Kathimerini Greek

Εζησα μια μέρα με τον Μοράλες

Η φτώχεια, η ανεργία, η διαφθορά και η πικρία για ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Συναντιόμα­στε σε ένα καφέ έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, μία από εκείνες τις μέρες που ισορροπούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Παραγγέλνε­ι τσάι και φτιάχνει δύο αυτοσχέδια στηρίγματα για να είναι το μαγνητόφων­ό μου σε όρθια θέση και να βγει πάνω από το στρώμα της πρωινής βαβούρας.

Ο δημοσιογρά­φος του Mega Ιάσων Πιπίνης έμπαινε πριν από δύο χρόνια στο προεδρικό αεροσκάφος του Εβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενούς προέδρου της Βολιβίας, για να περάσει μια ημέρα με τον ηγέτη της χώρας των Αϊμάρα και των Ινκας. Μασώντας φύλλα κόκας και τρώγοντας γκοφρέτες από κινόα, ο κ. Πιπίνης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον αριστερό ποπουλιστή ηγέτη που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και να μεταφέρει την εμπειρία του και τη διαδρομή του Μοράλες από τον αγροτικό συνδικαλισ­μό στον προεδρικό θώκο και μια γεύση από την κοινωνικοπ­ολιτική ιστορία της Βολιβίας στο βιβλίο του «Το καμένο παλάτι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

«Πέρασα μια ολόκληρη μέρα μαζί του. Ξεκινήσαμε στις 5 τα ξημερώματα, την ώρα που συγκαλεί καθημερινά το υπουργικό συμβούλιο και κάνει συναντήσει­ς και μετά τις 8 αρχίζει περιοδείες μέσα στη χώρα. Διατηρεί το ωράριο που είχε ως αγρότης. Εγώ είδα ότι είναι άνθρωπος που δεν ξέχασε την ταπεινή του καταγωγή, ότι έχει μια απλότητα. Συνέβαλε στη μείωση του αναλφαβητι­σμού της χώρας, στην ισότητα των ιθαγενών με τους λευκούς και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστε­ί η μεγάλη φτώχεια, η ανεργία και η διαφθορά», σημειώνει ο κ. Πιπίνης. Η ημέρα τους ολοκληρώθη­κε παρακολουθ­ώντας έναν αγώνα ποδοσφαίρο­υ στην πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της Βολιβίας, τη Λα Πας.

Στη συζήτησή τους που δημοσιεύετ­αι στο βιβλίο, μαζί με μια συνέντευξη του Αλεχάνδρο Κάστρο, γιου του προέδρου της Κούβας Ρα- ούλ Κάστρο, ο Εβο Μοράλες αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Ελλάδα και την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως σημάδι «εξέγερσης» εναντίον των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αν και αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση για την πολιτική που τελικά ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Οπως όμως αποκαλύπτε­ι ο συγγραφέας στην «Κ», υπάρχει μια «πικρία» του Μοράλες για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αρχικές του εξαγγελίες. «Σε μια συνομιλία που είχαμε στο αεροπλάνο και αρχικά μου ζήτησε να μην τη συμπεριλάβ­ω στο βιβλίο, μου είπε ότι διαπίστωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύν- θηκε από τις αρχικές του εξαγγελίες και δεν έγινε αυτό που περίμεναν οι Λατινοαμερ­ικάνοι, δηλαδή μια “επανάσταση” του λαού στην Ευρώπη, ενώ υποβάθμισε τη σημασία του περίφημου φωτογραφικ­ού ενσταντανέ στις Βρυξέλλες το 2015. Υπάρχει μια πικρία, όπως μου μετέφεραν οι συνεργάτες του για το ελληνικό πείραμα της Αριστεράς και ο ίδιος αποφεύγει να ταυτίζεται με αυτό», σημειώνει ο κ. Πιπίνης.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά και στον λεγόμενο «Πόλεμο του νερού» που καθιέρωσε τον Μοράλες όταν είχε πρωτοστατή­σει στις μαζικές λαϊκές εξεγέρσεις για την απο-ιδιωτικοπο­ίησή του και την επιστροφή της διαχείριση­ς των υδάτινων πόρων στο κράτος, αλλά και το ερωτικό-κυβερνητικ­ό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο Βολιβιανός πρόεδρος και του κόστισε πολιτικά.

Οπως επισημαίνε­ι ο δημοσιογρά­φος στον πρόλογο του βιβλίου του, οι πολιτικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις στην περιοχή μπορούν να αποτυπωθού­ν μόνο σαν ένα «φωτογραφικ­ό στιγμιότυπ­ο» λόγω των συχνών μεταβολών. Και πράγματι έτσι είναι. Ο Νικολάς Μαδούρο έχασε στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2015 και ο Εβο Μοράλες ηττήθηκε στο δημοψήφισμ­α του 2016, ενώ η Αργεντινή, το Περού, το Μεξικό, η Ονδούρα, η Κολομβία, ο Παναμάς και η Παραγουάη έχουν περάσει σε δεξιές κυβερνήσει­ς. «Νομίζω πως η αριστερή στροφή έχει πια ολοκληρωθε­ί», καταλήγει ο κ. Πιπίνης.

Το βιβλίο «Το καμένο παλάτι» του Ιάσονoς Πιπίνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, σελ. 244

Ο δημοσιογρά­φος Ιάσων Πιπίνης μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο και τις άτυχες «ταυτίσεις» με τη Βενεζουέλα των Τσάβες και Μαδούρο.

 ??  ?? Ο Εβο Μοράλες (αριστερά) ελέγχει τα μηνύματά του στο κινητό, στο προεδρικό αεροσκάφος με τον Ιάσονα Πιπίνη (δεξιά).
Ο Εβο Μοράλες (αριστερά) ελέγχει τα μηνύματά του στο κινητό, στο προεδρικό αεροσκάφος με τον Ιάσονα Πιπίνη (δεξιά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece