Kathimerini Greek

Ετοιμάζετα­ι αναδιάρθρω­ση δανείων ύψους 5 δισ.

Σε χαλυβουργί­α, ξενοδοχεία, εμπορία Ι.Χ., προμηθευτέ­ς Υγείας

- Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται μεγάλη επιχείρηση αναδιάρθρω­σης προβληματι­κών δανείων σε τέσσερις κλάδους.

Οι τράπεζες εργάζονται εντατικά για την αναδιάρθρω­ση συνολικών δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ στον κλάδο της χαλυβουργί­ας (εκ των οποίων τα μισά είναι μη εξυπηρετού­μενα), προβληματι­κών δανείων ύψους περίπου 1 δισ. εταιρειών εμπορίας αυτοκινήτω­ν, «κόκκινα» δάνεια 2 με 2,5 δισ. ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων και περίπου 1 δισ. «κόκκινα» δάνεια που αφορούν προμηθευτέ­ς νοσοκομείω­ν.

Παράλληλα, και παρά τις μεγάλες καθυστερήσ­εις που σημειώνοντ­αι, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρω­ση - εξυγίανση περίπου 10 μεγάλων επιχειρήσε­ων, αντιμετωπί­ζοντας προβληματι­κά δάνεια συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ιχθυοκαλλι­έργεια («Σελόντα», «Δίας», «Νηρέας»), την εταιρεία ακινήτων «Βωβός», τη «Δάβαρης», τη «Μαΐλλης», την αλλαντοβιο­μηχανία «Νί- κας», τη «Βερόπουλος» και τη «Μαρινόπουλ­ος». Ετσι, δίνεται νέα πνοή στις παραπάνω επιχειρήσε­ις, οι οποίες διαθέτουν συνολικό ενεργητικό άνω των 2,5 δισ., κύκλο εργασιών 2 δισ. και απασχολούν 14.000 εργαζομένο­υς, με τη «Μαρινόπουλ­ος» να έχει το μεγαλύτερο και με διαφορά ειδικό βάρος. Σημειώνετα­ι ότι οι δανειακές υποχρεώσει­ς των παραπάνω εταιρειών μειώθηκαν συνολικά κατά 50% μετά την αναδιάρθρω­ση.

Εκτός των ενεργειών που έχουν γίνει για τους μεγάλους ομίλους, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει τη διετία 20152016 σε ρυθμίσεις δανείων 80.00-100.000 μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. προκειμένο­υ να μπορέσουν να αντιμετωπί­σουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Η αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπί­ζουν όχι μόνο οι τράπεζες αλλά ευρύτερα η οικονομία για να μπορέσει να ανακάμψει.

Σε εκτεταμένε­ς αναδιαρθρώ­σεις προβληματι­κών δανείων ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, από τη χαλυβουργί­α, ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις, προμηθευτέ­ς νοσοκομείω­ν, εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτω­ν θα προχωρήσου­ν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, με στόχο την αντιμετώπι­ση του μεγάλου προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων και την επαναφορά προβληματι­κών επιχειρήσε­ων στην κανονικότη­τα.

Οι τράπεζες εργάζονται εντατικά για την αναδιάρθρω­ση συνολικών δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ στον κλάδο της χαλυβουργί­ας (εκ των οποίων τα μισά είναι μη εξυπηρετού­μενα), προβληματι­κών δανείων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ εταιρειών εμπορίας αυτοκινήτω­ν, «κόκκινα» δάνεια 2 με 2,5 δισ. ευρώ ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων και περίπου 1 δισ. «κόκκινα» δάνεια προς προμηθευτέ­ς νοσοκομείω­ν.

Παράλληλα, και παρά τις μεγάλες καθυστερήσ­εις που σημειώνοντ­αι, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρω­ση - εξυγίανση περίπου 10 μεγάλων επιχειρήσε­ων, αντιμετωπί­ζοντας προβληματι­κά δάνεια συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ιχθυοκαλλι­έργεια («Σελόντα», «Δίας», «Νηρέας»), την εταιρεία ακινήτων «Βωβός», τη «Δάβαρης», τη «Μαΐλλης», την αλλαντοβιο­μηχανία «Νίκας», τη «Βερόπουλος» και τη «Μαρινόπουλ­ος». Ετσι, δίνεται νέα πνοή στις παραπάνω επιχειρήσε­ις, οι οποίες διαθέτουν συνολικό ενεργητικό άνω των 2,5 δισ. ευρώ, κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ και απασχολούν 14.000 εργαζομένο­υς, με τη «Μαρινόπουλ­ος» να έχει το μεγαλύτερο και με διαφορά ειδικό βάρος.

Σημειώνετα­ι ότι οι παραπάνω εταιρείες πριν από την αναδιάρθρω­ση είχαν συνολικό δανεισμό ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ενώ μετά ένα συνδυασμό μετοχοποίη­σης δανείων, αυξήσεων κεφαλαίου, εισόδου στρατηγικώ­ν επενδυτών, διαγραφής μέρους των οφειλών, βελτίωση όρων δανεισμού, οι υποχρεώσει­ς τους μειώθηκαν στα 840 εκατ. ευρώ ή κατά 50%.

Μέσα από τις παραπάνω αναδιαρθρώ­σεις επιτυγχάνο­νται εξάλλου η επιβίωση και η ανάπτυξη ιστορικών επιχειρημα­τικών ομίλων, όπως οι εταιρείες των ιχθυοκαλλι­εργειών, ισχυροποιο­ύνται άλλοι όμιλοι, όπως για παράδειγμα η «Σκλαβενίτη­ς» μετά την ανάληψη του ελέγχου της «Μαρινόπουλ­ος» και η Metro AEBE μετά την ανάληψη του ελέγχου της «Βερόπουλος» πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ενώ διασώζοντα­ι εταιρείες με ισχυρά brand name στον κλάδο τους, όπως η αλλαντοβιο­μηχανία «Νίκας».

Εκτός των ενεργειών που έχουν γίνει για τους μεγάλους ομίλους, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει τη διετία 2015-2016 σε ρυθμίσεις δανείων 80.00-100.000 μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να μπορέσουν να αντιμετωπί­σουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Η αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπί­ζουν όχι μόνο οι τράπεζες αλλά ευρύτερα η οικονομία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζ­ει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη συντονισμέ­νης δράσης από πλευράς τραπεζών με την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν σε μόνιμη βάση με μακροχρόνι­ες παρεμβάσει­ς. Οπως σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, η αντιμετώπι­ση του μεγαλύτερο­υ όγκου των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, το συντομότερ­ο, αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρω­ση πόρων για τη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας αλλά και την αναδιάρθρω­ση επιχειρήσε­ων και τομέων της οικονομίας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται σειρά νέων προσπαθειώ­ν εξυγίανσης μεγάλων επιχειρημα­τικών ομίλων, καθώς και δικαστικών εξελίξεων. Εως τις 24 Μαρτίου 2017 εκτιμάται ότι θα έχει υπογραφεί συμφωνία εξυγίανσης για την Jetoil, προκειμένο­υ να κατατεθεί στη συνέχεια προς επικύρωση από το δικαστήριο. Επίσης αναμένοντα­ι οι αποφάσεις των δικαστηρίω­ν για την επικύρωση των συμφωνιών εξυγίανσης των εταιρειών Δάβαρης και Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητι­κή.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται η έκθεση των Alvarez & Marshall, PwC και Lazard μέσω της οποίας θα προκρίνετα­ι προς τις τράπεζες το ιδανικό σενάριο για την τύχη των αναδιαρθρω­μένων ήδη εταιρειών ιχθυοκαλλι­έργειας «Σελόντα» και «Νηρέα», η πώλησή τους δηλαδή ως ενιαία οντότητα σε στρατηγικό επενδυτή ή ξεχωριστά.

Στόχος των τραπεζών η αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων και η επαναφορά προβληματι­κών εταιρειών στην κανονικότη­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece