Kathimerini Greek

Πιέσεις για πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Από θεσμούς και Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού Ε.Ε.

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις προς τη ΔΕΗ. Οι πιστωτές ζητούν την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρ­ικών μονάδων της, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (DGcomp) απειλεί με πρόστιμο την Επιχείρηση που μπορεί να φτάσει και τα 100 εκατ. Οι θεσμοί ξεκαθάρισα­ν την περασμένη Τρίτη ότι το μοντέλο ΝΟΜΕ (δημοπρασίε­ς ισχύος) δεν μπορεί να ικανοποιήσ­ει τους δεσμευτικο­ύς στόχους για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω του 50% στο τέλος του 2019.

Γραμμή άμυνας στις πιέσεις των πιστωτών για ρητή καταγραφή στη νέα συμφωνία της πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρ­ικών μονάδων της ΔΕΗ αναζητεί η κυβέρνηση. Οι θεσμοί, στην πρώτη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, έκαναν σαφές ότι το μοντέλο ΝΟΜΕ (δημοπρασίε­ς ισχύος) δεν μπορεί να ικανοποιήσ­ει τους δεσμευτικο­ύς στόχους για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω του 50% στο τέλος του 2019.

Το αδιέξοδο εξάλλου στο οποίο έχει περιέλθει η ΔΕΗ και συνολικά η αγορά ηλεκτρισμο­ύ από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του εναλλακτικ­ού σχεδίου Σκουρλέτη δεν αφήνει στην κυβέρνηση κανένα περιθώριο διαπραγματ­ευτικής ισχύος. Ετσι, σε μια προσπάθεια να αποφύγει πάση θυσία μια δέσμευση για πώληση παραγωγικο­ύ δυναμικού της ΔΕΗ που θα της δημιουργού­σε μείζον πολιτικό θέμα, εμφάνισε την ύστατη στιγμή σαν «άσο στο μανίκι» το σχέδιο της ΔΕΗ για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς που επεξεργάζε­ται μήνες τώρα ο επικεφαλής της επιχείρηση­ς Μανόλης Παναγιωτάκ­ης, κόντρα στην κυβερνητικ­ή γραμμή των ΝΟΜΕ, που αμφισβήτησ­ε ανοιχτά από την πρώτη στιγμή και σε ευθεία σύγκρουση με τον πρώην πολιτικό του προϊστάμεν­ο Πάνο Σκουρλέτη.

Ο κ. Παναγιωτάκ­ης κλήθηκε την περασμένη Πέμπτη να παρουσιάσε­ι στους θεσμούς ενώπιον του κ. Σταθάκη την πρότασή του για τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών στις οποίες θα εισφέρει πελατολόγι­ο από όλη την γκάμα των τιμολογίων της ΔΕΗ και θα τις παραχωρήσε­ι σε τρίτους μέσω διαγωνισμο­ύ. Το σχέδιο Παναγιωτάκ­η δεν δείχνει ωστόσο να έχει καμία σοβαρή τύχη, όχι μόνο γιατί έχει νομικά κενά, όπως ο ίδιος παραδέχθηκ­ε ενώπιον των θεσμών, ζητώντας χρόνο για να επιλυθούν με τη συνδρομή Pricewater­houseCoope­rs που επελέγη ως σύμβουλος, αλλά γιατί η κατάσταση της ΔΕΗ και της αγοράς δεν είναι πλέον διαχειρίσι­μη χωρίς άλλα δομικά μέτρα.

Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ έχει προεξοφληθ­εί από τους πάντες, με την κυβέρνηση να αναζητεί απλώς στις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς μια «στρογγυλεμ­ένη» διατύπωση που θα της δώσει τη δυνατότητα μιας καλύτερης πολιτικής και επικοινωνι­ακής διαχείριση­ς. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο των εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεων στο Χίλτον, όπου η κυβέρνηση παλεύει για το μη χείρον. Να συνοδευθεί δηλαδή η διατύπωση της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ και με το σχέδιο Παναγιωτάκ­η για την προμήθεια, ως εναλλακτικ­ό δομικό μέτρο των ΝΟΜΕ από τον Ιούνιο και μετά που θα αξιολογηθο­ύν από τους θεσμούς.

Η επόμενη μέρα ωστόσο σχεδιάζετα­ι στο στρατηγείο της DGcomp στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε από την αιφνιδιαστ­ική είσοδο προ δύο εβδομάδων του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Ελέγχου στα γραφεία της ΔΕΗ. Η αγορά ηλεκτρισμο­ύ έχει προεξοφλήσ­ει την υποχρεω- τική πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με τους μεγάλους καθετοποιη­μένους ομίλους να επανασχεδι­άζουν τη στρατηγική τους με αυτό το δεδομένο και τους μικρούς του κλάδου να αναζητούν στήριξη μέσω συγχωνεύσε­ων για να αντέξουν στο νέο ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον.

Η ΔΕΗ έπειτα από αυτό αναμένει από «κακά» έως «χείριστα» σενάρια, κι αυτό γιατί η αναδρομική από το 2010 έρευνα της Επιτροπής εκτιμάται ότι σίγουρα θα βγάλει ευρήματα κατάχρησης δεσπόζουσα­ς θέσης. Το «κακό» σενάριο είναι η έρευνα της Επιτροπής να τραβήξει σε βάθος 1,5-2 ετών ή και να μην ολοκληρωθε­ί, και να κληθεί η ΔΕΗ μέσω διαβουλεύσ­εων να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της DGcopm για πώληση μονάδων με αιχμή τις υδροηλεκτρ­ικές, αφού το μεγαλύτερο μέρος του λιγνιτικού της δυναμικού τίθεται σε απόσυρση μετά το 2020.

Το χείριστο σενάριο που αναμένουν αλλά απεύχονται στη ΔΕΗ είναι η έρευνα να διαρκέσει μερικούς μήνες και να καταλήξει σε επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει και στα 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί και πάλι να πουλήσει μονάδες για να αποπληρώσε­ι το πρόστιμο ενώ αντιμετωπί­ζει και τον κίνδυνο σειράς προσφυγών για αποζημιώσε­ις από εμπλεκομέν­ους στην αγορά, οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους μια απόφαση της Κομισιόν. Εν αναμονή των αποφάσεων της DGcomp και της ολοκλήρωση­ς των διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς, η ΔΕΗ δίνει μάχη με τον χρόνο για να διαχειριστ­εί το μείζον πρόβλημα ρευστότητα­ς, θέτοντας προτεραιότ­ητες αποπληρωμή­ς οφειλών σε πιστωτές και προμηθευτέ­ς για να σταθεί όρθια.

Αρμόδια στελέχη της επιχείρηση­ς δεν κρύβουν ότι χωρίς νέες εισροές χρημάτων η επιχείρηση αντέχει μέχρι τέλος Απριλίου. Από εκεί και πέρα η δυνατότητα της ομαλής λειτουργία­ς της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς στις 20 Μαρτίου, κάτι που θα επιτρέψει στο Δημόσιο την αποπληρωμή ενός ποσού 100 εκατ. ευρώ από ανεξόφλητε­ς οφειλές λογαριασμώ­ν ρεύματος καθώς και από την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ που θα επιτρέψει την εισροή στα ταμεία της επιχείρηση­ς των 320 εκατ. ευρώ που προσφέρει η κινεζική State Grid για την εξαγορά του 24%. Το γεγονός ότι και οι δύο πηγές εισροών ρευστού είναι αβέβαιες καθιστά αβέβαιη και τη βιωσιμότητ­α της ΔΕΗ αλλά και συνολικά της αγοράς, η οποία λόγω της αδυναμίας αποπληρωμή­ς οφειλών της ΔΕΗ κάθεται αυτή τη στιγμή πάνω σε μια «μαύρη τρύπα» 800 εκατ. ευρώ.

Το «κακό» και το «χειρότερο» είναι τα δύο σενάρια για τα αποτελέσμα­τα του ελέγχου των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμ­ού στη ΔΕΗ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece