Kathimerini Greek

Χωρίς μέτρα στήριξης οι οικογένειε­ς με παιδιά

Στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Μία από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ καταλαμβάν­ει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές στήριξης των οικογενειώ­ν με παιδιά. Την ώρα που η υπογεννητι­κότητα λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερε­ς διαστάσεις, τα μέτρα ενίσχυσης των οικογενεια­ρχών είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ο Ελληνας εργαζόμενο­ς με δύο παιδιά, ο οποίος αμείβεται με αποδοχές που κινούνται στον μέσο όρο της χώρας, υφίσταται κρατήσεις της τάξεως του 38,1% για φόρο εισοδήματο­ς, εισφορά αλληλεγγύη­ς και ασφαλιστικ­ές εισφορές, ποσοστό που είναι το 6ο μεγαλύτερο στον ΟΟΣΑ. Για τον ίδιο εργαζόμενο, ο οποίος δεν έχει παιδιά, οι κρατήσεις αυξάνονται στο 39,3%. Δηλαδή, οικογενειά­ρχες και εργένηδες έχουν σχεδόν την ίδια αντιμετώπι­ση.

Το ζήτημα έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος τέκνων αλλά και περαιτέρω διαφοροποί­ησης του αφορολόγητ­ου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ενώ στην Ελλάδα η υπογεννητι­κότητα λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερε­ς διαστάσεις και η παιδική φτώχεια καταρρίπτε­ι το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, στη χώρα μας εφαρμόζετα­ι το διεθνώς λιγότερο αποδοτικό σύστημα ενίσχυσης των εργαζομένω­ν με παιδιά. Οι πολιτικές μείωσης των κρατήσεων για φόρους και εισφορές –διαφοροποί­ηση αφορολογήτ­ου, επιδόματα τέκνων και άμεσες εισοδηματι­κές ενισχύσεις– μειώνουν τον συντελεστή κρατήσεων μόλις κατά 1,2%, λιγότερο από οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ. Οι αναποτελεσ­ματικές πολιτικές για τις οικογένειε­ς με παιδιά έρχονται ξανά στο προσκήνιο ενόψει και των αλλαγών που προωθούντα­ι στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και θέμα αλλαγής των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος τέκνων που δίδεται από τον ΟΓΑ αλλά και περαιτέρω διαφοροποί­ησης του αφορολογήτ­ου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται προτάσεις και της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Ελληνας εργαζόμενο­ς με δύο παιδιά, ο οποίος αμείβεται με αποδοχές που κινούνται στον μέσο όρο της χώρας, υφίσταται κρατήσεις της τάξεως του 38,1% για φόρο εισοδήματο­ς, εισφορά αλληλεγγύη­ς και ασφαλιστικ­ές εισφο- ρές ποσοστό που είναι το 6ο μεγαλύτερο μεταξύ των 35 χωρώνμελών του ΟΟΣΑ. Για τον ίδιο εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει παιδιά, οι κρατήσεις αυξάνονται στο 39,3%. Η μικρή διαφοροποί­ηση είναι αποτέλεσμα της πενιχρής πολιτικής που ισχύει σήμερα για τους οικογενειά­ρχες:

1. Η έκπτωση φόρου στο εισόδημα των μισθωτών διαφοροποι­είται μόλις κατά 50 ευρώ για κάποιον που έχει ένα παιδί (αντί για 1.900 ευρώ αυξάνεται στα 1.950 ευρώ) ή κατά 100 ευρώ για κάποιον που έχει δύο παιδιά (από τα 1.900 στις 2.000 ευρώ).

2. Το επίδομα τέκνων ανέρχεται στα 40 ευρώ τον μήνα ανά παιδί, μόνο αν το εισόδημα περιορίζετ­αι στις 9.000 ευρώ ετησίως. Για εισόδημα από 9.000 έως 18.000 ευρώ (σε αυτό το επίπεδο κυμαίνεται και ο μέσος όρος της χώρας), το επίδομα περιορίζετ­αι στα 26,67 ευρώ τον μήνα.

Ετσι, η πολιτική ενίσχυσης για μια οικογένεια με δύο παιδιά, στην οποία εργάζεται ο ένας εκ των δύο συζύγων και έχει ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 15.000 ευρώ, μεταφράζετ­αι σε περίπου 740 ευρώ τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ακολουθούμ­ενες πολιτικές δεν αποδίδουν ενώ δύο είναι τα πιο ανησυχητικ­ά ευρήματα: • Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών ανήλθε το 2015 στο 26,6%, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2014. Ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος κατά 5,2 ποσοστιαίε­ς μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, το οποίο διαμορφώθη­κε στο 21,4% για τη συγκεκριμέ­νη χρονιά. Προκύπτει επομένως αύξηση της παιδικής φτώχειας σε μια χρονιά που το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας εμφανίστηκ­ε να υποχωρεί από το 22,1% το 2014 στο 21,4% το 2015. • Οι γεννήσεις ήταν και το 2016 σαφώς λιγότερες από τους θανάτους. Με βάση τα στοιχεία από τα ληξιαρχεία, η περυσινή χρονιά έκλεισε με μόλις 93.418 γεννήσεις οι οποίες ήταν λιγότερες κατά 25.205 σε σχέση με τους θανάτους. Το 2016 είναι η 5η διαδοχική χρονιά που οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις ενώ το αρνητικό ισοζύγιο έχει φτάσει στις 115.000 άτομα από το 2011 μέχρι το 2016.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, στην έκθεση που συνέταξε για την αναμόρφωση της κοινωνικής και επιδοματικ­ής πολιτικής στην Ελλάδα (σε αυτή την έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζα συντάχθηκε με το ΔΝΤ στην αναγκαιότη­τα μείωσης το

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά έως 17 ετών ανήλθε το 2015 στο 26,6%, σημειώνοντ­ας αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2014.

αφορολογήτ­ου προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθούν άλλες κοινωνικές παροχές), πρότεινε να καταργηθεί το πολυτεκνικ­ό επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που εισπράττου­ν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αλλά να καταργηθεί και το επίδομα τέκνων για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 18.000 ευρώ. Με τα χρήματα που θα εξοικονομη­θούν, ζήτησε να αυξηθεί το επίδομα τέκνων για τους υπόλοιπους δικαιούχου­ς, δηλαδή όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Η έκθεση περιγράφει και εναλλακτικ­ά σενάρια που προβλέπουν την αύξηση του επιδόματος ανά παιδί, από τα 40 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, ακόμη και στα 60 ή 70 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece