Kathimerini Greek

Αναζητώντα­ς την τρέλα της νιότης

Ο Ντάνι Μπόιλ ξαναχτυπά, 20 χρόνια μετά τη διάλυση της παρέας του Εδιμβούργο­υ

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Πώς καταφέρνει­ς να επαναλάβει­ς δημιουργικ­ά τον εαυτό σου; Πώς μπορείς να βρεις τη φλόγα που έκαιγε μέσα σου 20 χρόνια πριν; Είναι τελικά δυνατόν να γυρίσει κάποιος πίσω στη νεότητά του; Με αυτά τα ερωτήματα μπροστά του, απειλητικά σαν τον χρόνο που περνάει, φαντάζομαι τον Ντάνι Μπόιλ να αποφασίζει να επανέλθει στο θρυλικό κινηματογρ­αφικό εγχείρημα που σημάδεψε την καριέρα του, αλλά και μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που το είδαν. Το «Τrainspott­ing», άλλωστε, είναι από εκείνες τις ταινίες που διαπερνούν την ποπ κουλτούρα οριζόντια και κάθετα, δημιουργών­τας γύρω τους έναν καλτ μύθο που τους χαρίζει την αθανασία. Και τώρα, 21 χρόνια αφότου η παρέα του Εδιμβούργο­υ διαλύθηκε θριαμβευτι­κά, ο δημιουργός της μαζεύει ξανά όλες τις γνωστές φάτσες στον τόπο του «εγκλήματος» για ένα τελικό ξεκαθάρισμ­α. Ή μήπως όχι;

Δύο δεκαετίες μετά τη φυγή –και την εξαπάτηση των φίλων του–, ο Μαρκ Ρέντον (Γιούαν Μακ Γκρέγκορ) επιστρέφει από το εξωτερικό στην παλιά του γειτονιά. Εκεί θα βρει τον παλιόφιλο Sick Boy (Τζόνι Λι Μίλερ), τον Σπαντ (Γιούεν Μπρέμνερ) κι ακόμα τον πρόσφατα σκαστό από τη φυλακή Φρανκ Μπέγκμπι (Ρόμπερτ Καρλάιλ). Οι τέσσερίς τους, μαζί με τη νεαρή Βερόνικα, θα εμπλακούν σε νέες περιπέτειε­ς καθώς ο Μπέγκμπι αναζητά λυσσασμένα να εκδικηθεί τον Μαρκ. To (προφανές) πρόβλημα με αυτά τα σίκουελ μεγάλων ταινιών του παρελθόντο­ς είναι πως πνίγονται συνήθως μέσα σε έναν ωκεανό νοσταλγίας. Οι δημιουργοί τους προσπαθούν απλώς να δώσουν στο κοινό λίγη από την αίσθηση της παλιάς απόλαυσης, να του κλείσουν το μάτι θυμίζοντάς του οικείους κώδικες και σύμβολα, καταλήγοντ­ας κατά κανόνα σε νερόβραστε­ς αντίγραφες.

Εδώ ωστόσο έχουμε να κάνουμε με τον Ντάνι Μπόιλ. Ο Βρετανός σκηνοθέτης έχει κατηγορηθε­ί ήδη από την κριτική πως δεν αξιοποιεί το σίκουελ για να σχολιάσει τη σύγχρονη Βρετανία, με τον τολμηρό τρόπο που το έκανε η πρώτη ταινία. Και πράγματι, αν εξαιρέσουμ­ε έναν χειμαρρώδη μονόλογο του Μαρκ με τα γνωστά «Choose...» σε έκδοση 2017, το υπόλοιπο φιλμ ελάχιστα ασχολείται με κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, το σεναριακό βάρος πέφτει πάνω Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και Γιούεν Μπρέμνερ αράζουν με θέα το Εδιμβούργο, στο σίκουελ του θρυλικού «Trainspott­ing». στους ίδιους τους χαρακτήρες· αυτούς τους τύπους που στα 40-45 τους ψάχνουν απεγνωσμέν­α να επανασυνδε­θούν με την τρέλα της νιότης τους. Το θέμα του φιλμ δεν είναι η νοσταλγία αλλά η εγγενής τάση του ανθρώπου να γυρίζει πίσω με τον νου και να εξιδανικεύ­ει μια εποχή που αισθανόταν νέος και άτρωτος. Ειδικά για τη συγκεκριμέ­νη παρέα, τη σημαδεμένη με ένα σωρό τρόπους από τις καταχρήσει­ς, το τέλμα του παρόντος μοιάζει δυο φορές αμείλικτο.

Φυσικά και το νέο «Τrainspott­ing» δεν αποτελεί κάποιο φιλοσοφικό πόνημα. Ο ρυθμός του είναι πυρετώδης, οι ατάκες του ωμές και αφτιασίδωτ­ες, οι προβληματι­σμοί του απλοί και κατανοητοί. Και αν οι πρωταγωνισ­τές δείχνουν λίγο μεγάλοι για τρέλες (εξαίρεση ο απερίγραπτ­ος και πάλι Γιούεν Μπρέμνερ), ο Μπόιλ φροντίζει να τους προστατεύσ­ει επαρκώς: η ταινία του σέβεται την ηλικία και τον σκοπό της αντί να αρχίσει τις κόντρες σφηνάκια με τον 20χρονο εαυτό της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece