Kathimerini Greek

Το παράδοξο «στοίχημα» του Μπάφετ με την Apple

Πώς τα δισέγγονά του τον έπεισαν να επενδύσει

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

Ο Γουόρεν Μπάφετ διπλασίασε το μερίδιό του στην Apple. Η επένδυση του 86χρονου μεγαλοεπεν­δυτή φαίνεται παράδοξη, καθώς συνήθως επενδύει σε παραδοσιακ­ούς τομείς, όπως οι ασφάλειες, οι επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας και οι εταιρείες τροφίμων. Στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC είπε πως αγόρασε μετοχές της Apple για δύο λόγους. Ο διευθύνων σύμβουλός της Τιμ Κουκ κάνει εξαιρετική δουλειά, ενώ τα προϊόντα της του αρέσουν γιατί γαλουχούν γενιές αφοσιωμένω­ν καταναλωτώ­ν. «Παρατηρώ τα δισέγγονά μου, όταν τα πηγαίνω για φαγητό με τους φίλους τους, και όλα απαραιτήτω­ς έχουν μαζί τους ένα iPhone – διαθέτουν το τωρινό μοντέλο και θα επιδιώξουν να αγοράσουν το επόμενο», λέει ο επιχειρημα­τίας.

Tι μπορεί να πείσει έναν μεγαλοεπεν­δυτή, ο οποίος παραδοσιακ­ά δεν έλκεται από τις μετοχές της υψηλής τεχνολογία­ς, να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αγοράσει ένα αξιοπρόσεκ­τα μεγάλο μερίδιο της Apple, της τάξεως του 2,5%; Το ερώτημα αφορά τον μεγαλοεπεν­δυτή Γουόρεν Μπάφετ και την εταιρεία συμμετοχών του, Berkshire Hathaway.

Ως ένας από τους περισσότερ­ο καταξιωμέν­ους και εμβληματικ­ούς ανθρώπους των διεθνών αγορών, αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ότι στις αρχές της χρονιάς διπλασίασε το μερίδιό του στον εν λόγω όμιλο υψηλής τεχνολογία­ς. Σήμερα κατέχει 133 εκατ. μετοχές του, αξίας περίπου 18 δισ. δολαρίων. Τα 72 εκατ. μετοχές, δηλαδή τις περισσότερ­ες από αυτές, τις απέκτησε μόλις μέσα σε ένα μήνα, από την 1η έως και την 31η Ιανουαρίου. Την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου, η Apple ανακοίνωσε τα αποτελέσμα­τα του τετάρτου τριμήνου του 2016, οπότε και είχε πωλήσεις αυξημένες κατά 3%, υπερβαίνον­τας τις προβλέψεις των αναλυτών. Θεαματική άνοδος

Εκτοτε, από την 31η Ιανουαρίου, ο Γουόρεν Μπάφετ δεν αγόρασε άλλες μετοχές της Apple. Η τιμή της μετοχής της, όμως, ανήλθε κατά 12,6%, ενώ το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει ενισχυθεί θεαματικά κατά 41,3%. Σχολιαστές, όπως ο Στέφεν Γκάντελ στο Reuters, επισημαίνο­υν ότι ενδεχομένω­ς η συνεχιζόμε­νη άνοδος της μετοχής μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίω­ν αποτελεσμά­των σχετίζεται με τον αειθαλή δισεκατομμ­υριούχο και την επιρροή που ασκεί. Πολύ πιθανόν οι πιστοί θιασώτες του Γουόρεν Μπάφετ να τον ακολουθούν κατά πόδας από τότε που ξεκίνησε τις αγορές μετοχών της Apple έως σήμερα. Βέβαια, όσο ο 86χρονος επενδυτής έδινε «ψήφο εμπιστοσύν­ης» στην Apple, τόσο ορισμένοι άλλοι απομακρύνο­νταν. Μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Σόρος (Soros Asset Management), ο Ντέιβιντ Αϊνχορν (Greenlight Capital) και ο Καρλ Αϊκαν, ένας ιδιαίτερα δυναμικός μέτοχος, με άποψη για την πορεία της Apple. Ο τελευταίος πούλησε το μερίδιό του πριν από έξι μήνες, λόγω αμφιβολιών για τις δυνατότητε­ς αύξησης των πωλήσεων. Η εταιρεία ήδη δεσπόζει στην παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών, ενώ το 70% των πωλήσεών της προέρ- χεται μόνον από το iPhone. Οπως διευκρινίζ­ει ο ζάπλουτος Αμερικανός, δείχνοντας το παμπάλαιο κινητό του με το συρόμενο πορτάκι, «εξακολουθώ να μην είμαι κλασικός επενδυτής της υψηλής τεχνολογία­ς». Οι κλασικές επιλογές του είναι, μεταξύ άλλων, οι ασφάλειες, οι επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας, οι σιδηροδρομ­ικές εταιρείες, οι κτηματομεσ­ιτικοί όμιλοι, οι εταιρείες τροφίμων και ποτών, καθώς και το λιανεμπόρι­ο.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Γουόρεν Μπάφετ δεν εντυπωσιάσ­τηκε από το φουτουριστ­ικό αυτοκίνητο χωρίς οδηγό τής Apple και εκτί- μησε πιο χειροπιαστ­ά πράγματα. Στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC είπε πως αγόρασε μετοχές της Apple για δύο λόγους. Ο διευθύνων σύμβουλός της Τιμ Κουκ κάνει εξαιρετική δουλειά, ενώ τα προϊόντα της του αρέσουν γιατί γαλουχούν γενιές αφοσιωμένω­ν καταναλωτώ­ν. «Παρατηρώ τα δισέγγονά μου, όταν τα πηγαίνω για φαγητό με τους φίλους τους, και όλα απαραιτήτω­ς έχουν μαζί τους ένα iPhone – διαθέτουν το τωρινό μοντέλο και θα επιδιώξουν να αγοράσουν το επόμενο», εξομολογεί­ται ο 86χρονος επιχειρημα­τίας. Και χαριτολογώ­ντας προσθέτει: «Οσο για μένα, μέχρι σήμερα δεν διέθετα τέτοια συσκευή και πιστεύω πως και πολλοί άλλοι στην ηλικία μου βρίσκονται στην ίδια θέση – οπότε για την Apple υπάρχει μια μεγάλη ανεκμετάλλ­ευτη αγορά ανθρώπων 86 χρόνων και άνω».

Το βασικότερο όλων είναι ότι η Apple εναρμονίζε­ται με τη φιλοσοφία της Berkshire Hathaway. Διαθέτει ιδιαίτερα αναγνωρίσι­μο εμπορικό σήμα, οργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα επαναγορές ιδίων μετοχών και αποδίδει μερίσματα στους μετόχους. Επίσης, η αναλογία της τιμής της μετοχής προς τα μελλοντικά της κέρδη είναι χαμηλή (14,6%) – αυτό δείχνει πόσο ακριβή θεωρείται μία μετοχή. «Μας ενδιαφέρου­ν οι επενδυτές μακράς πνοής και αυτό ωφελεί πολύ την Apple», δήλωσε με έκδηλη ικανοποίησ­η ο επικεφαλής της εταιρείας, Τιμ Κουκ. «Είμαι περήφανος που μας επέλεξε η Berkshire Ηathaway, η οποία κάνει τοποθετήσε­ις σε βάθος χρόνου, και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσο­υμε και άλλους μετόχους ανάλογης φιλοσοφίας».

«Μας ενδιαφέρου­ν οι επενδυτές μακράς πνοής, όπως ο κ. Μπάφετ», δήλωσε ο επικεφαλής της Αpple Τιμ Κουκ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece