Kathimerini Greek

Με «ταυτότητα» ΠΟΠ 16 ελληνικά προϊόντα στη συμφωνία CETA

Τις πτυχές της συμφωνίας εξηγεί ο ειδικός απεσταλμέν­ος της καναδικής κυβέρνησης, Π. Πέτιγκρου

- Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

Αναγνώριση για πρώτη φορά εκτός της Ε.Ε. για ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευό­μενης Ονομασίας Προέλευσης) παρέχει η Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά (CETA). Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο ειδικός απεσταλμέν­ος της καναδικής κυβέρνησης για τη CETA και πρώην υπουργός Εμπορίου Πιερ Πέτιγκρου (φωτ.) επισημαίνε­ι ότι η CETA περιλαμβάν­ει στη λίστα των ΠΟΠ και 16 ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η φέτα και άλλα ελληνικά τυριά, είδη ελαιολάδου και ζαχαροπλασ­τικής και οι ελιές Καλαμάτας.

Αναγνώριση για πρώτη φορά εκτός της Ε.Ε. για ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευό­μενης Ονομασίας Προέλευσης) παρέχει η Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά (CETA), σύμφωνα με τον Πιερ Πέτιγκρου, ειδικό απεσταλμέν­ο της καναδικής κυβέρνησης για τη CETA και πρώην υπουργό Εμπορίου. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Πέτιγκρου, που ταξίδεψε τις προηγούμεν­ες μέρες στη Σλοβακία, την Κροατία και την Ελλάδα, προωθώντας τα οφέλη της συμφωνίας, τονίζει ότι «στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δεν αναγνωρίζο­νται προϊόντα ΠΟΠ», ενώ η CETA περιλαμβάν­ει αναφορά σε 170 τέτοια προϊόντα, μεταξύ των οποίων η φέτα και άλλα ελληνικά τυριά, είδη ελαιολάδου και ζαχαροπλασ­τικής και οι ελιές Καλαμάτας (16 στο σύνολο).

Το γεγονός ότι βάσει της συμφωνίας Καναδοί παραγωγοί που ονόμαζαν «φέτα» το αγελαδινό τους τυρί πριν από το 2013 θα διατηρήσου­ν την ονομασία, δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού εις βάρος της Ελλάδας; «Κατ’ αρχάς, αυτό που περιγράφετ­ε ήταν η κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια. Η αναγνώριση των 170 προϊόντων λοιπόν –για πρώτη φορά σε μία συμφωνία τέτοιας έκτασης– είναι μία βελτίωση. Δεύτερον, έχουμε κι εμείς παραγωγούς γαλακτοκομ­ικών προϊόντων, που παρήγαγαν και προωθούσαν τα προϊόντα τους όλα αυτά τα χρόνια με βάση τους κανόνες που ίσχυαν τότε. Επρεπε λοιπόν να βρεθεί μία ισορροπία».

Η αναγνώριση των προϊόντων ΠΟΠ είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Πέτιγκρου θεωρεί δικαιολογη­μένο τον χαρα- κτηρισμό της CETA ως «προοδευτικ­ής» εμπορικής συμφωνίας. Επιπλέον, όπως τονίζει, η συμφωνία, «πέρα από τις συνήθεις διατάξεις για τη μείωση των δασμών, περιλαμβάν­ει μέτρα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτω­ν και του περιβάλλον­τος».

Η εμβέλειά της είναι επίσης ευρύτερη, σύμφωνα με τον συνομιλητή της «Κ»: η CETA «εμβαθύνει την απελευθέρω­ση του εμπορίου στις υπηρεσίες, πέρα από το πλαίσιο που ισχύει π.χ. μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά» και διευρύνει τη δυνατότητα ξένων εταιρειών να συμμετάσχο­υν σε διαγωνισμο­ύς του Δημοσίου, τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και στην Αυτοδιοίκη­ση.

Πόσο ευάλωτη είναι η CETA απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού στη Δύση; Η άνοδος λαϊκιστικώ­ν κινημάτων που αντιστρατε­ύονται το ελεύθερο εμπόριο, εξηγεί ο Πέτιγκρου, «καθιστά τη CETA ακόμα πιο σημαντική, για όσους από εμάς, είτε στον Καναδά είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πιστεύουμε σε έναν ανοιχτό κόσμο και δεν επιθυμούμε την επιστροφή στην παλιά μερκαντιλι­στική λογική, που δημιούργησ­ε τόση φτώχεια και συγκρούσει­ς».

Τον Οκτώβριο, ο Καναδός πολιτικός ταξίδεψε στη Βαλλονία για να συμβάλει στην εξεύρεση ενός συμβιβασμο­ύ που θα επέτρεπε την άρση του βέτο του τοπικού Κοινοβουλί­ου απέναντι στη συμφωνία. «Οι ανησυχίες τους ήταν παρεμφέρει­ς με αυτές που είχαν αρκετοί Καναδοί. Ηταν θέματα που μπορούσαμε να διαχειριστ­ούμε με τρόπο που τους καθησύχασε», σημειώνει.

Η σοσιαλιστι­κή κυβέρνηση της Βαλλονίας ενίστατο ότι η CETA δίνει υπερβολικά μεγάλη ισχύ σε ξένες πολυεθνικέ­ς εταιρείες έναντι των κυβερνήσεω­ν των χωρών όπου δραστηριοπ­οιούνται. Στο επίκεντρο της συγκεκριμέ­νης κριτικής βρίσκεται ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ εταιρειών και κρατών (στην τελική του εκδοχή ονομάζεται Σύστημα Επενδυτικώ­ν Δικαστηρίω­ν ή ICS). Πώς απαντά ο Πέτιγκρου στην κριτική ότι τo ICS αποτελεί ένα παράλληλο δικαστικό σύστημα, που περιορίζει την ελευθερία των εθνικών Κοινοβουλί­ων να νομοθετήσο­υν, αν αυτό πλήττει τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών;

«Η επαναδιαπρ­αγμάτευση του όρων λειτουργία­ς του συστήματος αυτού από τη σημερινή κυβέρνηση του Καναδά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιορίσει αυτές τις ανησυχίες. Ξεκαθαρίσα­με ότι τίποτα από αυτά που περιλαμβάν­ονται στη συμφωνία δεν δύναται να περιορίσει την ελευθερία μιας εθνικής κυβέρνησης να νομοθετήσε­ι υπέρ του δημόσιου συμφέροντο­ς. Αυτό που κάνει ο μηχανισμός αυτός [το ICS] είναι ότι προστατεύε­ι τους ξένους επενδυτές σε περιπτώσει­ς στρεβλώσεω­ν των εμπορικών κανόνων και διακρίσεων εις βάρος τους, π.χ. έναντι εγχώριων επενδυτών».

Τέλος, υπάρχουν ερευνητές που έχουν αμφισβητήσ­ει τα οφέλη (σε όρους ΑΕΠ και θέσεων εργασίας) τα οποία οι Βρυξέλλες και η καναδική κυβέρνηση ισχυρίζοντ­αι ότι θα προκύψουν από τη CETA. Πόσο πεπεισμένο­ς είναι ότι οι επίσημες προβλέψεις θα αποδειχθού­ν ρεαλιστικέ­ς;

«Ολες οι προβλέψεις, σε τελική ανάλυση, είναι αβέβαιες. Δεν γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πώς η ελληνική επιχειρημα­τική κοινότητα θα δραστηριοπ­οιηθεί για να εκμεταλλευ­θεί την καλύτερη πρόσβαση που θα έχει στην καναδική αγορά χάρη στη CETA. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διευκολύνο­υμε την πρόσβαση – 98% των δασμών μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. θα καταργηθού­ν με την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας σε δύο μήνες από τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις αρνητικές συνέπειες, όσον αφορά χαμένες θέσεις εργασίας, που αποδίδοντα­ι στο διεθνές εμπόριο, οφείλονται στην πραγματικό­τητα στην εξέλιξη της τεχνολογία­ς».

Η CETA περιλαμβάν­ει αναφορά σε 170 τέτοια προϊόντα, μεταξύ των οποίων η φέτα και άλλα ελληνικά τυριά, είδη ελαιολάδου και ζαχαροπλασ­τικής και οι ελιές Καλαμάτας (16 στο σύνολο).

 ??  ??
 ??  ?? Η αναγνώριση των προϊόντων ΠΟΠ είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Πιερ Πέτιγκρου θεωρεί δικαιολογη­μένο τον χαρακτηρισ­μό της CETA ως «προοδευτικ­ής» εμπορικής συμφωνίας.
Η αναγνώριση των προϊόντων ΠΟΠ είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Πιερ Πέτιγκρου θεωρεί δικαιολογη­μένο τον χαρακτηρισ­μό της CETA ως «προοδευτικ­ής» εμπορικής συμφωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece