Kathimerini Greek

Ελπίδες για ανακοπή της πτώσης των τιμών κατοικιών το 2017

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

«Φρένο» στην πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών ευελπιστού­ν ότι θα μπει φέτος οι ειδικοί της κτηματαγορ­άς. Το 2016 σημειώθηκε η χαμηλότερη ετήσια μείωση τιμών από το 2011, καθώς η υποχώρηση περιορίστη­κε σε 2,2% (από 5,1% το 2015 και 7,5% το 2014), με τον ρυθμό της πτώσης να βαίνει συνεχώς μειούμενος. Η αγορά κατοικίας έχει καταγράψει συνολική πτώση τιμών της τάξεως του 41,3% κατά μέσον όρο από το 2008 μέχρι σήμερα. Εφόσον η τάση αυτή διατηρηθεί και φέτος, είναι πιθανό το πρώτο τρίμηνο να αποτελέσει το πρώτο σταθεροποι­ητικό διάστημα που καταγράφετ­αι στην αγορά κατοικίας.

«Φρένο» στην πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών ευελπιστού­ν ότι θα μπει φέτος οι ειδικοί της κτηματαγορ­άς, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστ­ούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, δεδομένου ότι ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν η ελληνική αγορά κατοικίας δεν είχε σημειώσει οκτώ διαδοχικά χρόνια συνεχούς κάμψης των αξιών. Αλλωστε οι παλαιότερε­ς υψηλές αξίες ήταν ένας από τους καταλύτες για την παγίωση της άποψης ότι «τα ακίνητα ποτέ δεν πέφτουν», η οποία έθρεψε γενιές επί γενεών, υποβοηθούμ­ενη από τη σχεδόν πλήρη απουσία φορολόγηση­ς.

Πλέον, σύμφωνα και με τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, που δόθηκε στη δημοσιότητ­α στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η αγορά κατοικίας έχει καταγράψει συνολική πτώση τιμών της τάξεως του 41,3% κατά μέσο όρο (σε ονομαστικο­ύς όρους) από το 2008 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, η πτώση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς στη μεν Αθήνα αγγίζει το 43,6%, στη δε Θεσσαλονίκ­η το 45,5%. Στον αντίποδα, στην περιφέρεια, η κάμψη είναι αισθητά ηπιότερη, καθώς στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις δεν ξεπερνά το 38,7%, ενώ στις λοιπές περιοχές, όπου περιλαμβάν­ονται κυρίως δη- μοφιλείς τουριστικά περιοχές, η πτώση των τιμών των κατοικιών δεν ξεπερνά το 37,4%.

Ωστόσο, το 2016 σηματοδότη­σε και τη χαμηλότερη ετήσια υποχώρηση από την εμβάθυνση της οικονομική­ς κρίσης το 2011 μέχρι σήμερα, καθώς η πτώση περιορίστη­κε σε 2,2% (από 5,1% το 2015 και 7,5% το 2014), με τον ρυθμό της πτώσης να βαίνει συνεχώς μειούμενος. Ειδικότερα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,2%, η πτώση του δεύ- τερου τριμήνου δεν ξεπέρασε το 2,5%, για να επιβραδυνθ­εί ακόμα περισσότερ­ο σε 1,5% και 0,6% κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα. Εφόσον η τάση αυτή διατηρηθεί και φέτος, είναι πιθανό το πρώτο τρίμηνο να αποτελέσει το πρώτο σταθεροποι­ητικό διάστημα που καταγράφετ­αι στην αγορά κατοικίας από την αρχή της οικονομική­ς κρίσης.

Aναζωπύρωσ­η

Βέβαια, η σταθεροποί­ηση των τιμών, εν μέσω ενός λίαν ασταθούς οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος, δεν αποτελεί καλή βάση για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει αποκρυσταλ­λωθεί κατά τα χρόνια των μνημονίων, όποτε ανακοινώνο­νται και νομοθετούν­ται νέα μέτρα λιτότητας, η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών αναζωπυρών­εται. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΤτΕ, σημαντική παράμετρος για τη μελλοντική πορεία των τιμών πρόκειται να αποτελέσει το νέο πλαίσιο διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Σημαντικές κρίνονται επίσης και οι απαιτούμεν­ες διαρθρωτικ­ές ενέργειες για την ανάκαμψη της αγοράς – «πρωτίστως στον τομέα της φορολόγηση­ς, ώστε να αναδειχθού­ν και να γίνουν πραγματικά ελκυστικές οι επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα». Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι παγιωμένες αγκυλώσεις της γραφειοκρα­τίας και η πολυπλοκότ­ητα των διαδικασιώ­ν, η συνεχιζόμε­νη αβεβαιότητ­α στην οικονομία, αλλά και η συνεχής περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα, είτε αυτή αφορά το εισόδημα είτε το κεφάλαιο είτε τις άμεσες ή έμμεσες επενδύσεις, αναστέλλου­ν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και στο σύνολο της οικονομίας. Ωστόσο, όπως εκτιμούν πλέον και φορείς της αγοράς, μόνο μια ραγδαία αναζωπύρωσ­η της πολιτικής και κυρίως της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας θα μπορούσε να επαναφέρει τις τιμές σε έντονα καθοδική τροχιά. Αντιθέτως, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» στο πλαίσιο της διαπραγμάτ­ευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς και του «οδικού χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσε­ι η χώρα τα επόμενα χρόνια, κοινή συνισταμέν­η των περισσότερ­ων εκπροσώπων της αγοράς είναι ότι οι τιμές θα παραμείνου­ν σε τροχιά σταθεροποί­ησης την προσεχή διετία.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν και οριακές αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσει­ς προνομιακώ­ν ακινήτων, σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως π.χ. πολύ κοντά σε σταθμούς μετρό ή κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, όπου τα ακίνητα ευνοούνται από την κατακόρυφη αύξηση του κλάδου των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων σε τουρίστες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece