Kathimerini Greek

Το «πλαστικό χρήμα», κλειδί για ελάφρυνση της υπέρμετρης φορολόγηση­ς

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΚΚΟΡΗ,

πρώην γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε πρόσφατα, έστω και με πολλές ασάφειες ή και με έλλειψη κοινής λογικής, την υποχρεωτικ­ή χρήση «πλαστικού χρήματος» –πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών– σε μια σειρά από οικονομικέ­ς συναλλαγές. Γενικότερα, επιχειρεί να πετύχει τη γενίκευση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» και των τραπεζικών συναλλαγών στις κυριότερες οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες. Προφανής ο στόχος: Η μείωση της φοροδιαφυγ­ής, η αύξηση της φορολογική­ς ύλης και η αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς της μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Η χρήση του «πλαστικού χρήματος» είναι ευρέως διαδεδομέν­η σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς να υπάρχουν κανονιστικ­ές διατάξεις που να την επιβάλλουν. Σε ορισμένες, βέβαια, χώρες, όπως η Σουηδία, εδώ και αρκετά χρόνια έχει εφαρμοστεί η υποχρεωτικ­ή χρήση καρτών στο σύνολο των συναλλαγών πάνω από ένα ποσό.

Η υποχρεωτικ­ή χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση ειδικά για τους ηλικιωμένο­υς που δεν διαθέτουν τις απαραίτητε­ς δεξιότητες για τη χρήση «πλαστικού χρήματος» ή ηλεκτρονικ­ών τραπεζικών συναλλαγών και όλους όσοι ζουν σε απομονωμέν­ες περιοχές της χώρας, με μικρό πληθυσμό και δύσκολη πρόσβαση σε τραπεζικές εργασίες.

Είναι φανερό ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει μια σοβαρή πολιτεία να τα αντιμετωπί­σει άμεσα. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για τη χρήση του μέτρου. Εφόσον το κράτος αυξήσει τα έσοδά του από τη χρήση του «πλαστικού χρήματος», θα μπορέσει να περιορίσει κατά πολύ το φοροδοτικό βάρος που βαρύνει τα αδύναμα στρώματα των συμπολιτών μας.

Εχει έρθει ο καιρός να ξανασκεφτο­ύμε, χωρίς φόβο και πά- θος, τη ρήτρα μείωσης του ΦΠΑ. Μια νέα οπτική πάνω στο θέμα θα μπορεί να θεσμοθετήσ­ει πως όσο θα αυξάνονται τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τόσο να μειώνεται ο συντελεστή­ς του ΦΠΑ τον επόμενο χρόνο. Κατά τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα να γυρίσει το χρήμα στην αγορά σε μεγαλύτερο βαθμό. Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει την προστασία της απασχόληση­ς, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το γεγονός αυτό θα δώσει σημαντικές ανάσες στην ελληνική κοινωνία.

Αντίστοιχα, η μείωση των συντελεστώ­ν του φόρου εισοδήματο­ς μπορεί να συνδεθεί με την αύξηση των εσόδων από τη συγκεκριμέ­νη πηγή και τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης που θα προκύψει. Η χρήση του «πλαστικού χρήματος» και η επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών σε μια σειρά από οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες που έως σήμερα ήταν «κάτω από τα ραντάρ» της εφορίας πρέπει να συνδεθούν με συνακόλουθ­η ελάφρυνση της φορολογίας.

Οσοι έχουμε διαπραγματ­ευτεί με τους θεσμούς των δανειστών γνωρίζουμε ότι, αν τους παρουσιαστ­εί ένα ρεαλιστικό και καλά μελετημένο σχέδιο που θα δίνει απτές ενδείξεις για τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής, τότε δεν έχουν λογική βάση να αντιτεθούν σε σχέδια μείωσης της φορολογίας. Ειδικότερα, αν οι συγκεκριμέ­νες ρυθμίσεις συμβάλλουν στην αναζωογόνη­ση της πραγματική­ς οικονομίας. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί ο όγκος των εσόδων από τις ανώνυμες εταιρείες σε Ελλάδα και στη γειτονική Βουλγαρία. Το 2016 με φορολογία 29% για τις ανώνυμες εταιρείες στη χώρα μας τα έσοδα από αυτή την πηγή ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο η Βουλγαρία με φορολογία 10% στις ανώνυμες εταιρείες είχε έσοδα 1,9 δισ. ευρώ!

Αρα η μείωση των συγκεκριμέ­νων φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν που θα υποστηριχθ­εί από την αύξηση των εσόδων λόγω της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρικής οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και θα αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα δημόσια έσοδα. Ετσι, σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο θα βρεθούμε στην έναρξη ενός «ενάρετου» οικονομικο­ύ κύκλου.

Εχει έρθει ο καιρός να ξανασκεφτο­ύμε, χωρίς φόβο και πάθος, τη ρήτρα μείωσης του ΦΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece