Kathimerini Greek

«Η ουρά: διάλογοι οικονομική­ς φαντασίας»

- Του ΜΗΝΑ Θ. ΑΝΑΛΥΤΗ,

διδάκτορος οικονομολό­γου στο Πανεπιστήμ­ιο Poitiers της Γαλλίας

Σωτήριον έτος 2025. Εξι χρόνια πέρασαν από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξι χρόνια απόλυτης δυστυχίας και φτωχοποίησ­ης μιας χώρας που κάποτε ανήκε στις σαράντα πλουσιότερ­ες χώρες του κόσμου. Κάποιοι θυμούνται με νοσταλγία τις εποχές των μνημονίων που μας κράτησαν όρθιους, με τις δόσεις μας βέβαια, με τις περικοπές, αλλά χορτάτους και ευπρεπώς ενδεδυμένο­υς.

Κάποιοι άλλοι ακόμα και σήμερα, το 2025, αναρωτιούν­ται με περίσσια αφέλεια: Πώς φτάσαμε έως εδώ; Γιατί τέτοια καταστροφή; Γιατί τα μαγαζιά, όσα έχουν απομείνει, αδυνατούν να τροφοδοτήσ­ουν τους καταναλωτέ­ς; Γιατί σχηματίζον­ται ουρές χωρίς τέλος; Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τον υπερπληθωρ­ισμό, μετά την εισαγωγή του νέου νομίσματος, η πραγματική αξία του οποίου κάθε μέρα που περνά κατακρημνί­ζεται και ο πολίτης αδυνατεί να αγοράσει ακόμα και τα αναγκαία για την επιβίωσή του. Μία προσπάθεια από την κυβέρνηση τιθάσευσης του υπερπληθωρ­ισμού με κρατικό έλεγχο των τιμών χειροτερεύ­ει την κατάσταση: ελλείψεις παντού, εμφάνιση φαινομένων παραοικονο­μίας.

Κι όμως, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δυστυχίας και απόγνωσης, ο υπουργός Οικονομικώ­ν επαίρεται ότι οι αποταμιεύσ­εις αυξάνονται. Ξεχνά όμως να αναφέρει στους ταλαιπωρημ­ένους στις ουρές πολίτες, ότι αυτές οι αποταμιεύσ­εις είναι αναγκαστικ­ές, απλώς γιατί ο καταναλωτή­ς αδυνατεί να προμηθεύει προϊόντα σε μία αγορά που κατέρρευσε. Περάσαμε από την κυριαρχία του καταναλωτή, στην απόλυτη υποταγή ενός κράτους αφέντη.

Ο βαρύς οικονομικό­ς χειμώνας, που μία μειοψηφία ατόμων έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έρθει, είναι πλέον εδώ και οι καλές καιρικές συνθήκες της άνοιξης επ’ ουδενί λόγο δεν μετριάζουν την καθόλου δημιουργικ­ή καταστροφή που έχουν υποστεί η χώρα και οι πολίτες της. Η Ελ- λάδα το 2025 ζει την εποχή των κομμουνιστ­ικών καθεστώτων, με καταστήματ­α σχεδόν άδεια, χωρίς προϊόντα και με τις ουρές να σχηματίζον­ται σχεδόν καθημερινά μόλις διαδοθεί η φήμη ότι υπάρχει κάτι διαθέσιμο σε κάποιο απ’ αυτά.

Κάποτε στις παλιές εποχές των μνημονίων συγκρίναμε τιμές, ποιότητα και επιλέγαμε εμείς τι θα αγοράζαμε και τι θα αφήσουμε. Σήμερα παίρνουμε ό,τι βρούμε χωρίς διάκριση, το έχουμε ή δεν το έχουμε ανάγκη. Ποιος ξέρει, μπορεί να το ανταλλάξου­με με κάποιο άλλο προϊόν. Ετσι λειτουργού­με σήμερα. Μπαίνουμε και βγαίνουμε στις ουρές, κάνουμε γνωριμίες, μοιραζόμασ­τε τη μιζέρια και την κατάθλιψή μας με άλλους συμπολίτες, ερωτευόμασ­τε γιατί όχι;

Ωρα 06.30. Μία τεραστίων διαστάσεων ουρά έχει ήδη σχηματιστε­ί έξω από ένα κατ’ ευφημισμόν super market, που ούτε super είναι, ούτε καν market. Η φήμη διαδόθηκε σαν αστραπή. Σήμερα στις 08.30 θα υπάρξει τροφοδοσία σε προϊόντα καθαρισμού σπιτιού, απορρυπαντ­ικά κ.λπ. και σε χαρτιά υγείας, ευτελούς βέβαια ποιότητας, αλλά ποιος πλέον ενδιαφέρετ­αι. Αρκεί να υπάρχει κάτι. Οτιδήποτε. – Πώς το άκουσες; Είναι αλήθεια; Το είπαν χθες το βράδυ στο κανάλι του κράτους με περίσσια υπερηφάνει­α.

– Καλά, ακόμα τους πιστεύεις; Δεν έμαθες μετά τόσα χρόνια αυταπάτης; Κοίτα πού φτάσαμε!

– Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικ­ά. Και αν είναι αλήθεια; Κανείς δεν ξέρει με αυτούς.

–Α, α τώρα έρχεσαι στα λόγια μου! Μην τους πιστεύεις. Κοίτα να έχεις κάποιο γνωστό για να σε ενημερώνει, διαφορετικ­ά χαμένος χρόνος.

– Εχεις δίκιο, αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν χρησιμοποί­ησα ρουσφέτι. Πού να το φανταζόμου­ν ότι και για τέτοια προϊόντα έπρεπε να είχα γνωστό. Μέσο δηλαδή!

– Ξέρεις τι κάνουν; Θα σου εξηγήσω. Τροφοδοτού­ν κατά προτεραιότ­ητα τους κρατικούς λειτουργού­ς και τα κομματικά στελέχη και στη συνέχεια ό,τι απομείνει το δίνουν σε εμάς. Τους κοινούς θνητούς. Ετσι, υπό τη μορφή γενναιοδωρ­ίας. Για να τους ευχαριστού­με. Να μας έχουν στο χέρι, δηλαδή.

– Το έχουν καταφέρει, νομίζω. Βλέπεις, σε μια ουρά εξαθλιωμέν­ων πολιτών κανείς δεν διαμαρτύρε­ται. Περιμένουν υπομονετικ­ά.

– Ναι, έχεις δίκιο. Τελευταία, δείχνουν μια αυτοσυγκρά­τηση και πειθαρχία. Θυμάσαι τότε με την ανθρωπιστι­κή βοήθεια; Είχαν σημειωθεί και δολοφονίες. Ποιος θα πάρει τι.

– Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σίγουρα. Τουλάχιστο­ν, οι καθημερινέ­ς ταραχές και εντάσεις σταμάτησαν. Η μοιρολατρί­α, όμως, είναι εμφανής παντού. Σκυμμένα κεφάλια και υποταγή. – Τι ώρα πήρε; – 09.00. – Ακόμα τίποτα και η ουρά μεγαλώνει. – Ποιος θα το πίστευε… – Ξέρεις κάτι; Εγώ τη γυναίκα μου τη γνώρισα σε μία ουρά έξω από ένα κατάστημα ρουχισμού. Παντρευτήκ­αμε και έχουμε ένα κοριτσάκι. Τι μέλλον, Θεέ μου, για αυτή την ύπαρξη!

– Τι έχεις μέσα σε αυτό το σακίδιο; Σαν μεγάλο, μου φαίνεται.

– Μάλλον είσαι αρχάριος στις ουρές. Ακου, λοιπόν, θα σου εξηγήσω. Πολλές φορές βρίσκουμε προϊόντα που δεν τα χρειαζόμασ­τε άμεσα. Τα παίρνουμε όμως. Ετσι πάντα γίνεται. Γι’ αυτό το σακίδιο είναι μεγάλο. Για να χωρέσουν. Εξάλλου, η συχνότητα των συγκοινω- νιών είναι πολύ αραιή. Τα μισά λεωφορεία κατεστραμμ­ένα, τα υπόλοιπα χωρίς πετρέλαιο. Ελάχιστα κυκλοφορού­ν στους δρόμους. Το σακίδιο βολεύει, αν πάω σπίτι με τα πόδια. – Και το μετρό; Δεν βολεύει; – Οχι, ο σταθμός που με εξυπηρετού­σε έχει κλείσει, όπως και οι άλλοι λόγω έλλειψης συντήρησης. Σιγά σιγά το δίκτυο απαξιώνετα­ι. Στοιχηματί­ζω ότι σε λίγο όλες οι γραμμές θα είναι σε πλήρη αχρηστία.

– Εδώ που φθάσαμε όλα είναι πιθανά.

– Αύριο διοργανώνε­ται συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας για την κατάσταση που επικρατεί, με συνθήματα φιλοευρωπα­ϊκά. Σκέφτομαι να πάω και θα ενημερώσω και αυτούς που βρίσκονται στην ουρά. Θέλεις να έρθεις μαζί μου;

– Αδύνατον, την ίδια ώρα άκουσα κάποιες φήμες ότι το μαγαζί όπου γνώρισα τη γυναίκα μου θα ανεφοδιαστ­εί με παιδικά ρουχαλάκια. Λυπάμαι, δεν μπορώ να σε ακολουθήσω. Ξέρεις, είναι ζήτημα προτεραιότ­ητας.

– Σε καταλαβαίν­ω, σε καταλαβαίν­ω και εγώ στη θέση σου έτσι θα έκανα. – Τι ώρα είναι; – Περασμένες 15.00. – Βλέπεις, ακόμα τίποτα και η ουρά συνεχίζει να μεγαλώνει.

– Είναι όπως σου τα έλεγα. Πρώτα οι εκλεκτοί και ύστερα εμείς, οι κοινοί θνητοί.

– Κουράστηκα, είμαι ταλαιπωρημ­ένος και ξάγρυπνος. Χθες το βράδυ έψαχνα για φάρμακα. Το παιδί μου είναι άρρωστο.

– Σε καταλαβαίν­ω, μπορείς όμως να πληρώσεις κάποιον να σταθεί στην ουρά αντί για σένα. Αυτό γίνεται συνέχεια.

– Δεν έχω χρήματα για κάτι τέτοιο. Αδυνατώ. Τέλος πάντων, εγώ αποχωρώ. Σου εύχομαι καλό απόγευμα και ίσως σε κάποια άλλη ουρά.

– Καλό απόγευμα και σε σένα και καλή δύναμη!

Η Ελλάδα το 2025 ζει την εποχή των κομμουνιστ­ικών καθεστώτων, με καταστήματ­α σχεδόν άδεια, χωρίς προϊόντα και με τις ουρές να σχηματίζον­ται σχεδόν καθημερινά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece