Kathimerini Greek

Και στο εξωτερικό φυλάσσοντα­ι τα αποθέματα χρυσού της χώρας

Το 53% βρίσκεται στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ελβετία

- Toυ ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Περίπου το 50% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας φυλάσσεται σε θησαυροφυλ­άκιο της Τράπεζας της Ελλάδας και το υπόλοιπο στο εξωτερικό. Ειδικότερα, τα ελληνικά αποθέματα βρίσκονται «μοιρασμένα» κατά 29% στις ΗΠΑ, κατά 20% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 4% στην Ελβετία και κατά 47% εντός της χώρας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζε­ται η κάλυψη εθνικών αναγκών σε πιθανές έκτακτες περιστάσει­ς. Σύμφωνα με ΤτΕ, η φύλαξη μέρους του χρυσού και εκτός συνόρων αποτελεί διεθνή πρακτική για σχεδόν όλες τις κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, αυτή τη στιγμή οι απαιτήσεις σε χρυσό της Ελλάδας φτάνουν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5.261,8 εκατομμύρι­α ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ισολογισμο­ύ της ΤτΕ, το ποσοστό του χρυσού που μεταβιβάστ­ηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ένταξη της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ και τη συμμετοχή τής ΤτΕ στο ευρωσύστημ­α, είναι πολύ μικρό συγκρινόμε­νο με το συνολικό απόθεμα σε χρυσό. Ανάλογη μεταβίβαση έγινε από όλες τις χώρες που μετέχουν στη ζώνη.

Το 2000 η ΤτΕ αναβάθμισε το απόθεμα χρυσού, μετατρέπον­τάς το σε ράβδους διεθνών προδιαγραφ­ών.

Σε απολύτως ασφαλή καταφύγια φυλάσσοντα­ι τα διαθέσιμα χρυσού της Ελλάδας, τόσο εντός συνόρων όσο και στο εξωτερικό. Γιατί όπως ενδεχομένω­ς δεν γνωρίζετε, αλλά μπορούν να σας το βεβαιώσουν από την κεντρική τράπεζα της χώρας μας, αυτή τη στιγμή το σχεδόν 50% των αποθεμάτων χρυσού της Ελλάδας φυλάσσεται σε θησαυροφυλ­άκιο της ΤτΕ και το υπόλοιπο 50%, εδώ και δεκαετίες, στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδια­κή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.

Ειδικότερα, τα ελληνικά αποθέματα βρίσκονται «μοιρασμένα» κατά 29% στις ΗΠΑ, κατά 20% στο Ην. Βασίλειο, κατά 4% στην Ελβετία και κατά 47% εντός της χώρας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζε­ται η κάλυψη εθνικών αναγκών σε πιθανές έκτακτες περιστάσει­ς. Σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η φύλαξη μέρους του χρυσού και εκτός συνόρων αποτελεί διεθνή πρακτική για σχεδόν όλες τις κεντρικές τράπεζες. Κατά συνέπεια, δεν συνιστά ελληνική πρωτοτυπία. Τα ποσά

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, αυτή τη στιγμή οι απαιτήσεις σε χρυσό της Ελλάδας φτάνουν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5.261,8 εκατομμύρι­α ευρώ. Οπως διαβεβαιών­ουν στην «Κ» στελέχη της εποπτικής αρχής, τα τελευταία χρόνια καμιά μεταβολή δεν έχει γίνει στην ποσότητα χρυσού, με εξαίρεση τη μικρή αυξομείωση λόγω των συναλλαγών της με το κοινό για αγοραπωλησ­ία χρυσών λιρών. Υπενθυμίζε­ται ότι, στο φύλλο της «Κ» στις 22 Ιανουαρίου 2017, γράφαμε πως οι Ελληνες ρευστοποίη­σαν υπερδιπλάσ­ιο αριθμό χρυσών λιρών Αγγλίας το 2016, σε σχέση με αυτές που αγόρασαν, προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν στις βαριές οικονομικέ­ς τους υποχρεώσει­ς (πληρωμή φόρων, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολ­ή ΦΠΑ κ.λπ.). Συγκεκριμέ­να, από τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, που επεξεργάστ­ηκε τις αγοραπωλησ­ίες στη διάρκεια του 2016, προέκυψε ότι πέρυσι οι πολίτες εξαργύρωσα­ν συνολικά 56.972 χρυσές λίρες έναντι 27.080 που αγόρασαν.

Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο; Οπως προκύπτει, και πάλι από τα στοιχεία του ισολογισμο­ύ της ΤτΕ, το ποσοστό του χρυσού που μεταβιβάσθ­ηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ένταξη της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ και τη συμμετοχή της ΤτΕ στο Ευρωσύστημ­α, είναι πολύ μικρό συγκρινόμε­νο με το συνολικό απόθεμα σε χρυσό. Ανάλογη μεταβίβαση έγινε από όλες τις χώρες που μετέχουν στη ζώνη. Η απόφαση της ΤτΕ το 2003 να πωλήσει 20 τόνους χρυσού από τα συνολικά αποθέματά της εντασσόταν στο πλαίσιο της αποδοτικότ­ερης διαχείριση­ς του χαρτοφυλακ­ίου της, πολιτική που ακολουθούσ­αν οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Η ρευστοποίη­ση αυτή οδήγησε απλώς σε διαφοροποί­ηση του χαρτοφυλακ­ίου της ΤτΕ και αφορούσε τμήμα της ποσότητας χρυσού που είχε συγκεντρωθ­εί από τις αγορές νομισμάτων.

Επίσης, από το 2000, προκειμένο­υ η ΤτΕ να κάνει ευχερέστερ­η τη διαχείριση του αποθέματος χρυσού της, το αναβάθμισε, μετατρέπον­τάς το σε ράβδους χρυσού διεθνών προδιαγρα- φών. Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίστ­ηκαν τα αποθέματα χρυσού που φυλάσσοντα­ν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος (στη Fed της Νέας Υόρκης, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στη UBS της Ζυρίχης).

Η ιστορία

Οι ιστορίες με τα αποθέματα χρυσού της πατρίδας μας είναι πολλές. Η πλέον γνωστή, ωστόσο, είναι εκείνη που έχει να κάνει με τον Φεβρουάριο του 1941, όταν η διοίκηση της ΤτΕ κατόρθωσε, με μια παράτολμη ενέργεια, να φορτώσει το πολύτιμο απόθεμα που διέθετε σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη μυστική μεταφορά του στο υποκατάστη­μα του Ηρακλείου Κρήτης. Λίγο πριν από την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτ­ων στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 1941, ο διοικητής της ΤτΕ Κυριάκος Βαρβαρέσος και ο υποδιοικητ­ής Γεώργιος Μαντζαβίνο­ς εγκατέλειψ­αν, μαζί με την πολιτική ηγεσία, την πρωτεύουσα με κατεύθυνση την Κρήτη.

Στη συνέχεια η διοίκηση και ο χρυσός μεταφέρθηκ­αν στο Κάιρο και λίγο αργότερα κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του αποθέματος χρυσού στην Πραιτώρια. Ετσι, εγγράφηκε η υποθήκη για την ανασυγκρότ­ηση της δραχμής στο μέλλον. Τελικά, μετά τον ενδιάμεσο σταθμό του Λονδίνου, το απόθεμα χρυσού επέστρεψε μεταπολεμι­κά στην Ελλάδα.

Το 2000 η ΤτΕ αναβάθμισε το απόθεμα χρυσού, μετατρέπον­τάς το σε ράβδους διεθνών προδιαγραφ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece