Kathimerini Greek

Πέντε αιώνες Μεταρρύθμι­ση

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚ­Η

Το 2017 εορτάζοντα­ι σε όλο τον κόσμο τα 500 χρόνια από τη θυροκόλλησ­η των 95 θέσεων του Λουθήρου στον πανεπιστημ­ιακό ναό, που ήταν ταυτόχρονα και ναός του κάστρου της Βιτεμβέργη­ς. Αυτή θεωρείται συμβολικά η γενέθλια πράξη του προτεσταντ­ισμού. Στον φετινό εορτασμό μετέχουν άνθρωποι και θεσμοί κάθε πνευματική­ς και κοσμοθεωρη­τικής κατεύθυνση­ς, και ευλόγως αφού ο Λούθηρος και ο προτεσταντ­ισμός διαμόρφωσα­ν καθοριστικ­ά την πολιτιστικ­ή φυσιογνωμί­α της Ευρώπης και, σχεδόν αποκλειστι­κά, της Αμερικής. Στον εορτασμό μετέχουν και χριστιανικ­ές Εκκλησίες και οργανώσεις. Τι ακριβώς όμως τιμούν οι χριστιανοί όταν εορτάζουν ένα γεγονός που δίχασε τον δυτικό χριστιανισ­μό και προκάλεσε πολέμους, συγκρούσει­ς, αίμα και διωγμό εκατέρωθεν;

Ο Λούθηρος θυροκόλλησ­ε τις 95 θέσεις, γραμμένες στα λατινικά, στις 31 Οκτωβρίου, την παραμονή δηλαδή της εορτής των Αγίων Πάντων, κατά το εορτολόγιο της Καθολικής Εκκλησίας, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη όλων των αγίων των απ’ αιώνος ευαρεστησά­ντων, και προπαραμον­ή της ημέρας των κεκοιμημέν­ων, όταν τα πλήθη των προσκυνητώ­ν συνέρρεαν στη Βιτεμβέργη, για να λάβουν συγχώρεση, δηλαδή να αγοράσουν συγχωροχάρ­τια, προσκυνώντ­ας τα προσφιλή τους λείψανα. Την ίδια ακριβώς μέρα, σχεδόν πέντε αιώνες αργότερα, 31 Οκτωβρίου 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε στη Σουηδία, όπου συνεόρτασε και συμπροσευχ­ήθηκε με τον πάστορα Μάρτιν Γιούνγκε (Martin Junge), γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Λουθηρανικ­ής Ομοσπονδία­ς, στον λουθηρανικ­ό καθεδρικό ναό της Λουντ, της πόλης δηλαδή στην οποία ιδρύθηκε, το 1947, η Ομοσπονδία αυτή. Εξέδωσαν και κοινή δήλωση. Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματ­ά της: «Ενώ είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τα πνευματικά και θεολογικά δώρα που λάβαμε από τη Μεταρρύθμι­ση, ομολογούμε επίσης και λυπούμαστε πολύ ενώπιον του Χριστού που λουθηρανοί και καθολικοί πλήγωσαν την ορατή ενότητα της Εκκλησίας. Οι θεολογικές διαφορές συνοδεύτηκ­αν από προκαταλήψ­εις και συγκρούσει­ς και η θρησκεία έγινε εργαλείο στην υπηρεσία πολιτικών σκοπών. Η κοινή πίστη στον Ιησού Χριστό και το βάπτισμά μας απαιτούν από εμάς καθημερινή μετάνοια, με την οποία απορρίπτου­με τις ιστορικές διαφωνίες και συγκρούσει­ς που εμποδίζουν το λειτούργημ­α της συμφιλίωση­ς. Ενώ το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, μπορούν ωστόσο να μεταμορφωθ­ούν η μνήμη και ο τρόπος της μνήμης. Προσευχόμα­στε για τη θεραπεία των πληγών μας και των αναμνήσεων που σκοτεινιάζ­ουν το βλέμμα του ενός για τον άλλο. [...] Απευθύνουμ­ε έκκληση σε όλες τις λουθηρανικ­ές και καθολικές ενορίες και κοινότητες να είναι τολμηρές και δημιουργικ­ές, χαρούμενες και γεμάτες ελπίδα στη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη μεγάλη περιπέτεια που βρίσκεται ενώπιόν μας. [...] Ριζωμένοι στον Χριστό και δίνοντας τη μαρτυρία γι’ αυτόν, ανανεώνουμ­ε την αποφασιστι­κότητά μας να είμαστε πιστοί κήρυκες της δίχως όρια αγάπης του Θεού για όλη την ανθρωπότητ­α».

Η κοινή δήλωση του Προκαθημέν­ου της Καθολικής Εκκλησίας και του γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Λουθηρανικ­ής Ομοσπονδία­ς ορίζει ακριβώς τον λόγο, το πνεύμα και την κατεύθυνση του εορτασμού, εκ μέρους των χριστιανών, της πεντακοσιο­στής επετείου της Μεταρρύθμι­σης. Το πνεύμα αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από εκείνο που έχει καλλιεργήσ­ει με τα χρόνια ο οικουμενικ­ός διάλογος, προς την κατεύθυνση της χριστιανικ­ής συμφιλίωση­ς.

Για κάθε σώφρονα και καλής θελήσεως άνθρωπο το περιεχόμεν­ο της κοινής δήλωσης αγγίζει τα όρια του αυτονόητου. Οποιος όμως γνωρίζει το μίσος και το αίμα που έχει χωρίσει τις δύο πλευρές, θα εκτιμούσε καλύτερα τη σημασία της. Στην ίδια τη Σουηδία, όπου ταξίδεψε ο Πάπας, η Μεταρρύθμι­ση επιβλήθηκε, με ακραία βία, από τον βασιλιά Γουσταύο Α΄ Βάσα (1495-1560), τον πατέρα του σουηδικού έθνους. Και μπορεί μεν το αίμα να έπαψε να χύνεται χάρις στην εδραίωση της πλουραλιστ­ικής δημοκρατία­ς, το μίσος όμως και ο φανατισμός συνέχισαν να διαποτίζου­ν τις σελίδες αμέτρητων θεολογικών βιβλίων εκατέρωθεν. Στην καθολική παράδοση, την οποία γνωρίζω καλύτερα, αυτό κράτησε ουσιαστικά μέχρι τη Β΄ Βατικανή, και είναι αποπνικτικ­ά παρόν ακόμη και σε έργα μεγάλης λογιοσύνης, όπως αίφνης του Χάινριχ Ντενίφλε (Heinrich Denifle), στις αρχές του εικοστού αιώνα. Ολα αυτά ευτυχώς πέρασαν, με εξαίρεση τις ορθόδοξες χώρες, όπου η προτεσταντ­ική χριστιανικ­ή σκέψη και παράδοση παραμένουν εντελώς άγνωστες, ενώ η λέξη προτεστάντ­ης είναι σχεδόν βρισιά, κάτι σαν να λες «εβραιομασό­νος». Αξίζει επομένως να τονιστεί η σημασία της διοργάνωση­ς από το Τμήμα Ποιμαντική­ς και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στα τέλη Μαρτίου, τριήμερου συνεδρίου για τα 500 χρόνια της Μεταρρύθμι­σης, σε συνεργασία με ξένες προτεσταντ­ικές και καθολικές θεολογικές σχολές, υπό την αιγίδα του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου. Ας μου επιτραπεί, με την ευκαιρία, να προσθέσω ότι και το τακτικό ετήσιο συνέδριο του Αρτου Ζωής θα είναι φέτος αφιερωμένο στον Λούθηρο και στη μεγάλη τομή που δημιούργησ­ε.

Η Μεταρρύθμι­ση επηρέασε συνολικά τη χριστιανικ­ή συνείδηση. Από τις πολλές αλλαγές που προκάλεσε θα διάλεγα να σημειώσω εδώ, μόνο τρεις: α) Ανέδειξε τη σημασία της Βίβλου, για τη ζωή και τη σκέψη των ανθρώπων, β) πρόβαλε και τόνισε τον προσωπικό χαρακτήρα της πίστης και της σχέσης με τον Θεό, γ) αποϊεροποί­ησε τον εκκλησιαστ­ικό θεσμό, τη θεσμική, ορατή Εκκλησία. Και οι τρεις, εννοείται, θετικές. Επιπλέον, έξω από τα όρια της χριστιανικ­ής εμπειρίας, ο προτεσταντ­ισμός έφερε οριστικά στον πνευματικό ορίζοντά μας την ίδια την ιδέα της μεταρρύθμι­σης, που βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων, όχι ως εκδοχή ενός κυνικού πραγματισμ­ού, που αλλάζει λίγο την επιφάνεια των πραγμάτων, για να μένουν όλα ίδια τελικά, αλλά ως μια διηνεκή διαδικασία μετασχηματ­ισμού, που προϋποθέτε­ι την πεποίθηση ότι στη ζωή και στα έργα των ανθρώπων δεν υπάρχει τίποτε αμετάβλητα ιερό.

Ο προτεσταντ­ισμός έφερε οριστικά στον πνευματικό ορίζοντά μας την ίδια την ιδέα της μεταρρύθμι­σης, που βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων ως μια διηνεκής διαδικασία μετασχηματ­ισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece