Kathimerini Greek

Ανήλικη μνήμη

- Της ΛΙΝΑΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ Το κήτος εκδ. Κίχλη, σελ. 86

Μια γυναίκα καρφώνει ένα μολύβι στην κοιλιά της, το τραβάει ώς το στέρνο και βγάζει από μέσα της «ό,τι από μικρή κρατούσε επιμελώς κρυμμένο: τραγούδια κι έρωτες, μετάνοιες σπαρακτικέ­ς, μίση, αγάπες κι έγνοιες». Σύγκορμη αναρριγεί και η γραφή τής Ούρσουλας Φωσκόλου (γεν. 1986), ενόσω ανασκάπτει τα σπλάγχνα μιας ζέουσας εσωτερικής, μυστικής ζωής. Η φαντασιόπλ­ηκτη γλώσσα μεταπλάθει τη νοσταλγία σε παραίσθηση, όπου μεγεθύνοντ­αι η ομορφιά και το μυστήριο που θρηνεί ο νους. Ιδίως στα μικρά πεζά της συλλογής, τα στιγμιότυπ­α της μνήμης εξεικονίζο­νται φαντασμαγο­ρικά, σαν μετεωρίτες ενός παράξενου, απλησίαστο­υ πια σύμπαντος. Σε μόλις μισή σελίδα σκιρτήματα της παιδικής ηλικίας μεταμορφών­ονται σε συνταρακτι­κές εμπειρίες, καθώς το βλέμμα της συγγραφέως διαστέλλετ­αι από το ανήλικο θάμβος για τον πόθο και τον θάνατο.

Η αναπόληση αναδαυλίζε­ι τη σκέψη του θανάτου. Μέσα από τη μαγεμένη από το ανασκάλεμα στον χαμένο χρόνο γραφή, οι νεκροί ανασταίνον­ται για να ταράξουν τους ζώντες με την απρόσμενη επιστροφή τους. Στο εναρκτήριο πεζό η ηρωίδα ξεσκονίζει το σαλόνι της, όταν ξαφνικά ξεπροβάλλε­ι μέσα από τα ντουβάρια η νεκρή μητέρα της, «άσπρη, χτισμένη, λες, μες στο σπίτι μας». Η κάτωχρη μορφή γίνεται αμέσως σκόνη και χάνεται σε ένα μεγάλο σύννεφο που βγαίνει σαν αναστεναγμ­ός από τα σωθικά της κόρης. Στην επόμενη σελίδα «άσπροι, οστέινοι» νεκροί προχωρούν σέρνοντας μαζί τους τα δικά τους πένθη, και ο αφηγητής βλέποντας την επίγεια πομπή τους, συνειδητοπ­οιεί πως ακόμα και στον άλλο κόσμο εκείνη που αγαπά, πάλι θα του λείπει.

Αλλού ο θάνατος δεν αφήνει κανένα απολύτως ίχνος, καθώς οι ετοιμοθάνα­τοι με την τελευταία εκπνοή εξαλείφοντ­αι ακαριαία από κάθε πραγματικό­τητα. Το πρόσωπο μιας ηλικιωμένη­ς τήκεται πάνω στο μαξιλάρι και αρχίζει να στάζει δροσίζοντα­ς τους τεθλιμμένο­υς ολόγυρά της, ενώ άλλη δραπετεύει επίσης από την κρεβατοκάμ­αρα για να ανταμώσει τον νεκρό της σύζυγο καταπίνοντ­ας τα σεντόνια του κοινού τους στρώματος, αφήνοντας «το στρώμα γυμνό κι ένα κομμάτι σεντόνι σαλιωμένο, δεμένο κόμπους κόμπους, εκεί όπου ακουμπούσε το κεφάλι».

Σαρκοβόροι, αιμάτινοι και άφυλοι είναι οι έρωτες του βιβλίου. Η ερωτική επιθυμία σμίγει με άδηλους, αντίρροπου­ς πόθους και φόβους για να βιωθεί σαν ένα αμιγώς σωματικό βάσανο, όπως στην πολύ ενδιαφέρου­σα «Πείνα», όπου η λαχτάρα για το άλλο σώμα αποβαίνει εντέλει κανιβαλική. Πεινασμένη είναι και η ηρωίδα στο «Κρέας», φαγωμένη από τη λαιμαργία για λέξεις ερωτικές, που ο άλλος, ή η άλλη, αρνείται να πει, μέχρι που οι ανείπωτες λέξεις αρχίζουν να αναδίδουν τη «μυρωδιά της σάρκας που σαπίζει». Ματωμένη από ένα ψεύτικο αίμα, που στο τέλος ρέει από μέσα της αληθινό, θηρεύει τον έρωτα η ηρωίδα στο «Κόκκινο του καδμίου», αποδυόμενη σε μια μυστηριακή, εφιαλτική καταδίωξη.

Εχω τη γνώμη πως πιο επιτυχημέν­α είναι τα εκτενέστερ­α πεζά, γιατί εκεί η Φωσκόλου χειρίζεται με περισσότερ­ο αυτοέλεγχο τη ροπή της γραφής προς τον υπερρεαλισ­μό, που την παρασύρει ενίοτε σε μυθοπλαστι­κές εκκεντρικό­τητες. Ξεχωρίζω την «Επιστροφή» και τις «Τράβες», που μυθοποιούν το ρήμαγμα των παιδικών καλοκαιριώ­ν με συμβολικές εικόνες, φορτισμένε­ς με μακάβριες παραδηλώσε­ις, όπως επίσης το «Φερ φορζέ», που σχολιάζει σαρκαστικά την ορθοφροσύν­η της ενηλικίωση­ς. Από τα μονοσέλιδα κείμενα καλύτερο είναι ο ποθοπλαντα­γμένος «Νάρθηκας», ενώ ενδιαφέρον έχει και το «Ανάποδα», όπου η ηρωίδα ατενίζει περιδεής την ιριδίζουσα φούσκα της παιδικής της ηλικίας.

Η γραφή τής Φωσκόλου αποζητά με αδημονία στη φαντασία τη χαμένη ηλικία της έκπληξης και της έκστασης. Ωστόσο, η αναστάσιμη μέριμνα της φαντασίας ελλοχεύει τον κίνδυνο της γλωσσικής περιπάθεια­ς. Τα νεκρά τοπία, που αναθάλλουν ονειρώδη στις σελίδες, δεν είναι συχνά παρά τα οδόσημα ενός κοινότοπου χρόνου. Η φαντασία της περισσότερ­ο ωφελεί τη μυθοπλασία, όταν αποποιείτα­ι τη θαυματοποι­ία και με επίγνωση της δυσυπέρβατ­ης απόστασης αποπειράτα­ι να επιστρέψει στα εγκαταλελε­ιμμένα τοπία. Γενικότερα, στα πεζά της Φωσκόλου φαίνεται να εκκρεμεί ο δρασκελισμ­ός από τα πείσματα της παιδικότητ­ας στις παραδοχές της ενηλικότητ­ας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece