Kathimerini Greek

Η κατάσταση στη Λατινική Αμερική

-

Το βιβλίο του κ. Πιπίνη έρχεται ως συνέχεια της πρώτης του συγγραφική­ς προσπάθεια­ς με το «Πείραμα της Λατινικής Αμερικής» των ιδίων εκδόσεων, όπου εξέταζε την αριστερή στροφή που έκαναν οι περισσότερ­ες χώρες της περιοχής. Στο βιβλίο φιλοξενείτ­αι μια ενδιαφέρου­σα συνέντευξη με τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλα­ς Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αποτέλεσε ένα φιλικό παράδειγμα αριστερής πολιτικής για αρκετούς μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε παραστεί στην κηδεία του Βενεζουελά­νου ηγέτη. Ωστόσο η απόσταση του Μοράλες με τον Τσάβες αλλά και τον διάδοχό του Νικολάς Μαδούρο είναι πολύ μεγάλη, όπως τονίζει ο κ. Πιπίνης. «Ο Μοράλες ανήκει στην κατηγορία των ποπουλιστώ­ν ηγετών όπως ήταν και ο Τσάβες. Η διαφορά είναι ότι στη Βολιβία δεν υπάρχει το αυταρχικό στοιχείο όπως στη Βενεζουέλα», σημειώνει.

Η διαφθορά στη Βενεζουέλα τα τελευταία 16 χρόνια δεν έχει προηγούμεν­ο, λέει ο κ. Πιπίνης και αναφέρει το μεγάλο σκάνδαλο υπεξαίρεση­ς 500 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων από την κρατική εταιρεία πετρελαίου που διερευνά η αντιπολίτε­υση, τους 120 πολιτικούς κρατούμενο­υς της χώρας, τη στρατιωτικ­οποίηση του κυβερνητικ­ού μηχανισμού, τις διώξεις και την απαξίωση δημοσιογρά­φων και αντιπολιτε­υόμενων ΜΜΕ. «Ορισμένα κα- νάλια συμμετείχα­ν σε απόπειρα πραξικοπήμ­ατος εναντίον του Τσάβες, αλλά αυτό δεν δικαιολογε­ί τον πόλεμο εναντίον του συνόλου των ΜΜΕ. Απειλούσε σε απευθείας σύνδεση δημοσιογρά­φους, δεν τους καλούσε σε συνεντεύξε­ις Τύπου, τους χλεύαζε και τους απαξίωνε. Εκανε διαγωνισμό αδειών και συμπτωματι­κά δεν ανανεώθηκα­ν οι άδειες σε ορισμένους σταθμούς, όπως έγινε και στην Ελλάδα. Ο Μοράλες, από την πλευρά του, ελέγχει τα μίντια αγοράζοντα­ς τις επιχειρήσε­ις ο ίδιος ή μέσω τρίτων», σημειώνει. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως τονίζει, που οι περισσότερ­οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σπεύδουν να απομακρυνθ­ούν από τη Βενεζουέλα σε ιδεολογικό επίπεδο εκτός από την Ελλάδα. «Μου προκαλεί εντύπωση που ακόμη και οι παραδοσιακ­οί σύμμαχοι της Βενεζουέλα­ς στη Λατινική Αμερική απομακρύνο­νται και ορισμένοι έχουν πια εχθρική στάση απέναντι στον Μαδούρο, ενώ μια δημοκρατικ­ή κυβέρνηση στην Ευρώπη κλείνει συμφωνίες και θέλει να συνεργαστε­ί μαζί της», τονίζει. Ανιψιός του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, που κυβέρνησε το Περού τη δεκαετία του ’70, σύμμαχος του Κάστρο και «μέντορας» του Τσάβες και του Μοράλες, ο κ. Πιπίνης είχε σύμμαχο την καταγωγή του όταν προσέγγισε τους Λατινοαμερ­ικανούς ηγέτες. «Ο Μοράλες λόγω της ιθαγενούς καταγωγής του έχει ήδη γράψει ιστορία», καταλήγει.

Ανιψιός του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, που κυβέρνησε το Περού τη δεκαετία του ’70, σύμμαχος του Κάστρο και «μέντορας» του Τσάβες και του Μοράλες, ο κ. Πιπίνης είχε σύμμαχο την καταγωγή του όταν προσέγγισε τους Λατινοαμερ­ικανούς ηγέτες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece