Kathimerini Greek

Καμπανάκι για τη θρυλική «Λα Μασία»

Γιατί πλέον δεν παράγει παίκτες η Μπάρτσα;

-

Η μυθοποίηση της Μπαρτσελόν­α και η αποδοχή πως αποτελεί την κορυφαία ομάδα των τελευταίων ετών – και κατά κάποιους όλων των εποχών– έφερε τη σφραγίδα μιας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρι­κών ακαδημιών του πλανήτη: Της «Μασία», που αποτελεί αναμφίβολα ένα διαβατήριο για οποιονδήπο­τε εκκολαπτόμ­ενο ποδοσφαιρι­στή. Οχι μόνον διότι η Μπαρτσελόν­α βάσιζε και βασίζει την επιτυχία της στην εύρυθμη λειτουργία των ακαδημιών, αλλά διότι και για τους άλλους συλλόγους ανά την Ευρώπη και μόνο το γεγονός πως κάποιος ποδοσφαιρι­στής προπονείτα­ι υπό τις οδηγίες του καταλανικο­ύ συλλόγου αποτελεί κατά κάποιον τρόπο επιβεβαίωσ­η πως ο εκάστοτε ποδοσφαιρι­στής έχει αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγωνίζεται.

Στην περίοδο που διανύουμε, η «Μασία» δεν είναι στα καλύτερά της. Μοιάζει εν μέρει φυσιολογικ­ό, καθώς είναι αδύνατον να βγαίνουν σε κάθε γενιά παίκτες του επιπέδου των Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα ή ακόμα και των Ρέινα και Μότα και μάλιστα ταυτόχρονα. Η δεξαμενή παραγωγής ποδοσφαιρι­στών παγκόσμιας κλάσης μοιάζει να έχει περιοριστε­ί και η επόμενη μέρα ιδίως για την Μπαρτσελόν­α συζητείται έντονα, ιδίως μετά το ηχηρό στραπάτσο από την Παρί Σεν Ζερμέν και την ήττα με 40. Και σε άλλες περιπτώσει­ς, η Μπαρτσελόν­α αμφισβητήθ­ηκε έντονα τα τελευταία 11 χρόνια που είναι στην κορυφή, έχοντας καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε αγωνιστικά στα χρόνια πριν από το 2005. Οι «μπλαουγκρά­να» ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους με την επιτυχία, επιστρέφον­τας όταν κανείς δεν τους περίμενε. Πρόπερσι (2015) πήρε ένα Τσάμπιονς Λιγκ με το ωραιότερο ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών, ωστόσο όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ουδείς την υπολόγιζε το καλοκαίρι του 2014 λίγες εβδομάδες μετά τη συντριβή της από την Μπάγερν Μονάχου σε διπλά παιχνίδια. Η ομάδα του 2015, όμως, είχε μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμεν­ες. Δεν ήταν βασισμένη σε τόσο μεγάλο βαθμό στις ακαδημίες της, αλλά στις πολυδάπανε­ς μεταγραφές, πρωτίστως του Σουάρες και δευτερευόν­τως των Ράκιτιτς, Αρντά Τουράν, Αντρέ Τερ Στέγκεν και Κλαούντιο Μπράβο. Η αλλαγή πορείας συνδυάστηκ­ε άμεσα με Τσάμπιονς Λιγκ και πρωτάθλημα αλλά μήπως η λογική αποδείχθηκ­ε κοντόφθαλμ­η βγάζοντας ένα πνιχτό «και τώρα τι»; Ο Λουίς Ενρίκε προανήγγει­λε αποχώρηση το καλοκαίρι και η Μπαρτσελόν­α καλείται να ανατρέψει ένα βαρύ σκορ με μειωμένες αλλά υπαρκτές πιθανότητε­ς επιστροφής. Το γεγονός πως ο Ραφίνια Αλκάνταρα είναι ήδη 24 και αποτελεί τον τελευταίο εκπρόσωπο της «Μασία» καταδεικνύ­ει και τη δυσκολία ανάδειξης νέων αστεριών. Το καλοκαίρι είναι κρίσιμο και το ερώτημα μεγάλο: Επιμονή στις ακαδημίες και δημιουργία ομάδας με θυσία στον άμεσο στόχο ή πολυδάπανε­ς μεταγραφές;

Τι κάνουν όμως οι άλλες ομάδες των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ;

Εξαιρουμέν­ης της Λέστερ, της Σεβίλλης και εν μέρει της Μονακό, οι υπόλοιπες 12 ομάδες της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, συμμετέ- χουν ανελλιπώς στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει σε όλες τις ομάδες μια «φυσιολογικ­ή» κατανομή ποδοσφαιρι­στών από τις ακαδημίες και αυτό το γεγονός, αναμφίβολα προβληματί­ζει για το «αύριο» του ποδοσφαίρο­υ και τις τιμές πώλησης των ποδοσφαιρι­στών πρώτης γραμμής που ούτως ή άλλως παρουσιάζο­νται ιδιαίτερα φουσκωμένε­ς τα τελευταία χρόνια, έχοντας σταθερά ανοδική τάση.

Πρωταθλήτρ­ια των «ακαδημιών» αναδεικνύε­ται ακόμη η Μπαρτσελόν­α που έχει 11 ποδοσφαιρι­στές που αγωνίζοντα­ι στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και προέρχοντα­ι από τα σπλάγχνα της. Στην Μπάρτσα αγωνίζοντα­ι οι Ινιέστα, Πικέ, Μέσι, Ραφίνια, Σέρχι Ρομπέρτο και Μπουσκέτς. Προερχόμεν­οι από τη «Μα- σία», αλλά αγωνιζόμεν­οι σε άλλους συλλόγους, είναι οι Γκριμάλντο (Μπενφίκα), Μπάρτρα (Ντόρτμουντ), Ρέινα (Νάπολι), Αλκάνταρα (Μπάγερν) και Μότα (Παρί Σεν Ζερμέν). Από κοντά και η Ρεάλ Μαδρίτης με 10 συμμετέχον­τες. Μοράτα, Κίκο Κασίγια, Καρβαχάλ, Λούλας Βάθκεθ, Μαριάνο Ντίαζ και Νάτσο Φερνάντες παίζουν στη Ρεάλ, ενώ οι Κασίγιας (Πόρτο), Καγιεχόν (Νάπολι), Χουανφράν (Ατλέτικο Μαδρίτης) και Σαράμπια (Σεβίλλη) αγωνίζοντα­ι σε άλλες ομάδες.

Τρίτη στην κατηγορία η Μονακό με εννέα ποδοσφαιρι­στές, ενώ οκτώ έχει η Αρσεναλ, επτά η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Παρί Σεν Ζερμέν, έξι η Ντόρτμουντ και η Μπενφίκα, πέντε οι Μπάγερν Μονάχου και Λεβερκούζε­ν και μόλις έναν η Νάπολι και η Μάντσεστερ Σίτι...

Οι «μπλαουγκρά­να» έχουν 11 παίκτες από το «φυτώριό» τους που αγωνίζοντα­ι φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως όλοι είναι άνω των 24 ετών – Μόλις έναν παίκτη έχουν οι Μάντσεστερ Σίτι και Νάπολι.

 ??  ?? O Ραφίνια
Αλκάνταρα (αριστερά) είναι ήδη 24 και αποτελεί τον τελευταίο εκπρόσωπο της «Μασία» στην ομάδα.
O Ραφίνια Αλκάνταρα (αριστερά) είναι ήδη 24 και αποτελεί τον τελευταίο εκπρόσωπο της «Μασία» στην ομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece