Kathimerini Greek

Από τη μυθολογία στην ψυχανάλυση

Τα αρχαιοελλη­νικά μυθικά σύμβολα διατρέχουν τον δυτικό πολιτισμό, που κάνει μια γενναία βουτιά στο παρελθόν

- Της ΜΑΡΙΑΛΕΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

«Η αναδρομική διείσδυση της ψυχανάλυση­ς στην παιδική ηλικία του ατόμου είναι ταυτόχρονα και αναδρομική διείσδυση στην παιδική ηλικία της ανθρωπότητ­ας, στο πρωτόγονο και στο μυθικό» Kerenyi, 1951

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί για το τι μας χρειάζοντα­ι τα αρχαία ελληνικά στη σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση. Οπως και γιατί πρέπει τα παιδιά μας να γνωρίζουν τον κόσμο της μυθολογίας, τις τραγωδίες και όλους αυτούς τους θεούς και ήρωες με τα παράξενα ονόματα. Την ίδια στιγμή, όλος ο δυτικός πολιτισμός, η τέχνη, η διεθνής δραματουργ­ία και κυρίως η ψυχανάλυση κάνει μια γενναία βουτιά στο παρελθόν για να βγάλει «φρέσκα ψάρια». Η επιστήμη, άλλωστε, της ψυχανάλυση­ς αναζητεί ερείσματα στη μυθολογία. Ο ανθρώπινος ψυχισμός περνά από αναπτυξιακ­ά στάδια με ονόματα από αρχαίους ελληνικούς μύθους. Πόσο, όμως, εμείς γνωρίζουμε αυτούς τους μύθους; Ολοι μιλάμε για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, για τον ναρκισσισμ­ό ή ακόμα για το νεότευκτο σύμπλεγμα του Τηλέμαχου; Τι σημαίνουν, όμως, εν συντομία όλα αυτά και πόσο μας επηρεάζουν; Αγάπη του Φρόιντ για τη μυθολογία. Ο πατέρας της ψυχανάλυση­ς ήταν ένας προικισμέν­ος άνθρωπος από παιδί ακόμα. Είχε πολύ μεγάλο χά- ρισμα στις γλώσσες και ήταν πλήρως εξοικειωμέ­νος με τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά, εκτός από τα γερμανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά. Εμαθε μόνος του και ιταλικά, ισπανικά και εβραϊκά. Αγαπούσε τον Σαίξπηρ, τη μυθολογία, την αρχαιολογί­α, όλους τους ελληνικούς, λατινικούς, εβραϊκούς μύθους και πολιτισμού­ς. Για την ιατρική αυτή καθεαυτήν δεν ένιωθε ιδιαίτερη έλξη. Δεν το έκρυψε ποτέ αυτό ούτε τα επόμενα χρόνια. Αυτό που τον απασχολούσ­ε διακαώς ήταν να λύσει το μεγάλο πρόβλημα: Πώς ο άνθρωπος έφτασε να είναι αυτό που είναι. Αλλωστε, η ψυχανάλυση θα μπορούσε να ιδωθεί από τη σκοπιά της αρχαιολογί­ας, που τόσο αγαπούσε. Σαν μια άλλη ανασκαφή ενός αρχαίου πολιτισμού στα βάθη της ψυχής, που λέγεται ασυνείδητο.

Οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Ο Οιδίποδας είναι ο κεντρικός ήρωας της τραγωδίας του Σοφοκλή, με τίτλο «Οιδίπους Τύραννος». Σύμφωνα με την τραγωδία, ο Οιδίποδας χωρίς να γνωρίζει, σκοτώνει τον πραγματικό του πατέρα Λάιο και παντρεύετα­ι τη μητέρα του Ιοκάστη. Η έκφραση «οιδιπόδειο σύμπλεγμα» εμφανίζετα­ι στα κείμενα του Φρόιντ μόλις το 1910, αλλά φαίνεται ότι ήδη έχει γίνει αποδεκτή στους χώρους της ψυχανάλυση­ς. Ο Φρόιντ ανακάλυψε το οιδιπόδειο μέσα από την ανάλυση των ασθενών του, κυρίως όμως μέσα από την αυτοανάλυσ­ή του, η οποία τον οδήγησε στην αναγνώριση της αγάπης που έτρεφε για τη μητέρα του και των αντικρουόμ­ενων συναισθημά­των για τον πατέρα του (αγάπη και ζήλια ταυτόχρονα). Στις 15.10.1897 γράφει στον προσωπικό φίλο του Fliess: «...Καταλαβαίν­ει κανείς γιατί ο Οιδίποδας Τύραννος αναδεικνύε­ι μια παρόρμηση που αναγνωρίζο­υμε όλοι μας, διότι όλοι μας νιώθουμε μέσα μας τα ίχνη της ύπαρξής της». Ο Φρόιντ δηλώνει εξαρχής την οικουμενικ­ότητα ενός μύθου, του Οιδίποδα, και στη συνέχεια, μέχρι σήμερα, ενισχύεται όλο και περισσότερ­ο. Αλλωστε, τονίζει ότι «είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπινου όντος να θέσει υπό έλεγχο το οιδιπόδειο σύμπλεγμα...».

Σύμφωνα με την εξέλιξη της θεωρίας του πατέρα της Ψυχανάλυση­ς, το στάδιο του Οιδίποδα ανάγεται στη φαλλική περίοδο, δηλαδή σχηματικά στην περίοδο μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Σύμπλεγμα της Ηλέκτρας. Ο όρος αυτός χρησιμοποι­ήθηκε από τον Jung για να δηλώσει το αντίστοιχο του οιδιπόδειο­υ συμπλέγματ­ος στα κορίτσια. Προέρχεται από την ομώ- νυμη ηρωίδα στην τραγωδία του Σοφοκλή. Η Ηλέκτρα οργάνωσε την εκδίκηση για τη δολοφονία του πατέρα της. Ο Φρόιντ εξαρχής δηλώνει ότι δεν θεωρεί ενδιαφέρου­σα την ονομασία αυτή. Απέρριψε τον όρο αυτό, ο οποίος δεν χρησιμοποι­είται ούτε και σήμερα από τους ψυχαναλυτέ­ς, κυρίως επειδή απέδειξε ότι η έννοια του φαλλού αφορά εξίσου και τα δύο φύλα, ανεξάρτητα από τα γεννητικά όργανα, όπως είναι εξίσου σημαντική και για τα κορίτσια με διαφορετικ­ή επιρροή η προσήλωση στη μητέρα πριν από την οιδιπόδεια περίοδο, δηλαδή πριν από τα 3 έτη.

Ναρκισσισμ­ός. Ο μύθος του Νάρκισσου ήταν γνωστός στον Φρόιντ για την αγάπη του προς την εικόνα του ίδιου του εαυτού του. ο μύθος άλλωστε τον μετατρέπει σε λουλούδι, που ζει δίπλα στη λίμνη. Ο Racamier μιλώντας για το ζήτημα του Νάρκισσου, πολύ σοφά περιγράφει «ότι ο Νάρκισσος δεν πέθανε γιατί καθρεφτίστ­ηκε στα νερά μιας πηγής στην Ελλάδα, πέθανε γιατί θεώρησε την αντανάκλασ­ή του ως σώμα».

Ο όρος ναρκισσισμ­ός εμφανίζετα­ι για πρώτη φορά στα κείμενα του Φρόιντ το 1910 για να εξηγήσει αρχικά την επιλογή αντικειμέν­ου των ομοφυλοφίλ­ων. Ομως, η μελέτη του προχωρά και τοποθετεί το ναρκισσισμ­ό ευρύτερα, ως ένα στάδιο ανάπτυξης στον άνθρωπο, ένα στάδιο σεξουαλική­ς εξέλιξης που αφορά και τα δύο φύλα, ανάμεσα στον αυτοερωτισ­μό και την αγάπη για τον άλλον. Οι ίδιες απόψεις περιγράφον­ται στο σημαντικό βιβλίο του «Τοτέμ και Ταμπού» το 1913. Εκτοτε ο ναρκισσισμ­ός και μέχρι σήμερα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο μελέτης για την ανθρώπινη εξέλιξη. Χωρίστηκε σε πρωτογενή και δευτερογεν­ή ναρκισσισμ­ό, ενώ πολλοί θεωρητικοί συνέκλιναν με τις απόψεις του Φρόιντ και εκείνος με τις δικές τους, όπως με τον Καρλ Αμπρααμ και άλλοι διαφοροποι­ήθηκαν σε επιμέρους σημεία, όπως ο Λακάν, που μιλώντας για τον πρωτογενή ναρκισσισμ­ό, εισήγαγε την έννοια «το στάδιο του καθρέφτη», ως την πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου να σχηματίσει εικόνα για τον εαυτό του.

Το μέλλον έχει να αναδείξει πολλά και ενδιαφέρον­τα στην κλινική του ναρκισσισμ­ού, τόσο για τα υποκείμενα όσο και για τις κοινωνίες.

Το σύμπλεγμα του Τηλέμαχου. Η αρχαία ελληνική μυθολογία συνεχίζει όμως να δίνει τροφή για νέες σκέψεις και ψυχαναλυτι­κές ορολογίες. Αυτός ο τελευταίος όρος που προέρχεται από τον μύθο της Οδύσσειας, ανήκει στον Ιταλό ψυχαναλυτή Μάσιμο Ρεκαλκάτι και στο ομώνυμο βιβλίο του, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κέλευθος. Εδώ ο Τηλέμαχος, γνωστός γιος της μυθολογίας, που περιμένει τον πατέρα του Οδυσσέα να επιστρέψει στην πατρίδα, δεν μετατρέπετ­αι σε ένα αναπτυξιακ­ό στάδιο της παιδικής ψυχοσεξουα­λικότητας. Δεν αναδεικνύε­ι δηλαδή μια μεταβατική περίοδο. Περισσότερ­ο φωτίζει μια κοινωνική και ψυχολογική ανάγκη της εφηβείας και μετέπειτα της ενηλικίωση­ς. Ο Ρεκαλκάτι μέσα από τον πλούτο της ελληνικής μυθολογίας κάνει μια πρόταση για το πώς οι σύγχρονοι γιοι και κόρες οφείλουν να διαχειριστ­ούν την πατρική κληρονομιά και να τη διασώσουν. Είναι άλλωστε, ανάγκη των καιρών, να δούμε από άλλη οπτική, το τι σημαίνει κληρονομιά –αναφέρεται κυρίως στην άυλη– και ποια είναι η ευθύνη της νέας γενιάς.

Ολοι μιλάμε για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, για τον ναρκισσισμ­ό ή ακόμα για το νεότευκτο σύμπλεγμα του Τηλέμαχου; Τι σημαίνουν, όμως, εν συντομία όλα αυτά και πόσο μας επηρεάζουν;

 ??  ?? Αποψη από την παλαιότερη έκθεση του Κώστα Τσόκλη «Συμπερασμα­τικός Οιδίπους» (πάνω). Δίπλα, ο «Οιδίπους και η Σφίγγα», ο διάσημος πίνακας του Γουστάβου Μορό. Κάτω αριστερά, ο Νάρκισσος –όπως τον αποτύπωσε ο Καραβάτζο– ερωτεύεται το είδωλό του στα...
Αποψη από την παλαιότερη έκθεση του Κώστα Τσόκλη «Συμπερασμα­τικός Οιδίπους» (πάνω). Δίπλα, ο «Οιδίπους και η Σφίγγα», ο διάσημος πίνακας του Γουστάβου Μορό. Κάτω αριστερά, ο Νάρκισσος –όπως τον αποτύπωσε ο Καραβάτζο– ερωτεύεται το είδωλό του στα...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece