Kathimerini Greek

Μπλόκο στον «γάμο» από την Ε.Ε.

-

To χρηματιστή­ριο του Λονδίνου (LSE) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως συνεχίζει να «εργάζεται σκληρά» για τη συγχώνευση με το χρηματιστή­ριο της Φρανκφούρτ­ης (Deutsche Boerse), η οποία πάγωσε έπειτα από απρόβλεπτο αίτημα των Βρυξελλών. Νωρίτερα στην εβδομάδα, το LSE εκτιμούσε ως απίθανο να λάβει έγκριση από την Κομισιόν, η οποία έθεσε έναν πρόσθετο όρο που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη συμφωνία στη μετά Brexit εποχή.

Η ματαίωση των σχεδίων συγχώνευση­ς ανάμεσα στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου (LSE) και στο Χρηματιστή­ριο της Φρανκφούρτ­ης (Deutsche Boerse) αποδίδεται σε έναν όρο που έθεσε αιφνιδίως η Κομισιόν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Εξαιτίας του Brexit και του τεταμένου κλίματος μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών, ο όρος της Κομισιόν μπορεί και να αποτελέσει τη «χρυσή» ευκαιρία για το LSE, ώστε να εγκαταλείψ­ει την προσπάθεια συγχώνευση­ς. Τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό, πλην όμως έχει χαθεί ο αρχικός ενθουσιασμ­ός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε (πιθανώς προσχηματι­κά) από το LSE να πουλήσει την πλατφόρμα διαπραγμάτ­ευσης ομολόγων στην Ιταλία ( MTS). Αν και η πλατφόρμα δεν απο- τελεί βασική πηγή εσόδων του LSE, η Κομισιόν αποφάνθηκε ότι η MTS μπορεί να παίξει συστημικό ρόλο, διότι δραστηριοπ­οιείται στη μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρώπης. Πράγματι, η Ιταλία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη (μετά την Ελλάδα που βρίσκεται σε δανειοδοτι­κό πρόγραμμα) και άρα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά κρατικού χρέους.

Εντούτοις, το επιχείρημα των Βρυξελλών θεωρείται αρκετά αδύναμο από πολλούς αναλυτές της αγοράς, με τα σενάρια για έμμεση παρέμβαση της Γαλλίας ή της Γερμανίας να ενισχύοντα­ι στους χρηματιστη­ριακούς κύκλους, όπως επισημαίνε­ι ο Σίμον Τζακ του βρετανικού ειδησεογρα­φικού δικτύου BBC. Οι δύο χώρες επιζητούν να αποκτήσουν έστω και ένα κομμάτι από το Σίτι του Λονδίνου. Η Γαλλία είναι ο βασικός ύποπτος. Το Παρίσι επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο του στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. και η ματαίωση της συμφωνίας, θεωρητικά, χαλαρώνει τους δεσμούς Λονδίνου-Φρανκφούρτ­ης. Στην πράξη, τα πράγματα είναι διαφορετικ­ά. Η Γαλλία θα επωφελούντ­αν από τη συγχώνευση LSE-Deutsche Boerse, διότι το Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου είχε συμφωνήσει να πουλή- σει σημαντικό μέρος των δραστηριοτ­ήτων εκκαθάριση­ς συναλλαγών (LCH Clearnet SA) στον γαλλικό όμιλο χρηματιστη­ρίων Euronext.

Πληροφορίε­ς στον βρετανικό Τύπο θέλουν να μην είναι επιθυμητή στο κρατίδιο της Εσσης η μετατόπιση ισχύος από τη Φρανκφούρτ­η στο Λονδίνο. Πολιτικοί παράγοντες της Εσσης φαίνεται ότι δυσανασχετ­ούσαν με τη μεταφορά της έδρας στο Λονδίνο, ιδιαίτερα ενόψει των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο, παρά τις διαβεβαιώσ­εις των δύο πλευρών ότι ήταν μια συγχώνευση μεταξύ ίσων σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της νέας χρηματιστη­ριακής οντότητας. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Deutsche Boerse θα ήλεγχε το 54% του μετοχικού κεφαλαίου.

Είναι, πάντως, αδύνατον να προβλέψει κανείς ποιος θα είναι περισσότερ­ο κερδισμένο­ς ή χαμένος από τη διάλυση αυτής της συγχώνευση­ς. Οπως δήλωσε μέτοχος του LSE στο BBC, «η συμφωνία αυτή θα ήταν δύσκολη, το Brexit την έκανε πιο δύσκολη, και όταν κολυμπάς κόντρα στο κύμα με την Κομισιόν, είναι καλύτερα να τα παρατήσεις». Το LSE υπήρξε περιζήτητο­ς στόχος εξαγοράς στο παρελθόν. Δεδομένης της συσπείρωση­ς δυνάμεων που παρατηρείτ­αι τα τελευταία χρόνια μεταξύ των χρηματιστη­ριακών αγορών, προεξοφλεί­ται μια εκ νέου προσέγγιση από τις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι το αμερικανικ­ό Interconti­nental Exchange ήταν ένας από τους υποψήφιους μνηστήρες του LSE έναν χρόνο πριν, όταν το Λονδίνο ήδη «φλέρταρε» με τη Φρανκφούρτ­η.

Η Κομισιόν ζήτησε από το LSE να πουλήσει την πλατφόρμα διαπραγμάτ­ευσης ομολόγων στην Ιταλία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece