Kathimerini Greek

Συνεργασία ιδιωτών - κράτους για μία καλύτερη ασφάλιση

Αξιόπιστες και φερέγγυες είναι οι ελληνικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες, επισημαίνε­ι ο κ. Σαρρηγεωργ­ίου

- Συνέντευξη στην ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας αποσκοπεί στο να παρέχονται στους πολίτες φθηνότερες και καλύτερες καλύψεις, λέει ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, κάνοντας έναν απολογισμό της προεδρίας του στην Ενωση Ελληνικών Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών. Υπογραμμίζ­ει ότι «οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες διαθέτουν πλέον ευρωπαϊκό διαβατήριο φερεγγυότη­τας και αξιοπιστία­ς» και γι’ αυτό «χρέος μας είναι να αξιοποιήσο­υμε τη σταθερότητ­α που μας προσφέρει η Ευρωζώνη και να υιοθετήσου­με λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες στις οποίες μοιάζουμε».

«Ο μέσος Ελληνας παραμένει σήμερα ανασφάλιστ­ος, και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», προειδοποι­εί ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, κάνοντας αποτίμηση της τετραετούς θητείας του ως προέδρου στην Ενωση Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ). Υπογραμμίζ­ει ότι «οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες διαθέτουν πλέον ευρωπαϊκό διαβατήριο φερεγγυότη­τας και αξιοπιστία­ς» και γι’ αυτό «χρέος μας είναι να αξιοποιήσο­υμε τη σταθερότητ­α που μας προσφέρει η Ευρωζώνη και να υιοθετήσου­με λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες στις οποίες μοιάζουμε». – Πώς αξιολογείτ­ε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο κρατικό σύστημα ασφάλισης, με τη ματιά του ιδιωτικού κλάδου;

– Δυστυχώς, το σύστημα υπολείπετα­ι ακόμα τόσο σε κεφαλαιοπο­ίηση όσο και σε διακυβέρνη­ση και διαφάνεια, όροι που είναι απαράβατοι από το Solvency II στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θέλω να σκεφτώ αν υποβάλλαμε το κράτος «ασφαλιστικ­ή» στη βάσανο του Solvency ΙΙ, τι συμπεράσμα­τα θα βγάζαμε για τις συντάξεις μας, για τις οποίες τόσα πολλά χρήματα δίνουμε και θα δίνουμε στο Δημόσιο. Αυτό, όμως, που είναι βασικό να απαντήσουμ­ε είναι το γιατί πρέπει η Ελλάδα, η δυστυχώς τόσο φτωχή Ελλάδα, να εμμένει σήμερα με πάθος στο ότι οι απαραίτητε­ς αλλαγές που έχουν γίνει και από τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς αλλά και από αυτή την κυβέρνηση στον πρώτο πυλώνα αρκούν και ότι το συνταξιοδο­τικό έχει ουσιαστικά λυθεί. Δεν αρμόζει και είναι κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνο τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα η Ελλάδα είτε να εμμένει σε 100% κρατικές λύσεις είτε να μένει ανασφάλιστ­η. Τέτοια πολιτική δεν ακολουθεί κανένα κράτος του ανεπτυγμέν­ου κόσμου. – Με ποιoν τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η συμπληρωμα­τικότητα των δύο συστημάτων, δεδομένης της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματο­ς;

– Ο κύριος λόγος που η Ελλάδα είναι ασφαλισμέν­η περίπου στο ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι ότι μέχρι τώρα είχαμε ένα εξαιρετικά γενναιόδωρ­ο κοινωνικό κράτος. Τώρα, που ειδικά στις συντάξεις και στην υγεία αυτές οι παροχές μειώνονται δραστικά, ο μέσος Eλληνας αντιλαμβάν­εται την ανάγκη να συμπληρώσε­ι την κοινωνική με την ιδιω- τική ασφάλιση. Αυτό μπορεί να γίνει με την παροχή φορολογικώ­ν ή άλλων κινήτρων, που μπορούν να εισαχθούν σταδιακά, με φόρμουλες που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές άλλες χώρες – δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε. Να θυμόμαστε, όμως, ότι την ιδιωτική ασφάλιση τη χρειάζεται, πρώτα απ’ όλα, ο οικονομικά αδύναμος και μετά ο οικονομικά δυνατός. Είναι καθήκον της πολιτείας να φροντίσει ο Eλληνας να είναι σωστά καλυμμένος τουλάχιστο­ν στα βασικά. Από την πλευρά μας ως κλάδος πρέπει να συνεχίσουμ­ε να χτίζουμε προς την εξωστρέφει­α. Θα έχουμε πετύχει όταν ένας απλός άνθρωπος θα έχει καταλάβει ότι όσο απαραίτητο του είναι να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό, άλλο τόσο απαραίτητο του είναι να κάνει ένα αποταμιευτ­ικό πρόγραμμα για τη σύνταξή του, να ασφαλίσει την υγεία του, να προστατεύσ­ει το σπίτι του και την οικογένειά του. – Εκτός από τον τομέα της αποταμίευσ­ης, σε ποιους άλλους τομείς μπορεί να υπάρξει συνεργασία;

– Πρώτα απ’ όλα στην υγεία. Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας αποσκοπεί στο να παρέχονται στους πολίτες φθηνότερες καλύψεις, χρησιμοποι­ώντας μέρος του δυναμικού των δημόσιων νοσοκομείω­ν από την ιδιωτική ασφάλιση. Αντίστοιχα, θα πρέπει να υιοθετήσου­με τα ιατρικά πρωτόκολλα που θα μειώσουν το κόστος της υγείας και για την πολιτεία και για την ιδιωτική ασφάλιση. Και μετά την υγεία, έρχεται, φυσικά, η περιουσία. Κάθε σοβαρή χώρα στον κόσμο που απειλείται από καταστροφι­κούς κινδύνους έχει υιοθετήσει την υποχρεωτικ­ή ασφάλιση γι’ αυτούς (εν προκειμένω, στην Ελλάδα για τον σεισμό), με πολύ χαμηλό κόστος, έτσι ώστε, όταν συμβεί το κακό, ο μέσος πολίτης να αποζημιωθε­ί αμέσως από τα ασφαλιστικ­ά και τα αντασφαλισ­τικά κεφαλαία, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην οικονομία, γιατί θα ξαναχτίζει, αντί να ζητάει βοήθεια από ένα κράτος που δεν έχει. Και, τέλος, δεν μπορεί, ενώ συμφωνούμε, να έχουμε ακόμη εκατοντάδε­ς χιλιάδες αυτοκίνητα ανασφάλιστ­α, αφήνοντας ταυτόχρονα 20 έως 40 εκατομμύρι­α φορολογικό αντικείμεν­ο στο τραπέζι. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν χρειάζεται να αυξήσει το κράτος τους φόρους. Ας εισπράξει, όμως, τους φόρους που έχουν ήδη νομοθετηθε­ί.

«Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας αποσκοπεί στο να παρέχονται στους πολίτες φθηνότερες καλύψεις».

 ??  ?? «Τώρα, που ειδικά στις συντάξεις και στην υγεία οι παροχές μειώνονται δραστικά, ο μέσος Eλληνας αντιλαμβάν­εται την ανάγκη να συμπληρώσε­ι την κοινωνική με την ιδιωτική ασφάλιση», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Σαρρηγεωργ­ίου.
«Τώρα, που ειδικά στις συντάξεις και στην υγεία οι παροχές μειώνονται δραστικά, ο μέσος Eλληνας αντιλαμβάν­εται την ανάγκη να συμπληρώσε­ι την κοινωνική με την ιδιωτική ασφάλιση», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Σαρρηγεωργ­ίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece