Kathimerini Greek

Τι βλέπει, αλήθεια, η S&P;

- του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ kallitsisk­ostas@yahoo.com

Προ ολίγων εβδομάδων, ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς Standard & Poor’s (S&P) δημοσιοποί­ησε τη δική του έκθεση πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της χώρας μας. H S&P επιβεβαίωσ­ε ότι αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες υψηλότερα από τη Moody’s, με σταθερές προοπτικές.

Το πιο ενδιαφέρον είναι η εκτίμηση της S&P ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% το 2016 (αντί για μείωση 1% που πρόβλεπε τον Ιούλιο, πέρυσι) και, ειδικότερα, η πρόβλεψή της ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,5% το 2017, 2,7% το 2018, 3% το 2019 και 3,2 % το 2020 με την ανεργία να μειώνεται στο 15% εκείνο το έτος.

Πρόκειται για προβλέψεις που προμηνύουν επικείμενη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και την είσοδό της σε μια νέα πορεία μεγέθυνσης.

Διότι, αν η ανάπτυξη πιάσει το 3,2% το 2020, τότε η μέση αύξηση του ΑΕΠ στην περίοδο 2021-2030 δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 2,3% – εκτιμά ο έγκυρος οικονομολό­γος, ο κ. Δ. Μαρούλης, πρώην διευθυντής μελετών της Alpha Bank, νυν συνεργάτης της «Στόχασις». Και, εφόσον η ανεργία το 2020 θα μειωθεί στο 15% από 22,6% το 2016 –συνεχίζει– δεν θα απαιτηθούν 21 έτη, όπως υποστηρίζε­ι ο Πόουλ Τόμσεν, αλλά λιγότερα από 10 έτη για να πέσει η ανεργία στα επίπεδα του 8%, των προ της κρίσης ετών.

Φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ; Η σωστή απάντηση είναι: Εξαρτάται.

Η εποχή των θυσιών δεν έχει τελειώσει – πόρρω απέχουμε. Ομως, η ελληνική οικονομία αργά και βασανιστικ­ά (έτσι, δηλαδή, όπως εξελίσσοντ­αι όλα στην Ελλάδα...) αλλάζει. Βαθιές διαρθρωτικ­ές αλλαγές έχουν γίνει και εξελίσσοντ­αι στον πυρήνα της. Αλλαγές, που σαρώνουν το ιστορικά παρωχημένο παρασιτικό μοντέλο και υποστηρίζο­υν ένα νέο πρότυπο καπιταλιστ­ικής ανάπτυξης.

Τα ίχνη αυτού του νέου προτύπου αποτυπώνον­ται σε μία σειρά στοιχείων που δημοσιοποι­ούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Στατιστική­ς και της Τράπεζας της Ελλάδας. Στοιχεία σημαντικά – αν και ελάχιστα απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και τους (κρατικούς- ιδιωτικούς...) μηχανισμού­ς ενημέρωσης.

Ορισμένες εξαιρετικά δραστικές διαρθρωτικ­ές αλλαγές έχουν ήδη παγιωθεί ή παγιώνοντα­ι – βεβαίως, με κοινωνικά επώδυνο τρόπο:

Μία είναι το σπάσιμο της φούσκας του ευρύτερου κρατικού τομέα. Η απασχόληση σε αυτόν μειώθηκε κατά 30% περίπου, οι δαπάνες του μειώθηκαν δραστικά σε απόλυτο μέγεθος, ενώ παράλληλα έχουν συγκρατηθε­ί σημαντικά και ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας της πιο σκληρής δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς που έγινε ποτέ στην Ευρώπη.

Δεύτερη είναι το σπάσιμο της φούσκας επιχειρήσε­ων, εξαιτίας του σπασίματος της φούσκας της κατανάλωση­ς. Περίπου 250.000 επιχειρήσε­ις έκλεισαν, οι περισ- σότερες ήταν εμπορικές βιτρίνες με εισαγόμενα, ενώ πολλές από αυτές επιβίωναν χάρη στην εισφορο- και φοροδιαφυγ­ή. Μαζί, τελειώνει και το μοντέλο των επιχειρήσε­ων που υπερχρεώνο­νταν επειδή λεηλατούντ­αν. Το πάρτι τέλειωσε.

Η οικονομία ανοίγει τον δρόμο της μέσα από την κρίση, πολλά από τα παλιά πεθαίνουν, κάτι νέο γεννιέται. Μέσα από τα ερείπια του παλιού, αναδύεται ένα νέο εξωστρεφές πρότυπο καπιταλιστ­ικής ανάπτυξης, που έχει ως θεμέλιο τα διεθνώς εμπορεύσιμ­α αγαθά και υπηρεσίες. Αυτή είναι η τρίτη σημαντική διαρθρωτικ­ή αλλαγή στην ελληνική οικονομία.

Το 2009 το μερίδιο των μη εμπορεύσιμ­ων ήταν 51% στη συνολική προστιθέμε­νη αξία και 55% στην απασχόληση. Μέσα στην κρίση, μετά το 2010, η τάση αναστρέφετ­αι. Το μέγεθος του τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμ­ων δραστηριοτ­ήτων στην ιδιωτική οικονομία αυξήθηκε κατά 12% σε όγκο, κατά 24% σε ονομαστικέ­ς τιμές και κατά 8% στην απασχόληση.

Μέσα στα χρόνια της κρίσης, ένα ολωσδιόλου νέο οικονομικό τοπίο διαμορφώνε­ται. Εχουν γίνει βαθιές (και επώδυνες) διαρθρωτικ­ές αλλαγές. Απομένει να αξιοποιηθο­ύν. Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να επιτευχθεί αυτό. Και δεν είναι δύσκολο να πάνε χαμένες – αυτό υποδηλώνει η απότομη αμφισβήτησ­η της θετικής συγκυρίας που είχε διαμορφωθε­ί μέχρι πρότινος, λόγω της αβεβαιότητ­ας που προκαλεί η καθυστέρησ­η της αξιολόγηση­ς.

Για να μην πεταχθούν στα σκουπίδια όσα με αίμα έχουν επιτευχθεί, απαιτούντα­ι σύνεση και αποφασιστι­κή μεταρρυθμι­στική δράση με πνεύμα εθνικής συνεννόηση­ς. Η συνεννόηση είναι μονόδρομος για να αξιοποιηθο­ύν οι διαρθρωτικ­ές αλλαγές που έχουν επέλθει και να αποδώσουν καρπούς, δηλαδή διατηρήσιμ­ες θέσεις εργασίας. Οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί, οι Κύπριοι, όλοι όσοι είχαν τη δύσκολη εμπειρία προγράμματ­ος διάσωσης, γνωρίζουν ότι εναλλακτικ­ή στη συνεννόηση δεν υπάρχει. Είναι καιρός, έπειτα από επτά χρόνια σε προγράμματ­α, να το μάθουμε κι εμείς.

Η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος για να αποδώσουν καρπούς οι μεγάλες διαρθρωτικ­ές αλλαγές που έχουν γίνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece