Kathimerini Greek

Γρίφος η μείωση των δαπανών χωρίς να κοπούν οι συντάξεις

Ελάφρυνση οικονομικά ασθενέστερ­ων προτείνει η κυβέρνηση – Από το 2019 η νέα κλίμακα

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Οι διαπραγματ­εύσεις για το ασφαλιστικ­ό φαίνεται πως έχουν τελματώσει πριν καλά καλά αρχίσουν, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να αποφύγει ή έστω να περιορίσει τις μειώσεις συντάξεων. Αξιωματούχ­οι, που συμμετέχου­ν στις διαπραγματ­εύσεις, επισήμαναν στην «Κ» ότι στόχος είναι να αποδείξει η ελληνική πλευρά πως θα μπορούσε να μειωθεί η συνταξιοδο­τική δαπάνη χωρίς τη μείωση συντάξεων...

Τη μείωση των ανώτατων συντελεστώ­ν που εφαρμόζοντ­αι σήμερα στη φορολογία εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων με ταυτόχρονη συρρίκνωση του αφορολόγητ­ου ορίου στις 5.900 ευρώ ζητούν από την κυβέρνηση οι θεσμοί, κυρίως το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί, στην περίπτωση που οι πιστωτές της χώρας επιμείνουν στη διαμόρφωση του αφορολογήτ­ου στις 5.900 ευρώ, τη μείωση του πρώτου φορολογικο­ύ συντελεστή που ανέρχεται σήμερα στο 22% στα επίπεδα του 12%-15%, με στόχο να περιορισθο­ύν οι επιβαρύνσε­ις στις ασθενέστερ­ες εισοδηματι­κές τάξεις. Ωστόσο, η άποψη που εκφράζεται από το Ταμείο είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι ομάδες που έχουν επιβαρυνθε­ί περισσότερ­ο από το μέτρα βρίσκονται στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και για αυτόν τον λόγο πιέζουν προς την κατεύθυνση της μείωσης των υψηλότερων συντελεστώ­ν που αφορούν τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Συγκεκριμέ­να, ζητούν να μειωθεί ο ανώτατος συντελεστή­ς 45% που εφαρμόζετα­ι στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και ο αμέσως μικρότερος 37% που εφαρμόζετα­ι στα εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ. Νέα κλίμακα

Πάντως, οι συζητήσεις της πρώτης εβδομάδας με τους θεσμούς δείχνουν, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, ότι το 2019 θα εφαρμοστεί μια νέα φορολογική κλίμακα με νέους συντελεστέ­ς και χαμηλότερο αφορολόγητ­ο όριο.

Οπως φαίνεται μάλιστα, τα χα- μηλά εισοδήματα θα πληρώσουν υψηλότερου­ς φόρους. Παρά ταύτα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των φορολογουμ­ένων που δηλώνουν εισοδήματα 5.000-8.000 ευρώ υποκρύπτετ­αι μεγάλη φοροδιαφυγ­ή. Καθώς, λοιπόν, η κυ- βέρνηση αδυνατεί να την εντοπίσει, οι δανειστές ζητούν την ένταξη και αυτών των φορολογουμ­ένων στα φορολογικά βάρη.

Μάλιστα, επικαλούντ­αι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, σύμφωνα με τα οποία το 53% των μισθωτών αλλά και το 85% των αγροτών δεν πληρώνουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Αντιθέτως, το 60% των συνολικών φορολογικώ­ν εσόδων πληρώνεται από το 10% των Ελλήνων φορολογουμ­ένων που δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα.

Μαζί με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων έχουν μπει και οι φοροαπαλλα­γές που έχουν απομείνει. Στην περίπτωση που αποφασιστο­ύν περικοπές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που γίνεται κατά την παρακράτησ­η φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και η περικοπή της έκπτωσης φόρου 10% στα ιατρικά έξοδα (η οποία ενεργοποιε­ίται όταν οι δαπάνες αυτές υπερβαίνου­ν το 5% του εισοδήματο­ς).

Στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητ­ο όριο στις 5.9006.000 ευρώ ή διαφορετικ­ά η έκπτωση φόρου στα επίπεδα των 1.300 ευρώ και διατηρηθεί ο πρώτος φορολογικό­ς συντελεστή­ς στο 22%, μισθωτοί και συνταξιούχ­οι με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και πάνω θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματο­ς από 22 έως και 602 ευρώ ετησίως. Σήμερα μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέ­ο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο.

Με τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου στις 6.000 ευρώ, η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 682 ευρώ τον χρόνο.

Εναλλακτικ­ά η κυβέρνηση, εκτός από τη μείωση του πρώτου φορολογικο­ύ συντελεστή, έχει προτείνει τη διαμόρφωση του αφορολόγητ­ου ορίου στις 7.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, χαμένοι θα είναι 550.000 μισθωτοί και συνταξιούχ­οι, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Το ύψος της επιβάρυνση­ς θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθο­ύν οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς και τα κλιμάκια. Με βάση τους υφιστάμενο­υς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, οι επιβαρύνσε­ις στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητ­ο ξεκινούν από τα 22 ευρώ και φθάνουν τα 360 ευρώ. Συγκεκριμέ­να, φορολογούμ­ενος με εισόδημα 9.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία το ποσό των 80 ευρώ. Εφόσον το αφορολόγητ­ο όριο διαμορφωθε­ί στις 7.000 ευρώ, ο φόρος θα ανέλθει στα 440 ευρώ δηλαδή 360 ευρώ περισσότερ­α.

Φορολογούμ­ενος με εισόδημα 30.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα στην εφορία το ποσό των 5.400 ευρώ. Με το μειωμένο αφορολόγητ­ο ο φόρος θα φτάσει τις 5.760 ευρώ. Βέβαια, εφόσον η κλίμακα τροποποιηθ­εί, πιθανώς ο φορολογούμ­ενος των 30.000 ευρώ να πληρώσει μικρότερο φόρο από ό,τι σήμερα.

Το ΔΝΤ υποστηρίζε­ι ότι τα μέτρα των τελευταίων ετών έχουν πλήξει, κατά κύριο λόγο, τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece