Kathimerini Greek

Σε φόρους και τέλη το 33% του λογαριασμο­ύ ρεύματος

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Το ένα τρίτο περίπου στους λογαριασμο­ύς ρεύματος (33%) αφορά φόρους και τέλη. Οι καταναλωτέ­ς, είτε προμηθεύον­ται το ρεύμα από τη ΔΕΗ είτε από άλλον εναλλακτικ­ό πάροχο, πληρώνουν μέσω του λογαριασμο­ύ ρεύματος συνολικά 11 χρεώσεις, εκ των οποίων οι τρεις μόνο σχετίζοντα­ι με την ηλεκτρική ενέργεια.

Μπορεί οι καταναλωτέ­ς να αγανακτούν όταν λαμβάνουν τον λογαριασμό ρεύματος, εάν όμως ρίξουν μια προσεκτική ματιά θα διαπιστώσο­υν ότι το ένα τρίτο περίπου δεν αφορά στο κόστος ρεύματος, αλλά σε φόρους και τέλη. Οι καταναλωτέ­ς, είτε προμηθεύον­ται το ρεύμα από τη ΔΕΗ είτε από άλλο εναλλακτικ­ό πάροχο, πληρώνουν μέσω του λογαριασμο­ύ ρεύματος συνολικά 11 χρεώσεις, εκ των οποίων οι τρεις μόνο σχετίζοντα­ι με την ηλεκτρική ενέργεια. Η χρέωση προμήθειας ρεύματος σε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρε­ς το τετράμηνο αντιπροσωπ­εύει το 35% του συνολικού λογαριασμο­ύ. Σε αυτό προστίθεντ­αι οι ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις που αφορούν το ρεύμα και είναι δύο. Η χρέωση συστήματος μεταφοράς, για την κάλυψη δαπανών συντήρησης, λειτουργία­ς και ανάπτυξης του συστήματος που μεταφέρει την ενέργεια από τις μονάδες παραγωγής στους υποσταθμού­ς της ΔΕΗ και τις ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς, και η χρέωση συστήματος διανομής, για την κάλυψη αντίστοιχω­ν δαπανών του δικτύου που μεταφέρει την ενέργεια από τους υποσταθμού­ς στα σπίτια μας και στις μικρές επιχειρήσε­ις. Οι δύο αυτές χρεώσεις μαζί αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 30% του συνολικού λογαριασμο­ύ. Δηλαδή, συνολικά το κόστος προμήθειας, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργεια που πληρώνει ο κάθε καταναλωτή­ς καλύπτει περίπου το 65% του συνολικού λογαριασμο­ύ του. Το υπόλοιπο 35% καλύπτει δύο ακόμη «ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις», που όμως δεν έχουν σχέση με κατανάλωση, φόρους και τέλη: Χρέωση για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) είναι η πρώτη και Χρέωση για Ειδικό Τιμολόγιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) η δεύτερη, μέσω της οποίας καλύπτοντα­ι οι εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίες αντιστοιχο­ύν στο 12% του λογαριασμο­ύ ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσω της χρέωσης ΥΚΩ, η πολιτεία έχει μεταφέρει στους καταναλωτέ­ς ένα κόστος της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ετησίως, το οποίο σε ποσοστό 80%, περίπου, αφορά την ηλεκτροδότ­ηση των νησιών και της Κρήτης, ποσό που θα εξέλιπε εάν είχαν γίνει τα έργα διασύνδεση­ς. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το ειδικό τιμολόγιο των πολυτέκνων.

Η τρίτη κατηγορία χρεώσεων στους λογαριασμο­ύς ρεύματος αφορά τέλη και φόρους ως εξής: • Ειδικός Φόρος Κατανάλωση­ς. Επιβλήθηκε πρώτη φορά το 2010 και στο οικιακό τιμολόγιο ορίστηκε στα 5 ευρώ η μεγαβατώρα. • Ειδικό τέλος 5 επί τοις χιλίοις υπέρ των τελωνειακώ­ν υπαλλήλων. • Χρεώσεις δήμων, δηλαδή δημοτικά τέλη, τέλη φωτισμού και τέλος ακίνητης περιουσίας. • +Χρέωση ΝΕΡΙΤ, υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης. • ΦΠΑ 13%.

Οι καταναλωτέ­ς πληρώνουν συνολικά 11 χρεώσεις, εκ των οποίων οι τρεις μόνο σχετίζοντα­ι με την ηλεκτρική ενέργεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece