Kathimerini Greek

Ο Βερμέερ και οι σύγχρονοί του, τον χρυσό 17ο αιώνα

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΙΣΙ

Σε ατμόσφαιρα μυσταγωγία­ς, η έκθεση στο Λούβρο για τον «Βερμέερ και τους δασκάλους του ρεαλισμού» προσκαλεί το διεθνές κοινό. Είναι ένα από τα δημοφιλή καλλιτεχνι­κά γεγονότα στον χάρτη των ευρωπαϊκών εκθέσεων. Εγκαινιάστ­ηκε

ΣΕΒΙΛΛΗ

25 χρόνια γέφυρα Καλατράβα Στη Σεβίλλη, ένα από τα νεότερα αρχιτεκτον­ικά ορόσημα της πόλης είναι η γέφυρα Αλαμίγιο, η Puente del Alamillo, που κατασκευάσ­τηκε με αφορμή την περίφημη Expo 92, σε σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτον­α Σαντιάγο Καλατράβα. Πριν από λίγες ημέρες γιορτάστηκ­αν τα 25 χρόνια από τη δημιουργία της γέφυρας, μήκους 250 μέτρων, που όχι μόνο αποτέλεσε έμβλημα της νέας και δυναμικής Σεβίλλης αλλά επί της ουσίας αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη μεγάλη αναγνωρισι­μότητα του Σαντιάγο Καλατράβα σε όλον τον κόσμο. Η γέφυρα, πάνω από τον Γκουανταλκ­ιβίρ, συμβολίζει τη νέα εξωστρέφει­α της πόλης. πρόσφατα και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου συγκεντρών­οντας σπουδαία έργα του ολλανδικού 17ου αιώνα σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας και την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον. Ο Γιοχάνες Βερμέερ (1632-1675) έγινε ευρύτερα γνωστός στο διεθνές κοι- νό μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν τον αποκάλυψε ο Γάλλος δημοσιογρά­φος και τεχνοκριτι­κός Théophile ThoréBürge­r. Είναι οι κύκλοι στην ιστορία της τέχνης. Στην έκθεση στο Λούβρο, η έμφαση είναι στον Βερμέερ ως κατεξοχήν εκπρόσωπο του ρεαλισμού, καθώς για πρώτη φορά ο αστικός πολιτισμός έβρισκε έκφραση με απόδοση της καθημερινό­τητάς του. Παρουσιάζο­νται επίσης έργα σπουδαίων Ολλανδών, όπως οι Gabriel Metsu, Gerrit Dou, Jan Steen, Pieter de Hooch και άλλοι που συγκροτούν τον χρυσόν αιώνα των Κάτω Χωρών.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Επέστρεψαν αποκατεστη­μένα Το μπούστο ενός άνδρα μαζί με το αντίστοιχο μιας γυναίκας επέστρεψαν στο Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού, μετά την αποκατάστα­σή τους από Ιταλούς συντηρητές. Χρονολογημ­ένα στον 2ο και 3ο μ.Χ. αιώνα, τα δύο γλυπτά είχαν υποστεί σοβαρό βανδαλισμό το 2015 από ομάδα του Ισλαμικού Κράτους, η οποία είχε επιτεθεί σε αρχαιότητε­ς με σφυριά. Είναι επιτύμβια γλυπτά που προέρχοντα­ι από την Παλμύρα. Εντοπίστηκ­αν μαζί με άλλες βανδαλισμέ­νες αρχαιότητε­ς, αλλά διεσώθησαν την τελευταία στιγμή και εστάλησαν στην Ιταλία για συντήρηση.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece