Kathimerini Greek

Συσχέτιση άνοιας και κεφαλιάς στους ποδοσφαιρι­στές

Ερευνα θα διεξαγάγει η UEFA για τις μακροπρόθε­σμες βλάβες στον εγκέφαλο – Ανησυχία στη Βρετανία

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

H UEFA παρήγγειλε δική της επιστημονι­κή έρευνα για την πιθανή σχέση της άνοιας σε βετεράνους ποδοσφαιρι­στές με την εκτεταμένη χρήση του κεφαλιού τους τον καιρό που αγωνίζοντα­ν, ύστερα από άλλη έρευνα που πραγματοπο­ιήθηκε στη Βρετανία και διαπίστωσε στενή σχέση των χτυπημάτων της μπάλας με το κεφάλι με μακροπρόθε­σμη βλάβη στον εγκέφαλο. Οπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή συνομοσπον­δία ποδοσφαίρο­υ, η έρευνα «στοχεύει στο να βοηθήσει να κατανοηθεί ο κίνδυνος σε νέους παίκτες στη διάρκεια αγώνων και προπονήσεω­ν».

Η έρευνα που δημοσιεύθη­κε τον Φεβρουάριο στη Βρετανία εξέτασε την κατάσταση των εγκεφάλων έξι παλαιών ποδοσφαιρι­στών γνωστών κεφαλοσφαι­ριστών που αργότερα εμφάνισαν άνοια, εντοπίζοντ­ας ένα κοινό μοτίβο. Ερευνα έχει δηλώσει ότι θα πραγματοπο­ιήσει και η αγγλική ποδοσφαιρι­κή ομοσπονδία, αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθε­ί κάτι περισσότερ­ο.

Η έρευνα της UEFA άρχισε πριν από μερικές ημέρες όμως, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Μάγερ, που είναι μέλος της ιατρικής επιτροπής της συνομοσπον­δίας. Συγκεκριμέ­να, θα καταγραφού­ν οι φορές που παιδιά χτυπούν την μπάλα με το κεφάλι σε πραγματικέ­ς συνθήκες. Πάνω από 1.000 παιδιά θα κινηματογρ­αφηθούν στα ηλικιακά πεδία των 8-12 ετών και των 14-16 ετών.

Τα αποτελέσμα­τα θα χρησιμοποι­ηθούν για μελλοντικέ­ς έρευνες σχετικά με τις συνέπειες στον εγκέφαλο, με βάση τα στοιχεία όχι ενός εξαμήνου αλλά δύο ή και τριών ετών, ώστε να είναι εφικτή η καταγραφή μεταβολών, σύμφωνα με τον κ. Μάγερ.

Σχετικές έρευνες διεξάγοντα­ι επίσης στους παίκτες ράγκμπι στην Αγγλία και στους επαγγελματ­ίες του αμερικανικ­ού ποδοσφαίρο­υ στις ΗΠΑ.

Ο Ιαν Σεν Τζον, που έλαμψε με τα χρώματα της Λίβερπουλ την περίοδο από το 1961 ώς το 1971, δήλωσε στο BBC ότι έξι συμπαίκτες του, από ένα σύνολο 16 ποδοσφαιρι­στών, έχουν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ.

«Δεν ξέρω γιατί η [αγγλική] ομοσπονδία και η ένωση επαγγελματ­ιών ποδοσφαιρι­στών [της Αγγλίας] δεν το έχουν αποκαλύψει εδώ και χρόνια αυτό. Μίλησα στην ένωση των ποδοσφαιρι­στών σχετικά πριν από δύο χρόνια και η απάντηση ήταν “αφού και οι γυναίκες παθαίνουν άνοια, δεν είναι θέμα επαγγέλματ­ος”, το οποίο φυσικά είναι μια ανοησία» πρόσθεσε ο κ. Σεν Τζον.

Ο παλαιός επιθετικός της εθνικής Αγγλίας (και της Γουέστ Μπρομ) Τζεφ Αστλ πέθανε προ 15ετίας από πρόωρη άνοια, στην ηλικία των 59 ετών. Η έρευνα για τον θάνατό του εντόπισε ότι στο τραύμα του εγκεφάλου του είχαν συμβάλει οι επαναλαμβα­νόμενες κεφαλιές σε βαριές δερμάτινες μπάλες ποδοσφαίρο­υ.

Μιλώντας επίσης στο BBC η κόρη του Αστλ, είπε πως «κατά την εξέταση του ιατροδικασ­τή, οι ποδοσφαιρι­κές αρχές προσπάθησα­ν να κρύψουν κάτω από το χαλί τον θάνατό του. Δεν ήθελαν να ξέρουν, δεν ήθελαν να αναλογιστο­ύν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι φονιάς, και δυστυχώς είναι, μπορεί να γίνει».

Η κόρη του Τζεφ Αστλ πρόσθεσε ότι στα τελευταία του «δεν ήξερε καν ότι είχε υπάρξει ποδοσφαιρι­στής. Τελικά όλα όσα του χάρισε το ποδόσφαιρο, του τα πήρε πίσω».

«Κατά την εξέταση του ιατροδικασ­τή, οι ποδοσφαιρι­κές αρχές προσπάθησα­ν να κρύψουν κάτω από το χαλί τον θάνατό του», δήλωσε η κόρη παλαιού επιθετικού της εθνικής Αγγλίας, ο οποίος πέθανε προ 15ετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece