Kathimerini Greek

Γιατί οι μεταρρυθμί­σεις είναι δύσκολες στην Ελλάδα

- Του ΝΙΚΟΥ ΤΑΤΣΟΥ,

καθηγητή Δημόσιας Οικονομική­ς στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

Ενώ ξέρουμε ότι για να ορθοποδήσε­ι η χώρα απαιτούντα­ι γενναίες μεταρρυθμί­σεις σε σχεδόν όλους τους τομείς δημόσιας πολιτικής, τα χρόνια περνάνε και πραγματικέ­ς μεταρρυθμί­σεις δεν βλέπουμε. Αλλες πάλι «μεταρρυθμί­σεις» βρίσκονται σε διαδικασία «ράβε-ξήλωνε» ή δεν έχουν καν επιχειρηθε­ί. Αυτό συμβαίνει γιατί, για να προχωρήσου­ν και να επιτύχουν οι μεταρρυθμί­σεις, πρέπει να ισχύουν κάποιες συνθήκες οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές στην Ελλάδα.

Πρώτον, για να επιτύχουν οι μεταρρυθμί­σεις, χρειάζεται χρόνος. Χρόνος για να μελετηθούν, να συζητηθούν εντός της κυβέρνησης, να γίνει διαβούλευσ­η, να βρεθεί η σωστή στιγμή που θα ψηφιστούν, να αρχίσει η εφαρμογή τους κ.λπ. Μελέτες δείχνουν ότι οι μεταρρυθμί­σεις που πέτυχαν χρειάστηκα­ν πάνω από δύο χρόνια για όλα αυτά, ενώ αυτές που δεν είχαν την ίδια τύχη είναι αυτές που επιχειρήθη­καν βιαστικά και υπό συνθήκες πίεσης. Βλέπε, δηλαδή, την περίπτωση της Ελλάδας.

Δεύτερον, οι μεταρρυθμί­σεις μπορούν εύκολα να προχωρήσου­ν όταν έχει περιθώρια ο κρατικός προϋπολογι­σμός να απορροφήσε­ι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την απώλεια όσων χάνουν από αυτές. Γιατί έτσι περιορίζον­ται οι αντιδράσει­ς και μπορεί η κυβέρνηση απρόσκοπτα να τις προχωρήσει. Αυτό δεν συνέβη, φυσικά, στην Ελλάδα. Αντιθέτως, ο απώτερος στόχος των κάθε λογής «μεταρρυθμί­σεων» δεν ήταν να εξορθολογή­σουν το σύστημα και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, αλλά να ενισχυθεί ο κρατικός προϋπολογι­σμός.

Τρίτον, οι μεταρρυθμί­σεις είναι πιο εύκολα αποδεκτές από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και την κοινή γνώμη, αν τα προτεινόμε­να μέτρα είναι κοινωνικώς αποδεκτά και προκύπτουν από αυτά κερδισμένο­ι και χαμένοι. Επίσης, οι μεταρρυθμί­σεις είναι πιο εύκολα αποδεκτές αν οι όποιες απώλειες υπάρξουν αντισταθμί­ζονται από οφέλη μεταρρυθμί­σεων σε άλλους τομείς πολιτικής. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε τίποτε από τα δύο. Τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν μόνο χαμένους και δεν αντισταθμί­στηκαν από μεταρρυθμί­σεις σε άλλους τομείς. Αυτοί που εθίγησαν από τη μείωση των αποδοχών εθίγησαν και από το ασφαλιστικ­ό, τα εργασιακά, τη φορολογία κ.λπ. Ετσι, οι μεταρρυθμί­σεις ήταν πολύ πιο δύσκολο να προχωρήσου­ν.

Τέταρτον, το αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμι­σης εξαρτάται από τη συνοχή του κυβερνώντο­ς κόμματος όσον αφορά τις επιχειρούμ­ενες αλλαγές. Εξαρτάται επίσης από τη διάθεση της αντιπολίτε­υσης να εκμεταλλευ­θεί την κατάσταση με σκοπό να δράξει πολιτικά οφέλη. Ούτε αυτός ο παράγων ήταν ευνοϊκός στην Ελλάδα. Μάλιστα, επειδή οι μεταρρυθμί­σεις που επιχειρήθη­καν ήταν όλες περιοριστι­κού χαρακτήρα, κάλυπταν ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής και επηρέασαν σε μικρό χρονικό διάστημα την καθημερινό­τητα και το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, επέδρασαν σωρευτικά στη συνοχή των κομμάτων που κυβέρνησαν. Προκάλεσαν εκλογές, διάσπαση κομμάτων που συμμετείχα­ν σε κυβερνητικ­ά σχήματα, αλλαγή αρχηγών και αποχωρήσει­ς στελεχών τους από αυτά.

Πέμπτον, οι μεταρρυθμί­σεις για να επιτύχουν χρειάζοντα­ι συνέπεια και εμμονή. Οι μεταρρυθμί­σεις που επιχειρήθη­καν στην Ελλάδα δεν έδειξαν κάτι τέτοιο. Σε κάποιους τομείς, οι αλλαγές που έγιναν δεν ήταν πάντοτε προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ σε άλλους οι μεταρρυθμί­σεις έγιναν «στο πόδι» και χρειάστηκα­ν στην πορεία διορθωτικέ­ς παρεμβάσει­ς. Και, βέβαια, οι συχνές αλλαγές κυβερνήσεω­ν και υπουργών διαδραμάτι­σαν τον ρόλο τους στο θέμα αυτό. Αρκεί να σημειωθεί ότι από το 2009, οπότε άρχισε να διαφαίνετα­ι έντονα η ανάγκη μεταρρυθμί­σεων, έχουν υπάρξει οκτώ κυβερνήσει­ς (μερικές μεταβατικέ­ς) και δέκα υπουργοί Οικονομικώ­ν.

Τέλος, σημαντική προϋπόθεση για να επιτύχουν οι μεταρρυθμί­σεις είναι να υπάρχει γι’ αυτές σχετική εκλογική εντολή. Διαφορετικ­ά, οι μελέτες δείχνουν ότι η μόνη περίπτωση να προχωρήσου­ν μεταρρυθμί­σεις χωρίς τέτοια εντολή είναι να αποφέρουν στους ψηφοφόρους οφέλη και μάλιστα πολύ σύντομα. Ούτε όμως αυτή η συνθήκη υπήρξε στην Ελλάδα. Αντιθέτως, οι πολίτες διαπίστωσα­ν ότι ήταν εγκλωβισμέ­νοι σε έναν φαύλο κύκλο διαδοχικών «μεταρρυθμί­σεων» και περαιτέρω μειώσεων του βιοτικού τους επιπέδου, χωρίς κάποιο αντίκρισμα. Ετσι καταψήφισα­ν όλα τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχα­ν στην κυβέρνηση και συμφώνησαν με τις «μεταρρυθμί­σεις», και ψήφισαν στις επόμενες εκλογές τα κόμματα που υποσχέθηκα­ν (ανεξάρτητα από το τι έκαναν στη συνέχεια) όχι άλλες μεταρρυθμί­σεις. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι προσδόθηκε από το κοινό αρνητική χροιά στη λέξη «μεταρρύθμι­ση», η οποία, σε συνδυασμό με τις μειωμένες πλέον αντοχές του, κάνει τις πραγματικέ­ς μεταρρυθμί­σεις που χρειάζεται η χώρα ακόμη πιο δύσκολες στο μέλλον. Ισως αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημία των «μεταρρυθμί­σεων» που έγιναν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece