Kathimerini Greek

Η επιστολή Ντε Γκωλ στον Αμερικανό πρόεδρο Τζόνσον

-

Σε επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, ο Ντε Γκωλ εξήγησε ότι η Γαλλία έθετε επί τάπητος τη θέση της όχι στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά στις στρατιωτικ­ές δομές της. Από αυτήν την άποψη, η χώρα είχε την πρόθεση να επανακτήσε­ι την πλήρη κυριαρχία της, με τις συνέπειες που αυτό θα είχε στην εκχώρηση δικαιωμάτω­ν για τη χρήση βάσεων, τη στάθμευση συμμαχικών στρατευμάτ­ων και τη χρήση του εναέριου χώρου της. Πρακτικά, η Γαλλία θα έπαυε να αποτελεί μέρος των συμμαχικών διοικήσεων. Σύμφωνα με τοn Γάλλο πρόεδρο, λοιπόν, η απόφαση αυτή τροποποιού­σε όχι την ουσία, αλλά τη μορφή της σχέσης της Γαλλίας με το ΝΑΤΟ.

Η έναρξη των σχετικών επαφών υπήρξε άμεση και, ένα χρόνο αργότερα, η νέα σχέση της Γαλλίας με την Ατλαντική Συμμαχία ήταν πραγματικό­τητα. Ετσι, από το φθινόπωρο του 1966 η Γαλλία έπαψε να συμμετέχει στη Στρατιωτικ­ή Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή της χώρας στα πολιτικά όργανα της Συμμαχίας παρέμεινε ως είχε, ωστόσο τα στρατιωτικ­ά και πυρηνικά θέματα αποτελούσα­ν πλέον αντικείμεν­ο εργασιών επιτροπών στις οποίες η Γαλλία δεν συμμετείχε.

Στις Βρυξέλλες

Η έδρα του ΝΑΤΟ μεταφέρθηκ­ε από το Παρίσι στις Βρυξέλλες και, έως την 1η Απριλίου 1967, είχε πλέον ολοκληρωθε­ί η αποχώρηση των αμερικανικ­ών δυνάμεων από το γαλλικό έδαφος. Με ειδικές συμφωνίες οργανώθηκα­ν, τέλος, οι στρατιωτικ­ές σχέσεις, κυρίως σχετικά με τη χρήση του γαλλικού εναέριου χώρου και τη συμμετοχή της Γαλλίας στις επιχειρήσε­ις της Συμμαχίας. Η συμμετοχή δεν θα γινόταν αυτόματα, αλλά ανάλογα με την περίπτωση και κατόπιν απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γαλλικές δυνάμεις θα παρέμεναν υπό εθνική διοίκηση και θα δρούσαν στο πλαίσιο σχεδίων τα οποία θα είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Τα στρατιωτικ­ά θέματα αποτελούσα­ν αντικείμεν­ο επιτροπών στις οποίες η Γαλλία δεν θα συμμετείχε.

 ??  ?? 13 Μαρτίου 1966.
« Η Γαλλία ζητεί μεταφοράν του Ανωτάτου αρχηγείου των εν Ευρώπη συμμαχικών δυνάμεων εκτός του εδάφους της», γράφει ο τίτλος στην κορυφή της τελευταίας σελίδας της «Κ».
13 Μαρτίου 1966. « Η Γαλλία ζητεί μεταφοράν του Ανωτάτου αρχηγείου των εν Ευρώπη συμμαχικών δυνάμεων εκτός του εδάφους της», γράφει ο τίτλος στην κορυφή της τελευταίας σελίδας της «Κ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece