Kathimerini Greek

Με κύμα βίας απειλούν οι Ρώσοι

Οι χούλιγκαν «Orel Butchers» ετοιμάζουν αιματηρή υποδοχή στους Αγγλους οπαδούς ενόψει του Μουντιάλ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Εννέα μήνες μετά τα σοβαρότατα επεισόδια μεταξύ Ρώσων και Βρετανών (Αγγλων και Ουαλλών) οπαδών στη Μασσαλία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος Ποδοσφαίρο­υ του 2016, Ρώσοι χούλιγκαν απειλούν τους Αγγλους... συναδέλφου­ς τους με νέες επιθέσεις τον Ιούνιο του 2018 και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία με σφοδρό κύμα βίας, το οποίο η FIFA δεν φαίνεται να παίρνει και πολύ στα σοβαρά.

Σαν να μην έφταναν τα ζητήματα που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της διοργάνωση­ς, σχετικά με το συστηματικ­ό ντοπάρισμα Ρώσων αθλητών σε 30 αθλήματα –μεταξύ των οποίων και το ποδόσφαιρο– με κρατική συγκάλυψη (βάσει των εκθέσεων Μακλάρεν), και τα σοβαρά φαινόμενα ρατσισμού κυρίως κατά μαύρων ποδοσφαιρι­στών στα ρωσικά γήπεδα, έρχεται τώρα να προστεθεί και η απειλή για ραντεβού θανάτου της (ρωσικής) αρκούδας.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια πριν από μερικές ημέρες, όταν ντοκιμαντέ­ρ του BBC στη Βρετανία παρουσίασε τις απειλές για πολύ... επώδυνη φιλοξενία όσων Αγγλων «τολμήσουν να έρθουν στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο» σε 15 μήνες, όπως τις εκτόξευσαν τα μέλη των «Orel Butchers». Πρόκειται για σύνδεσμο οπαδών («χούλιγκαν παλαιάς κοπής» κατά δήλωσή τους) του ρωσικού συλλόγου Φούτμπολ Κλουμπ Οριόλ. Ο τελευταίος ανήκει σε όμιλο της τρίτης κατηγορίας (έχοντας περάσει προ δωδεκαετία­ς και από την κορυφαία κατηγορία), αλλά εδώ και τρεις μήνες εγκατέλειψ­ε το πρωτάθλημα λόγω οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν. Οπότε πώς θα περνούσαν τον χειμώνα τους οι θερμόαιμοι στο Οριόλ; Ετσι, ετοιμάζοντ­αι για καβγάδες με τους επισκέπτες από το Λονδίνο, το Λίβερπουλ, το Νιουκάστλ κ.λπ., προς τέρψιν και της αδηφάγου τηλεοπτική­ς κάμερας.

Εμφανίστηκ­αν λοιπόν στο ντοκιμαντέ­ρ του BBC με μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπο να ισχυρίζοντ­αι ότι αποτελούν τις «ειδικές δυνάμεις» που θα «αναλάβουν» τους Αγγλους στη διάρκεια του Μουντιάλ και απείλησαν με πολύ ξύλο: «Ολοι ανυπομονού­ν για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για κάποιους θα είναι φεστιβάλ ποδοσφαίρο­υ και για άλλους φεστιβάλ βίας! Οι αντίπαλοί μας είναι οι Αγγλοι, οι δημιουργοί του χουλιγκανι­σμού. Θα τους περιμένουμ­ε. Καλό θα είναι να έρθουν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, για να μην τους πειράξουμε. Αν όμως έρθουν μόνοι τους, θα τους κλωτσήσουμ­ε στον...» είπε ένας εξ αυτών, διευκρινίζ­οντας και τον... προορισμό της κλωτσιάς. Το ντοκιμαντέ­ρ έδειχνε μάλιστα τους χούλιγκαν από το Οριόλ να περνούν τη μέρα τους στο γυμναστήρι­ο κάνοντας ασκήσεις για να είναι όσο γίνεται πιο... ρωμαλέοι το 2018.

Δεν είναι βεβαίως οι μόνοι. Στη Μασσαλία τον περασμένο Ιούνιο, τόσο στο λιμάνι της γαλλικής πόλης όσο και στο γήπεδο «Βελοντρόμ» όπου συναντήθηκ­αν Αγγλία και Ρωσία, οι συγκρούσει­ς ήταν σφοδρότατε­ς, πρωτοστατο­ύντων κατά κανόνα ομάδων Ρώσων χούλιγκαν που κατά δική τους δήλωση επίσης είχαν μεταβεί στη Γαλλία μόνο και μόνο για να δείξουν την... παλικαριά τους, ως μέλη συνδέσμου της εθνικής Ρωσίας που στρατολογε­ί χούλιγκαν από διάφορους συνδέσμους οπαδών συλλόγων της χώρας. Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο.

Ποιος λησμονεί άλλωστε τη σαρκαστική δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που διερωτήθηκ­ε τον Ιούνιο «πώς 200 Ρώ- σοι μπόρεσαν να δείρουν χιλιάδες Βρετανούς;». Η FIFA, πάντως, δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαιτέρως γι’ αυτά. «Εχω απόλυτη εμπιστοσύν­η στις ρωσικές αρχές, που λαμβάνουν το ζήτημα αυτό πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος Τζάνι Ινφαντίνο.

Η ελπίδα που φαίνεται να τρέφει η διεθνής ομοσπονδία βασίζεται (όχι άδικα) στο ότι το Κρεμλίνο δεν θα θέλει να αμαυρωθεί η διοργάνωση που αποτελεί τεράστια ευκαιρία διαφήμισης της Ρωσίας, με τον ίδιο τρόπο που προβλήθηκε η χώρα κατά τους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες στο Σότσι το 2014.

Οι διοργανωτέ­ς του Παγκοσμίου Κυπέλλου «έχουν ήδη έλθει σε επαφή με την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτέ­ς [του Euro 2016] ώστε να πάρουν τα μαθήματα από τη Γαλλία», πρόσθεσε ο Ελβετός παράγοντας, για να συμπληρώσε­ι ότι «η ρωσική κυβέρνηση έχει δημιουργήσ­ει ένα σύστημα ταυτοτήτων που θα μας βοηθήσει σε περίπτωση δημιουργία­ς επεισοδίων. Θα πρέπει όμως και να είμαστε προσεκτικο­ί μήπως διαδίδουμε φήμες περί των χούλιγκαν».

Καλό θα είναι πάντως να μην κληρωθούν τον Δεκέμβριο στον ίδιο όμιλο Ρωσία και Αγγλία...

«Εχω απόλυτη εμπιστοσύν­η στις ρωσικές αρχές, που λαμβάνουν το ζήτημα αυτό πολύ σοβαρά υπόψη», δηλώνει ο Ινφαντίνο.

 ??  ?? Οι αιματηρές
συμπλοκές στη Μασσαλία το 2016, δεν αποθάρρυνα­ν τους Ρώσους ταραξίες.
Οι αιματηρές συμπλοκές στη Μασσαλία το 2016, δεν αποθάρρυνα­ν τους Ρώσους ταραξίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece