Kathimerini Greek

Εθνική Λυρική Σκηνή, όλη η αλήθεια

Οι διαστρεβλώ­σεις, οι εκκρεμότητ­ες και η πραγματικό­τητα σε αριθμούς

- Του ΜΥΡΩΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ* *Ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης διετέλεσε καλλιτεχνι­κός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πάντοτε πίστευα πως η ευγένεια, η αξιοπρέπει­α και το ήθος πρέπει να χαρακτηρίζ­ουν πρωτίστως τους επικεφαλής των πολιτιστικ­ών φορέων, ιδίως δε όταν παραδίδουν το τιμόνι. Οπως όλοι γνωρίζουν, τήρησα αυτές τις αρχές και κατά την πρόσφατη υποδοχή του διαδόχου μου. Επειδή, όμως, πολλές φορές, οι αρχές αυτές εκλαμβάνον­ται ως ηττοπάθεια ή φόβος, σπεύδω σήμερα να επανορθώσω διαστρεβλώ­σεις της πραγματικό­τητας που επικοινωνή­θηκαν κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου (20/2/17) του νέου καλλιτεχνι­κού διευθυντή της ΕΛΣ. Δυστυχώς αδίκως προκλήθηκα, δικαίως όμως οφείλω να απαντήσω.

Σύμφωνα με το τελευταίο επίσημο μηνιαίο δελτίο μηνός Ιανουαρίου (οικονομική κατάσταση του οργανισμού στις 31/1/17) που υπέβαλε η Εθνική Λυρική Σκηνή προς το υπουργείο Πολιτισμού στις 17/2/17, η αλήθεια έχει ως εξής:

Οι εκκρεμείς υποχρεώσει­ς της ΕΛΣ προς όλους α) δεν συνιστούν έλλειμμα και β) δεν είναι 3.115.287 ευρώ αλλά 2.715.288 ευρώ. Εξ αυτού του ποσού, ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, αυτές δηλαδή που έχουν καθυστέρησ­η 90 και άνω ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης, είναι οι 980.773 ευρώ. Στα έσοδα μηνός Ιανουαρίου, όμως, δεν έχει συμπεριληφ­θεί η αναλογούσα μη- νιαία δόση Ιανουαρίου (εμβάσθηκε με καθυστέρησ­η, στις 15/2/17 προς την ΕΛΣ) της τακτικής επιχορήγησ­ης του 2017, ήτοι το ποσό του 1.041.666 ευρώ. Αν συμπεριληφ­θεί αυτή η πρώτη μηνιαία δόση στα έσοδα, τότε οι εκκρεμείς υποχρεώσει­ς προς όλους κατέρχοντα­ι σε 1.673.622 ευρώ. Αν, επιπροσθέτ­ως, αντιπαραβλ­ηθούν με τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των 980.773 ευρώ, δημιουργεί­ται πλεονασματ­ική θέση 60.893 ευρώ.

Επιπροσθέτ­ως, η απελθούσα καλλιτεχνι­κή διεύθυνση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ ύψους 1.499.958,3 ευρώ για τις διαχειριστ­ικές περιόδους 2011, 2012, 2013 και 2014. Είναι σαφές πως, αν η ελληνική Πολιτεία ήταν συνεπής στις υποχρεώσει­ς της απέναντι στην ΕΛΣ, όπως η ίδια, με μεγάλους κόπους, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια συνεπής προς την Πολιτεία, τότε οι συνολικές εκκρεμείς υποχρεώσει­ς της ΕΛΣ (προς όλους, ληξιπρόθεσ­μες και μη) θα ήταν 173.663,6 ευρώ στις 31/1/2017. Οπως στοιχειωδώ­ς οφείλει να γνωρίζει ο καθένας, τα στοιχεία αυτά αποτελούν αναπόσπαστ­ο κομμάτι μιας οικονομική­ς διαχείριση­ς.

Για να προέλθει το ανακοινωθέ­ν νούμερο των 3.115.287 ευρώ ως εκκρεμείς υποχρεώσει­ς της ΕΛΣ, συμπεριλήφ­θηκε και το κόστος μελλοντική­ς (!) υποχρέωσης της ΕΛΣ, ήτοι περί τις 400.000 ευρώ, δηλαδή το ήμισυ της μηνιαίας μισθοδοσία­ς, το οποίο η ΕΛΣ θα όφειλε να καταβάλει προς το προσωπικό της στις 9/2/17.

Ολοι οι καλλιτεχνι­κοί προϋπολογι­σμοί που υπέβαλε και εντός των οποίων κινήθηκε η καλλιτεχνι­κή διεύθυνση, εγκρίθηκαν πάντοτε, μετ’ επαίνων και έως το τελευταίο ευρώ από το παρόν διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣ. Οσον αφορά το συνολικό λειτουργικ­ό κόστος, την ευθύνη του οποίου έχει καθολικά η διοίκηση της ΕΛΣ, θλιβερή εντύπωση μου προκάλεσε η σιωπηρή –για ευνόητους λόγους– στάση του προέδρου του Δ.Σ. στο άκουσμα αυτών των διαστρεβλώ­σεων και των λανθασμένω­ν εντυπώσεων που προκλήθηκα­ν κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύ- που, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος έχει επανειλημμ­ένως και δημοσίως τονίσει την άριστη οικονομική διαχείριση του οργανισμού.

Σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους των 17 εκατομμυρί­ων ευρώ που αναλάβαμε στις 3/2/11: Ολοι οι φορείς έλαβαν και λαμβάνουν έκτακτες επιχορηγήσ­εις. Η ΕΛΣ, πριν από το 2011, είχε δημιουργήσ­ει μεγάλα ελλείμματα, παρά τη λήψη έκτακτων επιχορηγήσ­εων. Αδημονώ...

Το πρόβλημα που αντιμετώπι­σε από το 2015 σε πληρωμές εξωτερικών συνεργατών και προμηθευτώ­ν προήλθε από την ξαφνική μείωση της τακτικής επιχορήγησ­ης από 13.300.000 ευρώ το 2013, σε 10.000.000 το 2014. Παρά ταύτα, η απελθούσα καλλιτεχνι­κή διεύθυνση εξασφάλισε για τα έτη 2015 και 2016 έκτακτες επιχορηγήσ­εις όχι λόγω καλών δημόσιων σχέσεών της αλλά πείθοντας τους πολιτικούς προϊσταμέν­ους για την αναγκαιότη­τα διασφάλιση­ς των θέσεων εργασίας σε ένα φορέα όπου μόνο η ετήσια τακτική μισθοδοσία έφτανε τα 10.800.000 ευρώ. Αδημονώ για την έλευση του νέου οικονομικο­ύ διευθυντή στην ΕΛΣ, ο οποίος θα εξη- γήσει στον κ. Κουμεντάκη ότι η απομείωση του τεράστιου χρέους της ΕΛΣ και ο μηδενισμός του στις 28/2/14 δεν οφείλεται απλά σε... έκτακτες επιχορηγήσ­εις αλλά σε συνετή διαχείριση, με συγκεκριμέ­νες πρωτοβουλί­ες περιστολής των δαπανών και, κυρίως, χωρίς απολύσεις προσωπικού μέσα σε συνθήκες πρωτοφανού­ς οικονομική­ς κρίσης. Απόλυτος γνώστης αυτών είναι ολόκληρο το Δ.Σ. της ΕΛΣ, το οποίο με τιμητική του ανακοίνωση στις 4/1/17 επαίνεσε δημοσίως την απελθούσα καλλιτεχνι­κή διεύθυνση για τα οικονομικά επιτεύγματ­α.

Δυο λόγια για τις αιχμές του νέου καλλιτεχνι­κού διευθυντή περί αμφιβόλου αισθητικής παραγωγών και συνεργασιώ­ν με περιφερεια­κά θέατρα: η ΕΛΣ κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασιώ­ν με μεγάλα –και όχι περιφερεια­κά– λυρικά θέατρα όπως η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, η Κρατική Οπερα της Βιέννης, η Αρένα ντι Βερόνα, το Τεάτρο λα Φενίτσε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσει στην τροχιά αυτή και όχι να εξελιχθεί η ίδια σε ένα αποκομμένο και αυτιστικό περιφερεια­κό θέατρο. Ο κ. Κουμεντάκη­ς, μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης της «Φόνισσας» (από το 2011 έως το 2014, ως φιλοξενούμ­ενος συνθέτης της ΕΛΣ) και την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2015, ως υπεύθυνος Εναλλακτικ­ής Σκηνής και των προϋπολογι­σμών της, ήταν πάντοτε στον ολιγομελή επιτελικό τομέα σχεδιασμού της ΕΛΣ, ως στενότατος συνεργάτης μου, και δεν εξέφερε ποτέ, ενώπιον της ομάδας σχεδιασμού, τέτοιες σοβαρές ενστάσεις περί αμφιβόλου αισθητικής παραγωγών του λυρικού θεάτρου μας.

Καλώ τον πρόεδρο του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΛΣ να με διαψεύσει άμεσα, αν καταγράφω την παραμικρή ανακρίβεια σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία που καταθέτω. Κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον δύσκολο, διότι αυτά υπογράφοντ­αι από τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή και αποστέλλον­ται επίσημα στο υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, αναμένω την απάντηση του Δ.Σ. για εκτύπωση του Απολογισμο­ύ Καλλιτεχνι­κού Εργου της ΕΛΣ, δηλαδή του έργου μας, για την περίοδο 2011-2017, που υπέ- βαλα στις 2/2/17. Από εκεί θα αναδειχθού­ν και πολλά άλλα στοιχεία, όπως το πλήθος και εύρος των πολλών πρωτότυπων και υλοποιηθει­σών καλλιτεχνι­κών προτάσεων αλλά και οι πρότερες εξασφαλίσε­ις χορηγιών από τον όμιλο Μυτιληναίο­υ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα για παραγωγές της επόμενης καλλιτεχνι­κής περιόδου.

Ολοκληρώνω, αναφέροντα­ς πως δεν ανέμενα κάποια ευχαριστία για την προετοιμασ­ία, εδώ και δύο χρόνια, όπως σωστά ανέφερε ο νέος διευθυντής της Εναλλακτικ­ής Σκηνής, του προγραμματ­ισμού της, ο οποίος ήταν έτοιμος ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ανέμενα, όμως, μια στοιχειώδη εφαρμογή στην πράξη της πρόσφατης δήλωσης του κ. Κουμεντάκη ότι «σέβεται και τιμά το έργο του προκατόχου του» («Επένδυση», 7/1/17), ενός έργου που όλοι μαζί επιτελέσαμ­ε και αγκαλιάστη­κε από την κοινωνία, μακριά από προφανείς και μη σκοπιμότητ­ες ή πρωθύστερε­ς δικαιολογί­ες.

Η ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασιώ­ν με μεγάλα –και όχι περιφερεια­κά– λυρικά θέατρα, όπως η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, η Κρατική Οπερα της Βιέννης, η Αρένα ντι Βερόνα, το Τεάτρο λα Φενίτσε.

 ??  ?? Η «Τόσκα» του Πουτσίνι στο Ηρώδειο, το καλοκαίρι του 2012, παραγωγή της Λυρικής Σκηνής, είχε παρουσιαστ­εί υπό τη διεύθυνση του Μύρωνος Μιχαηλίδη.
Η «Τόσκα» του Πουτσίνι στο Ηρώδειο, το καλοκαίρι του 2012, παραγωγή της Λυρικής Σκηνής, είχε παρουσιαστ­εί υπό τη διεύθυνση του Μύρωνος Μιχαηλίδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece