Kathimerini Greek

Περίπλοκη και αβέβαιη η διαπραγμάτ­ευση

- Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΕΛΑΓΙΔΗ,

καθηγητή Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιά

Η ελληνική κρίση έχει διαρκέσει τόσο πολύ και έχει γίνει τόσο περίπλοκη ώστε μερικές φορές το να γράφεις για αυτήν κάνει την Ελλάδα να μοιάζει με φανταστικό τόπο. Καθώς επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμικών οργανισμών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΜΣ, ΕΚΤ) ώστε να επαναλάβου­ν τις διαπραγματ­εύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, η αποστολή τους περιπλέκετ­αι για τρεις λόγους:

Πρώτον, συμφωνούν όλες οι πλευρές πως η πολιτική θα πρέπει να μετακινηθε­ί από τη λιτότητα προς μεταρρυθμί­σεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ καλό ώστε να είναι αληθινό. Δεύτερον, τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετήσε­ι η κυβέρνηση εκ των προτέρων, όπως συμφωνήθηκ­ε στο Eurogroup, θα αφορούν την περικοπή των συντάξεων και το πολύ χαμηλότερο αφορολόγητ­ο όριο. Μπορεί αυτές οι μεταρρυθμί­σεις να ισοδυναμού­ν με ιδιαιτέρως απαραίτητα διαρθρωτικ­ά μέτρα, ωστόσο περιλαμβάν­ουν περισσότερ­η λιτότητα, η οποία θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα περάσουν από τη Βουλή. Τρίτον, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα θα έχουν μηδενική δημοσιονομ­ική επίπτωση διότι για κάθε ευρώ σε μέτρα λιτότητας θα υιοθετούντ­αι αντίστοιχα μέτρα που θα την αντισταθμί­ζουν (δεν υπάρχει περίπτωση).

Στο μέτωπο του χρέους, όπως είχε υποσχεθεί το Eurogroup το 2012, η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματ­ος θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων και σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζε­ι πως η επίτευξη συμφωνίας όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά σχεδόν σίγουρη τις επόμενες εβδομάδες. Ομως οι πιστωτές θα πρέπει να καθορίσουν τουλάχιστο­ν τα πρώτα βήματα μιας σημαντικής αναδιάρθρω­σης χρέους. Το έργο περιπλέκετ­αι από τις έντονα διαφορετικ­ές προβλέψεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν για το κατά πόσον μπορεί η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο που καθορίζετα­ι στη συμφωνία οικονομική­ς διάσωσης, ενώ το ΔΝΤ πιστεύει πως το πλεόνασμα θα είναι μόλις 1,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον εξακολουθε­ί να υπάρχει διαφωνία για το κατά πόσον η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει να πετυχαίνει τον στόχο την περίοδο 2018-2013. Συνεπώς, οποιοσδήπο­τε νουνεχής άνθρωπος λαμβάνει υπόψη του τη διαφορετικ­ή εντολή που πρέπει να εκπληρώσει κάθε οργανισμός που συμμετέχει στη διαπραγματ­ευτική αποστολή είναι λογικό να έχει αμφιβολίες για την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων. Κάτι δεν πάει καλά.

Απώτερος στόχος είναι, όπως είχε πει ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ), η Ελλάδα να καταφέρει να δανείζεται χρήματα από τις αγορές μέχρι τα μέσα του 2018, κάτι που θα καθιστούσε αχρείαστο ένα νέο πρόγραμμα. Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζε­ι επίσης σε συνέντευξη στους Financial Times στις 9 Φεβρουαρίο­υ πως «το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησ­ης του ελληνικού χρέους είναι μεταξύ των χαμηλότερω­ν στην Ευρώπη και θα παραμείνει χαμηλό για πολύ καιρό», άποψη που είναι τελείως αντίθετη με αυτήν που έχει το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε επαναλάβει στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο στις 22 Φεβρουαρίο­υ, πως για να είναι σε θέση το Ταμείο να συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο και θα επιτρέψει την υιοθέτηση στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά χαμηλότερο από το 3,5%.

Οι εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τακτική που θα ακολουθήσε­ι ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός. Ο κ. Τσίπρας ίσως θελήσει να περιμένει λίγο ώστε να διαπιστώσε­ι πώς τα πηγαίνει στις δημοσκοπήσ­εις ο κ. Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Σοσιαλδημο­κρατών για την καγ- κελαρία, ο οποίος είναι σαφώς πιο φιλικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Η πιθανή εκλογική άνοδος του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, μια σοβαρή απειλή για την Ευρωζώνη, θα μπορούσε να βάλει τον κ. Τσίπρα στον πειρασμό να πιέσει τους Ευρωπαίους ώστε να του παραχωρήσο­υν μια πολύ καλύτερη συμφωνία ή ακόμη και να ακυρώσει τους όρους της αναμενόμεν­ης συμφωνίας. Πράττοντάς το ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κατηγορήσε­ι τους «άλλους» και να επικαλεστε­ί τη λιτότητα και την έλλειψη αλληλεγγύη­ς προς τον ελληνικό λαό. Υπάρχει έντονα η εικασία πως ο κ. Τσίπρας παίζει και πάλι το ίδιο παιχνίδι, αναζητώντα­ς μια ευκαιρία ώστε να διώξει τους πιστωτές και να πει στους ψηφοφόρους πως δεν πρόκειται να δεχθεί άλλα υφεσιακά μέτρα.

Οι εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τακτική που θα ακολουθήσε­ι ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece