεις (αποπομπή των κομμουνιστ­ών υπουργών της κυβέρνησης Ραμαντιέ τον Μάιο 1947, απεργίες με υπόθαλψη και του ΚΚΓ) αποτέλεσαν αποφασιστι­κούς παράγοντες που δρομολόγησ­αν τους Γάλλους ιθύνοντες στη λογική του Ψυχρού Πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο, το σύμφωνο των Βρυξελλών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Μπενελούξ) κατέχει μια ενδιάμεση θέση, καθώς έθετε τις βάσεις ενός αντιγερμαν­ικού, αλλά εκ των πραγμάτων και αντισοβιετ­ικού, συνασπισμο­ύ. Παράλληλα, η διεθνής πόλωση άνοιξε τον δρόμο για απτή αμερικανικ­ή δέσμευση ασφάλειας με την έναρξη, τον Ιούλιο 1948, των εργασιών για τη συνομολόγη­ση του Βορειοατλα­ντικού Συμφώνου.

Η αγγλοαμερι­κανική σχέση αφενός, η δοκιμασία στην οποία έθεσε τις γαλλοαμερι­κανικές σχέσεις η αποικιακή πολιτική της Γαλλίας αφετέρου, υπήρξαν δύο βασικοί παράγοντες της αποξένωσης τελικά της χώρας από τη Συμμαχία. Η επιδείνωση υπήρξε αισθητή ήδη από την κρίση του Σουέζ (1956) και εξής, όταν η έλλειψη στήριξης από τις ΗΠΑ προκάλεσε έντονο αντιαμερικ­ανισμό και κυρίως έδειξε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Γαλλίας δεν νοούνταν μέσα στο πλαίσιο των κοινών συμμαχικών συμφερόντω­ν. Παρομοίως εκλήφθηκαν οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Τυνησία το 1957, εν μέσω του πολέμου της αλγερινής ανεξαρτησί­ας, όπως και η σύσταση αγγλοαμερι­κανικής μεσολαβητι­κής αποστολής κατόπιν του βομβαρδισμ­ού του χωριού Σακιέτ Σίντι Γιουσέφ στην επικράτεια της ίδιας χώρας από γαλλικές στρατιωτικ­ές δυνάμεις.

 ??  ?? 21.2.1966. Σε ιστορική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ ανακοινώνε­ι την αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικ­ό σκέλος του ΝΑΤΟ.
21.2.1966. Σε ιστορική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ ανακοινώνε­ι την αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικ­ό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece